New Zealand, keindahannya yang saujana mata memandang mejanjikan kenangan terindah setiap pengunjungnya di bumi kiwi itu. Ramai yang sanggup ‘menabung’ semata-mata untuk menjejakkan kaki di sini bersama yang tersayang.

Membuat perancangan awal memang bagus untuk sesiapa sahaja yang berniat untuk melancong ke negara orang, lebih-lebih lagi jika ingin membawa anak-anak yang masih kecil turut serta.

Ini adalah perkongsian daripada wanita bernama Fatin yang berpeluang melancong ke New Zealand bersama keluarga kecilnya tahun lepas. Ada beberapa tip dan panduan yang berguna buat anda yang bercadang ke tanah NZ!


Assalamualaikum. Dah lama nak share tips & itinerary ke North Island, New Zealand ni dgn kwn2 tp asyik bz je lately..sorry ye.. So here we go..

TIPS KE NZ

1. ITINERARI & BAJET
Tentukan bajet keseluruhan. Ini penting kerana kebanyakan aktiviti di North Island adalah berbayar. Boleh senaraikan aktiviti mengikut minat, bajet & umur (untuk pastikan semua orang di dalam group happy). Dgn plan apa yg kita nak buat, kita dpt susun itinerari dgn lengkap. Info lengkap tentang NZ boleh refer di sini. Boleh request peta NZ size besar juga kat sini.

2. BILA NAK PERGI?
NZ ada 4 musim ye kwn2. Semua musim pon cantik..Boleh pilih nak pergi masa bila:
a. Musim Panas ( Dis- Feb)
b. Musim Luruh ( Mac- Mei)
c. Musim Sejuk ( Jun- Ogos )
d. Musim Bunga ( Sep- Nov)

3. TIKET PENERBANGAN
Kami beli tiket semasa Air Asia Promo, hanya RM 981 seorang (dewasa) tidak termasuk makanan &bagasi. Dari KLIA2 ke Gold Coast (8 jam), akan transit sebentar di Gold Coast selama 1 jam, dan seterusnya ke Auckland (3 jam). Sila semak makanan & lain-lain barang yang tidak dibenarkan untuk dibawa masuk ke Australia & New Zealand.

4. VISA
Rakyat M’sia tidak perlu pohon visa ke NZ ye.

5. MATA WANG
Matawang NZ ialah New Zealand Dollar. Rajin2 survey currency exchange rate, rate kitorg dpt agak best masa tu, 1 NZD = RM2.77. Kitorg tukar duit di IOI City Mall (antara money changer yg offer best rate)

6. MAKANAN


Kami bawa 1 beg bagasi yang berisi makanan. Semua isi dalam 1 beg untuk mudahkan urusan semakan di airport sekiranya diarah untuk buka beg. Buat 1 senarai lengkap untuk semua makanan yang dibawa. Saya ada bawa seorang bayi, jadi saya turut bawa bekalan susu tepung (1 pek yang 1.8kg), alhamdulillah lepas je kat airport tu. Kami banyak juga makan di luar sebab sedap pulak beriyani kat sana.hehe . sampai hari2 nak makan beriani

7. PENGINAPAN


Group travel kali ni ada 2 small family, jadi setiap family perlu ada queen bed dalam bilik masing2. Disebabkan ini bukan trip bajet, fokus kami ialah cari homestay/hotel/apartment yang ada sekurang2nya 2 queen bed, lengkap dgn dapur, washing machine & dryer (ini penting sbb kami hanya bw 4 set baju setiap seorang). Kami book di Airbnb (homestay) & booking.com (hotel). Book awal (selewat2nya sebulan sebelum) untuk dpt homestay yg ada ciri2 yg kita nak tu ye.

8. KERETA SEWA


Selepas survey di merata website, kami pilih Apex Car Rental. Dekat dgn airport, lepas tu ada shuttle jugak dari airport utk ambil kereta di Apex Car Rental tu.jd mudah x payah nak fikir byk. Kalau bawa anak kecil, wajib sewa/bawa car seat ye. Car seat kat sini antara yg termurah kami dpt, just NZD12 utk sepanjang trip. Amik complete dgn insurans ye supaya x perlu tanggung apa2 risiko dan boleh travel dgn senang hati.

9. AKTIVITI
Mcm2 aktiviti boleh buat bergantung kepada minat & bajet. Contoh:
a. Hiking
b. Berbasikal
c. Melawat kawasan Geothermal
d. Tengok cultural show
e. Tgk ikan dolphin
f. Bungy jumping
g. Main luge

10. BAWA ANAK KECIL?


Ini yg plg merisaukan sy sblm ni sbb Maryam x pnh travel sejauh ni. Tips?
a.Sediakan makanan secukupnya & pakaian yg sesuai mengikut cuaca supaya anak selesa. Bila anak selesa, dia x kan meragam bukan2
b. Tempoh masa penerbangan yg agak lama mungkin menjadikan anak bosan. Jd sy buat busy book utk anak main dlm flight.sy juga ada beli mainan baru utk anak,hanya bagi masa dh naik flight,dia akan syok main sampai x sempat nk buat kecoh sbb ada mainan baru. Tips ni memang berkesan tau!hehe
c. Bagi anak main puas2 masa tgh tunggu flight tu.biar dia penat,nti masuk je dlm flight, blh bgi dia susu & dia akan tido dgn lena
d. Bawa stroller & carrier utk mudahkan perjalanan. Kami mmg guna kedua2nya sbb sy x larat nk dukung anak guna carrier lama2. Anak pon selesa duduk dlm stroller,bila dh letih,blh tido dlm tu,x perlu nk dukung..
e. Ini plg penting, bila anak buat perangai, sila bertenang. Jgn mudah marah sbb ini akan menyebabkan mood semua org spoil. Biasalah anak cranky sikit2 tu kan.senyum je,hati pon senang.

11. INSURANS
yg ni sgt penting. sediakan perlindungan sebelum apa2 terjadi..Sy ambil AXA Travel Insurance utk family kecil sy, dlm RM150 utk 10 hari perjalanan di NZ.

12. BERAPA BAJET HABIS NI?
ini adalah subjektif, bergantung kepada kehendak & keperluan. Kami travel dlm 2 small family, jd dpt jimat byk utk sewa kereta sbb fully occupied.sy senaraikan anggaran bajet trip hari tu utk seorang ye ni:

Kereta sewa: RM 367.13
Minyak: RM200
Penginapan: RM1086
Tiket flight+bagasi+makanan: RM1421
TIket utk aktiviti: RM670.68
Makan di luar:RM300
Travel Insurance: RM50
Shopping (Souvenirs + groceries): RM1000

JUMLAH KESELURUHAN: RM5094.81

Utk tips lain, boleh pm ye. sy akan share apa yg termampu.. full itinerary ada disertakan sekali kt bwh ni..

Selamat mengembara ke NZ kawan2!

Sumber: FB Fatin Man

Tinggalkan Komen