Menarik la. Jarang-jarang ada pasangan yang nak berbulan madu pilih percutian cara sebegini iaitu dengan menunggang motosikal ke destinasi idaman. Bukan menunggang dekat-dekat tau, jauh juga pasangan ini merantau iaitu ke negara jiran Thailand.

Baca perkongsian kisah menarik yang dikongsikan oleh pasangan ini di laman sosial mereka.


NEWBIES – ride bukan sebab kejar nama TAPI pengalaman tu yg mahal menyampaikan ilmu 1 dakwah.

Simple Itinerary ride + honeymoon trip to Pattaya (BURAPA BIKE WEEK 2019)

JB➡️KL➡️Chumphon➡️Hua Hin➡️Pattaya➡️Bangkok➡️Hatyai➡️Songkla➡️Penang➡️Seremban➡️JB

Jumaat 8/2/2019 – tayar golek 10pm ke KL

Sabtu 9-10/2/2019 – tayar golek ke rnr rawang pukul 10pm sampai Changlun lebih kurang 5.30am.. alhamdulilla Allah mudahkan urusan, jumpa skali dgn otai touring Alfisyahrin & Firdaus Gebeng . rest badan jap sementara tunggu border bukak kita settlekan insuran, lepak makan dulu.

Ahad 10/2/2019 – singgah route 41 seterusnya ke Chumphon utk rest badan n motor . checkin hotel Jumbo House stndby berpisah ride dgn Alfisyahrin & Gebeng sebab dorang ke Cambodia

Isnin 11/2/2019 – checkout pepagi utk truskan misi honeymoon. sampai di Hua Hin lebih kurang 2pm trus checkin hotel Season Palace, letak barang then kuar utk cari makan + jalan pantai Hua Hin

Selasa 12/2/2019 – checkout pepagi utk teruskan lagi misi ke Pattaya City . sila ikut route 4 exit route 35 ke Samut Sakhon ke Phra Pradaeng Pier ( naik tongkang / roro ,10baht/person) utk seberang sungai Chao Phraya. Start route 35 , kami guna manual map bagi mengelakkan masuk ke highway. Motorsikal tidak dibenarkn naik ke highway ( Signboard biru ).. thank alfisyahrin ajar kami sampai Pattaya City lebih kurang 6pm+- terus ke Pataya City Sign utk bergambar  settle terus ke hotel utk checkin hotel LK Masion, tempat strategik paking motor pon selamat .

Rabu 13/2/2019 – jalan-ii area Pattaya.. Hard Rock, Terminal 21, Pattaya Beach, Walking Street ( cuci mata syiokkk wooo ) Night Market Pattaya

Khamis 14/2/2019 – checkout hotel trus ke kemuncak misi attack Burapa Bike Week 2019 lepak sampai lebam .malam lebih kurang pukul 10pm gerak ke Bangkok ikot route 3, route 34 ke Hua Lamphong ( mohon jangan guna jalan besar ye, laluan lori-ii besar sahaja ) , checkin hotel ( x ingat nama sebab disponser )

Jumaat 15/2/2019 – checkout hotel pepagi ke Bangkok Railway Station ( Hua Lamphong ) utk beli tiket train balik ke Hatyai . bontot badan dah benyai . pukul 3pm train bertolak makan masa selama 17jam+- ( amek laa sleeper train aircond ) baru selesa beb . tido berayun gitu mcm dalam asrama bergerak pon ye . jangan risau tandas bau enak . ada cafe lagi .

Sabtu 16/2/2019 – train sampai Hatyai lebih kurang 8am, tgu motor ape bagai trus ke Songkla ➡️ Samila Beach.. geng yg lain dah balik dulu . dah alang-ii kat Thai kaaann, jalan je ape lagi . pastu kami jalan ke Hatyai, cari makanan bairal sangat tuu . pastu ke Siri Racing usha barang motor nak sokpin x boleh, dah penuh beg n box . pukul 6pm+- keluar border Thai, alhamdulillah dipermudahkan urusan.. sekejap je settle . trus ke Penang sempat makan nasi kandaq, tq Cekelet Angin Wan belanja kami n sempat bawak ronda Penang sebelum kami gerak balik ke Seremban . badan mata dah barai time ni .sampai Seremban pukul 6am.

Ahad 17/2/2019 – pukul 10pm gerak balik JB dah, cuti sudah habis broo . THE END

Total kami suami isteri rm2000 ➡️ THB

  • makan minum
  • minyak motor Y15 🇲🇾 Rm75 (32.89L ) 🇹🇭 875 ( 32.34L )
  • hotel
  • shopping

Tip:

  • tolong jangan masuk highway ye, jalan di Thai x sama dgn negara kita.
  • jalan tar di Thai agak licin, jangan nak syiokk sgt bawak lelaju.
  • hati-ii menunggang, cara dorang bawak motor / kereta lagi berbisa . main keluar je simpang sukahati dorang . bukan tempat sesuai utk korang nak racing ke ape ye .
  • study route supaya mental . cepat koyak, kuatkan mental n fizikal ya .
  • utk train Bangkok ➡️ Hatyai, motor 150cc bukan tank insyaAllah lepas, masih boleh dibawa bincang .Good Luck .
  • Thanks kepada Mohd Alfishahrin Diana Latief banyak bg tips n nasihat sebelum kami mulakan perjalanan ke Thailand buat pertama kalinya ke Pattaya City ❤️

Saya share sesimple yang mungkin, salah silap mohon dimaafkan

Sumber: FB Yu Yun

Tinggalkan Komen