Kashmir terletak di utara India dan lebih dikenali sebagai Heaven of Earth. Destinasi ini mempunyai keindahan yang begitu menakjubkan. Malah seringkali pemandangan indah kawasan pergunungan yang memiliki empat musim itu difilemkan dalam cerita Hindustan.

Berpeluang travel ke Kahsmir, keluarga kecil ini memilih untuk menginap Rumah Bot sepanjang percutian mereka di sana iaitu di tengah-tengah perkampungan air di Tasik Dal, Srinagar. Menarik betul! Jom baca perkongsian dan pengalaman mereka sekeluarga ke Kashmir baru-baru ini.


Macam banyak idea nak tulis trip ke Kashmir, simpan untuk dikenang masa akan datang. “Beautiful Kashmir with beautiful Kashmiri”..hihi.

Jom terbang ke Kashmir sambil layan gambar -gambar yang ada

Day 1: 10 Mac 2019

  • Perjalanan Malaysia- India
  • Alor Setar -KLIA2 (1 jam)
  • KLIA2- Indira Ghandi Airport Delhi Terminal 3 (5jam++) dari KL pukul 7 malam, selamat? di Delhi jam 10 malam (12.30 waktu Malaysia)
  • Sampai di Delhi tourist guide kami, Husna Shuib melambai-lambai, leganya rasa hanya tuhan yang tahu? Rasa asing di bumi orang,tiba-tiba jumpa orang yang kita cari..Alhamdulillah.
  • Delhi – Srinagar (1 jam 30 minit) flight jam 7.50 pgi keesokannya ( transit paling lama untuk kami,first experience tidur di airport dan prayer room airport)
  • Airport Delhi ada sediakan prayer room yang selesa dan tempat ambil wudhuk tetapi terbuka,jadi kena pandang kiri kanan juga.
  • Masa nak balik ke Malaysia kami rushing untuk solat asar, jadi solat ja tepi2 kawasan yg x sesak

Day 2: 11 Mac 2019

  • Sampai di airport Srinagar ada driver Hameed dan tourist guide Ahmad Jailani @AJ sambut dan bawa kami ke houseboat.
  • Perjalanan airport-houseboat dalam 20 minit.
  • Naik ‘Shikara’ (sampan) menelusuri Dal Lake ke New Gulistan Houseboat. Mr Basheer ‘jaga’ kami sepanjang di houseboat.
  • Lepas solat, AJ bawa untuk lunch (masih trringat kesedapan Nasi Briyani dan Nasi Goreng Kambing?dan pi garden yang ada di sekitar Srinagar.
  • Dinner Mr Basheer served indian foood (kami request)

Selamat sampi di Delhi pukul 10 malam, terus queue di kaunter imigresen. Sebelum ke India jangan lupa apply visa. Masa di kaunter dapat fast lane sebb pegawai kat situ nampak si kecik zahraa, maybe doa kesian sebab ada anak. Nasib baik

Shikara yang bawa kami ke houseboat..macam sampan, kira pengangkutan awam sekitar Dal Lake, cuaca mendung lepas hujan renyai masa kami smpai,makin sejukk.

Houseboat kami yang sebelah kiri, haaa tu la Mr Basheer dah tunguu?. Akan ada houseboat sepanjang Dal Lake dengan pelbagai saiz, yang tempat kami stay ada 4 bilik, luas dan selesa… ada heater yang akan Mr Basheer handle setiap waktu,termasuk lepas subuh..dia akan ketuk pintu untk panaskan heater. Houseboat ni kira macam hotel dalam air. Di Kashmir memang ada yang tinggal tetap dalam houseboat, jadi ada yang komersialkan untuk tujuan pelancongan. Kalau mai Kashmir, wajib try stay sini, barulah Kashmir

Jeti ‘shikara’ dan antara pekerja -pekerja kat situ. Baju yang seakan jubah tu baju tradisional Kashmir, memang akan nampak di mana- mana sahaja. Katanya material kain sangat sesuai untuk musim sejuk,dan depa akan masukkan tangan dalam jubah bertangan luas tu.

Pemandangan di balkoni houseboat kami. Nampak kan, banyak houseboat yang lain sekitar tu..dekat2 saja jaraknya.

Seni ukiran dalam houseboat, kata Mr Basheer ukiran tu semua dengan kayu almond..kalau saya x salah dengar dan houseboat ini boleh bergerak ya. Bila ada orang stay dia ‘tambat’ so kekal la xbergerak. Jadi xdak rasa goyang-goyang jangan risau,sebab tasik ni tenang.

Yang di tengah tu heater, nanti bila kami cakap sejuk,Mr Basheer akan masukkan la kayu-kayu dalam tu, yang macam tiang tu untuk salurkan asap keluar.

Ok, ni situasinya bila stay di houseboat.. akan ada peniaga yang jual macam2. Pakcik ni jual pashmina, saya terbeli jugak 1.. walaupun xpernah plan untuk shopping di Kashmir, memang nak jln2 saja?. Dia siap kata kalau xcukup cash boleh guna credit card. Advance na pakcik? siap bawak benda alah tu. Depa akan keluarkan segala macam benda yang ada. Tips pembeli bijak dan berhemah;Cakap elok-elok kata nak berapa2 kuantiti saja..kalau x,hmmmm. Kalau bajet banyak teruskan..

Time for dinner, sup dia sedap..kena pulak dengan roti yang lembut..tengok Mr Basheer dah salin baju chef dia..formal sgt rasa?. Dia tengah dok tengah perosah heater tu..

Sup untuk dinner kami..sedap, semua sup saya makan di Kasmhir kena dengan tekak. Cuma dia punya dessert saja xberapa serasi dengan selera.

Ikan masala,sup rebus dengan kari ayam kot. Sedap

Ni tea time, sedap biskut dengan tea masala..kena dan nikmat sangat setiap hirupan di waktu yang sejuk.

Umi letakkan juga untuk kenang-kenangan Zahraa sebab uncle AJ, kak Husna (tourist guide Kashmir and Malaysia), Mr Basheer semua berkomplot buat birthday surprise untuk Zahraa.. sekali. Umi pun terkejut. Patut depa xberapa layan umi request nak singgah bakery. Zahraa terharu sangat.

Pemandangan sekitar di luar houseboat

Shalimar Garden, sebabkan winter time.. xda la pokok-pokok yang colourful..lepas ni cantik la garden ni, kalau sesiapa yang nak gambar yg cantik warna -warni kehidupan boleh mai time spring n summer. Mesti lagi cantik.

Di Shalimar Garden

Yang naik sampan x berbumbung tu peniaga-peniaga, malam nanti depa la yang akan mai bentang jualan.

Kedai sekitar houseboat kami.

Sebelum checkout ada peniaga juai batu-batu untuk cincin, nampak x di belakang dia ada bakul? Haaa tu portable heater..untuk keep warm sebab sejuk sangat tambah pagi-pagi.

Suasana pagi, kami dah check out dari houseboat nak ke Pahalgm. Dah nak menuju ke jeti, lepas ni dah check in hotel.

Kalau musim lain lagi cantik Dal Lake ni,dengan suasana biduk berlalu kiambang bertaut.

Best sebenarnya stay di houseboat feel like home sgt.. luas, ada dining hall & service 5 bintang.

Info

  • Ke india kena apply visa.
  • Kashmir ada 4 musim.
  • Most of Kashmiri adalah muslim.
  • Time departure di Srinigar airport agak strict, ada lebih kurang 4 checkpoint untk check barang dan individu sampai yang terakhir depan pintu flight. Handcarry / bagpack pun dia akan check. Masa arrival x da checkpoint ni semua. Tapi pekerja dia ramah dan senyum terutama kat budak-budak.
  • Jangan lupa apply borang kebenaran ke luar negara untuk government staff.
  • Beli insurance travel. Kali ni saya guna etiqa lepas baca review dan tanya orang yang selalu travel.
  • Activate akaun unUtk overseas withdrawal in case ada masalah tak cukup fulus..hihi
  • Minum mineral water sahaja, dan roti kami beli di bakery shop yang proper, tapi kalau ada rasa nak try streetfood kat Kashmir pun boleh.
  • Jangan lupa bawa segala ubat-ubatan penting senang kalau sakit demam nanti
    Kami ke Kashmir under travel agent Malaysia ( Husna Shuib) yang sangat2 best dan travel buddy yang sporting.
  • Biasa untuk pekerja di sana akan ada tip, ayat depa biasanya “you happy im happy” tapi yang bagusnya depa xkisah kita bagi berapa pun..kita anggap sedekah jariah kannn❤️

Sumber: FB Ainul Farhaan Harun