Ben Thanh Market sangat popular menjadi destinasi yang wajib singgah untuk membeli-belah kerana ada pelbagai  barangan yang boleh anda peroleh dengan harga yang sangat murah.

Selalunya, kaum wanita memang rambang mata di sini dan boleh jadi sehari suntuk mereka menghabiskan masa mencari barang atau buah tangan  untuk di bawa pulang ke tanah air.

Seorang wanita dikenali sebagai Huda ada berkongsi beberapa tip seperti barang dan kedai mana yang perlu anda singgah jika ingin membeli-belah di Ben Thanh Market, Ho Chi Minh Vietnam.


Tip Membeli-Belah Di Ben Thanh Market / Malaysian Street Vietnam

Pergi Ho Chi Minh, Vietnam kalau tak shopping rugi lah kan…harga dia beza 50-70% dgn harga kat sini…kain lace.. kain cotton tudung…telekung…bag

Bayangkan kain lace 2 meter, kalau kain 2 meter dekat malaysia jual rm100, kat sana boleh dapat 2 meter kain lace 4 meter kain rm50 jer. Cotton vietnam boleh dapat RM25.. English cotton & Kapanese cotton RM30.. Di night market ada banyak pilihan

Kalau jenis otak bisnes..datang sini bukan perabis duit tapi buat duit. Bayangkan harga Huda sebut tu harga jualan runcit…kalau borong?? At least jadi personal shopper pon ok dah…ada hakak tu satu item rm15-20 dia caj…yelah tenaga kita masa kita…data kredit kita…yangg penting luggage kita…bukan free.

Malaysian street waktu ptg…klo malam baru penuh kat kaki lima peniaga lambakkan je tudung2 hehe…yg hujung bgunan putih tu ben thanh market.
Ni bukan kat bali indonesia…ni kat hcm je hehe…beg ni klo korg nak murah beli kat malaysian street kat kedai tu…kecik leh dpt rm35 besar rm45..klo kat night market rm60 dorg jua
Nak pakai yg ori xmampu..ni pon ok dah hehehe….kualiti pon ok je
Bag murah…huda siap beli backpack utk travel lg rm25 saiz 55L..sng klo nak travel sorg2 pasni
Ni lah sarony hijab…pegi tau…sies kualiti kain cun
Boleh dpt dress lengan panjang n labuh dgn rm25 je…kain cotton vietnam☺…klo pkai saiz s kat sana beli lah saiz m…org sana pinggang secekak je….slim2
Ni kat night market
Lace ni…2m kain 4m boleh dpt rm100
Ni pilihan rm50…2m lace 4m kain..mula2 huda dtg pg tau…huda kunci harga tu…skli dtg ptg dia kata rm70 plak..pandai dia ek..kena tegas sikit korg bab harga…last2 dia kata ok2 rm50
Lace ni rm100 2m dgn kain 4m…klo kat sini lace saja 2m rm250-rm350..huda tgk kt ig
Ni huda punya🙊…lace 3d ni rm120 2m lace..4m kain..klo kat sini rm350 ke ats uii😅😅
Mula2 xtau tau…sbb dtg hcm bkn aim shopping…tp masuk2 kedai ada akk org malaysia tu bisik…dik sini murah..akk dh pusing…apa lg…grab lah satu
Ats tu japanese cotton lembut sgt rm30 3 1/2m bidang 60..lembut dr vietnam cotton..sejuk kain dia..
Bwh tu yg lace rm50 td hehe…2m lace 4m kain
  • Malaysian Street dan Ben Thanh Market boleh guna RM…VND pon boleh..tp bg Huda mudah ikut RM tak pening..tapi kalau nak tukar dalam VND kat hujung Malaysian Street ada kedai emas…situ ada money changer
  • Kebanyakan peniaga boleh cakap melayu…kalau tak pandai pun diaorang paham…so jangan mengata.
  • Ben Thanh Market ni tutup jam 7pm…tapi waktu malam kat luar Ben Thanh Market & sepanjang Malaysian Street ada night market.
  • Kalau nak cari kain cotton better sini..kain lace ada kat dalam Ben Thanh Market…tapi kena pandai survey jugak tau.
  • Jangan sesekali bukak dompet depan mereka…kalau boleh sedia duit kecik-kecik khas untuk shopping..Kalau tawar sekali diaorang tak nak…blah je…
  • Kat malaysian street mmg bersepah yg jual naelofar/duck/ariani rm10…kualiti pon ok…tp klo korg nak yg kualiti the best pergi ke kedai sarony hijab…dia bangunan yg sama dgn restoran halal kat malaysian street cth restoran hj basiroh…cuma dia belah blakang…kt sarony hijab kualiti dia mmg saling x tumpah mcm ori…cuma dia mahal sikit dlm rm20-26 tp still murah kan🙊huda nampak peniaga dr malaysia ramai borong sini hehe…
  • Kalau nak beli baju kurung/dress/kurta siap…korg boleh amk grab car pergi ke linda wholesale…serius murah dan pakaian dia up to date.
  • Datang shopping sini korg jgn risau..hotel..restoran halal…shopping semua walking distance…klo xcukup duit..boleh klua kat atm hsbc sederet dgn sarony hijab td…caj rm8+ huda rasa yg plg murah bbnding atm lain..jgn lupa aktifkan dulu atm utk pengeluaran antarabangsa
Kat hcm mmg byk org niaga cmni…dia nak gak pancing kita suh beli brg dia..dia nak jual gitar tu rm15 kat apis…apis kata xnak..rm5 bru apis amk…hahhaha….last2 dia setuju rm5
Night market
Ni owner kedai lace dlm ben thanh..kedai dia belah kanan hujung…pandai2 lah jejak makcik ni keliling dia mmg semua kedai lace…persaingan dorg tinggi..so klo korg mintak tawar tp dorg xnk blah je haha…makcik ni pon pening gak tukar2 hrga…so pandai2 lh tawar menawar k…tp klo dh dpt dh hrga murah lps bermatian mintak tawar jgn xbeli plk…kang kena plk
Kat malaysian street jgn lupa rasa kopi vietnam…hehe..rm3 je…satu jenama trung nguyen satu lg oozi..oozi sedap lg bg huda…ke sama je ek

Byk2 restoran halal kat malaysian street…sini plg murah…megi goreng dia sies sedap
Ni linda wholesale..ke sini kena amk grab ya..jauh dr ben thanh market
Durian kat malaysian street…durian dorg besar lah…sama mcm kat hatyai
Vietnam cotton rm25 english cotton rm30 japanese cotton rm30…nak lg byk pilihan masa kat night market

Ni berdasarkan pengalaman huda je k…n dari pembacaan huda juga…sbb huda ni jenis klo berjalan mmg research dulu

Sumber: FB Nurul Huda Daud

Tinggalkan Komen