Disebabkan kita berasal dari negara yang beriklim khatulistiwa, maka kita teruja jika diberi peluang untuk ke destinasi yang mempunyai suhu berlainan seperti musim sejuk. Memang seronok kalau dapat main salji, dan berpengalaman pakai baju tebal-tebal kan? Tapi disebalik itu ada beberapa perkara yang perlu anda hadap. Di sesetengah negara mereka mengalami suhu melampau di bawah paras beku, itu yang menjadi penyebab berlakunya beberapa perkara unik dan jarang-jarang dapat dilihat dalam kehidupan seharian kita. Jom tengok foto-foto yang dikongsikan ini.

Tak sempat makan, mi segera dah kejung beku. Lain kali makan dalam kawasan tertutup ya.

Ini pengalaman orang-orang di Siberia, katanya suhu mencecah bawah -70 darjah celsius

Mandi ketika musim sejuk. Mmm..tak apa lah!

Nak lepas hajat pun mesti terbantut

Punya la sejuk, sampai tangan ‘hantu’ pun boleh membeku

Sebuah sungai di Rusia iaitu Irtysh River membeku dan mempunyai permandangan rupa sesuatu yang menakutkan

Tidak sengaja tertinggal minuman teh di dalam kereta semalaman

Solekan wajah orang-orang Siberia

Bumper kereta siapa tertinggal? 

Kolam kecil membeku di satu sudut sebuah taman awam

Ikan-ikan timbul kerana bekalan oksigen berkurangan di bawah ais yang membeku

Sebuah kereta berjenama Jaguar dihiasi bulu-bulu salju halus

Kelihatan batu membeku imej kelihatan seperti jantung manusia

Pemandangan air terjun Johnston Canyon terletak di Banff National Park, Canada yang membeku

Kelihatan umpama belon menetas dari sarangnya

Sebuah kolam renang memutih dipenuhi salji

Tuan yang penyanyang tidak akan biarkan haiwan peliharaannya kesejukan

Corak unik dan cantik di pagar kawasan kejiranan

Pancuran air panas yang meletus terus membeku ketika musim sejuk

Rumah api Michigan lighthouse sebelum dan selepas ribut salji

Sarang labah-labah membeku

Seperti berada di dunia lain pemandangan unik di sebuah taman yang membeku

Rumput-rumput membeku kelihatan seperti batu kaca yang sangat cantik

Luar biasa. Rupa air sungai yang sedang mengalir deras membeku

Telur membeku

Corak ais ini mengeras sangat menakjubkan

Ahli mesyuarat tingkap. Seram pulak tengok!

Sumber: brightside.me