Sesiapa sahaja yang berkesempatan ke negeri Sabah pasti terpikat, bukan sahaja kerana makanan lautnya yang segar tetapi murah, bahkan pelbagai tarikan budaya dan keindahan alam semula jadinya yang masih tidak tercemar dan kekal terpelihara.

Ini perkongsian itinerari trip ke Kota Kinabalu, Kundasang & Pulau Manukan oleh Nur Hasnini dalam laman sosialnya untuk orang ramai sebagai panduan bercuti bersama keluarga.


Hai semua. Okey sebab ramai yang pm and request itinerary trip Kota Kinabalu & Kundasang aritu,ni sedikit sebanyak yang Kakniey boleh share untuk semua. Hope it helps!

FLIGHT TICKET (KL-KOTA KINABALU)
Harga flight depends on bila korang beli. Macam Kakniey beli last 2 week before pergi dapat harga RM298 return. Untuk 3 pax RM894.

DAY 1 : KOTA KINABALU

Kitorang sampai KK estimate pukul 11.35 tengahari, terus pickup kereta sewa kt airport. Kereta sewa ni Kakniey dapat agak murah RM350 untuk 4 hari Perodua Bezza auto. Make sure kereta tu in a good condition sbb nanti nak jalan jauh ke Kundasang.

Lepas pickup kereta,kitaorang pergi lunch dekat D’Lengkuas Selera Kampung. Tak jauh pun dari airport lebih kurang 20 minit dah sampai. Banyak lauk, harga pun tak mahal.. Lebih kurang je dengan harga makanan dekat Teganu!

Lepas lunch, kitorang terus ke Asiana Hotel untuk check in. Sangat strategik sebab dekat je dengan pekan. RM97 je untuk 1 malam. Petang tu kitorang ke Jesselton Point. Lepak-lepak ambil angin.. Best!

Then, kitorang teruskan perjalanan menuju ke Pasar Filiphina. Dekat sini macam2 souvenir murah2 ada. Rambang mata weh! Kalau bawak duit seguni lagi best shopping. Haha

Malam tu kitorang just dinner dekat dengan Tugu Todak (lupa nama kedai). Banyak pilihan kedai makan. Seafood dia memang terbaik! kitorang amik ikan bakar,udang celup tepung, lobster 2 ekor sekali masak semua RM160. Termasuk nasi + air untuk 4 orang makan. Murah gila kan?!

DAY 2 : KE KUNDASANG

Seawal pukul 7 pagi kitorang dah bertolak keluar. Tempat 1st kitorang pergi hari kedua ni adalah Jambatan Tamparuli. Sebelum teruskan perjalanan ke Kundasang, kitorang singgah Rumah Terbalik dan 3D Museum. Tiket masuk RM30 untuk 1 pax.

Then, teruskan perjalanan ke Kundasang. Ambil masa lebih kurang 1 jam setengah. Sebelum check in hotel, kitorang lunch dekat Restoran Hidayah. Makan masakan panas je, harga pun tak mahal sangat. RM30 untuk 4 orang makan. Di Kundasang, kitorang stay dekat Dream World Resort, RM232 satu malam. View dari resort ni sumpah lawa!!

DAY 3 : KUNDASANG

Seawal pukul 5.00 pagi kitorang dah bangun. Mmg kena keluar awal pagi selepas subuh, kalau tak terlepas lah view cantik tu ditutupi kabus awan. Pemandangan Gunung Kinabalu dari Dream World Resort ni mmg clear dan cantik!

Lepas check out, kitorang teruskan perjalanan ke Desa Cattle Dairy Farm, tiket masuk RM5 je untuk 1 pax. Kat sini korang wajib try die punya ice cream dan fresh milk. Terbaikkk!!

Then, kitorang gerak ke Poring Hot Spring. Paling tak boleh lupa naik Jambatan Gantung dekat tengah-tengah hutan tu. Memang mencabar sangat! Sebelum naik jambatan tu, kena hiking lebih kurang 400 meter. Fuhh, berpeluh! Tiket masuk RM3 je. Kat sini macam2 aktiviti boleh buat, berendam dalam kolam air panas,jalan2 kat taman rama2,mandi air terjun, dll. Kat Sabah ni mmg 100% kitorang guna Waze je.

Pukul 2 ptg kitorang gerak pergi ke Fish Spa Kampung Luanti. Kat sini korang boleh try fish massage, RM3 untuk 1 pax lebih kurang dalam 15 minit. Mula2 takut gak nak rendam kaki dalam sungai tu tapi tgk org lain relax je so, kitorang pun rendamkan kaki kitorang dgn berani nya..hahaha

Petang tu, giliran anak-anak pulak nak bersuka ria. Kitorang ke Rabbit Village, tiket masuk RM10 untuk 1 pax. Kanak-kanak free. Lepas settle semua, gerak ke KK dan bermalam di Tang Dynasty Park Hotel, RM97 satu malam.

DAY 4 : PULAU MANUKAN

Keluar seawal 7 pagi terus menuju ke Jesselton Point untuk beli tiket bot. Harga tiket return RM23 + yuran jeti RM7.65 untuk 1 pax. Kanak-kanak bawah 6 tahun free. Perjalanan dari jeti ke Pulau Manukan ambil masa lebih kurang 20-30 minit. Untuk snorkeling, kitorang sewa 1 life jacket RM10 + 1 goggle RM10. Pukul 5 petang kitorang dah gerak ke Kota Kinabalu Airport. Huwaaa sedih nak tinggalkan Sabah. InshaAllah lepas ni kita jumpa lagi!!

TOTAL EXPENSES UNTUK 1 FAMILY (3 ORANG)
Flight return : RM894 (lagi murah korang beli, lagi jimat!)
Hotel / Resort : RM426 (3 malam)
Makan : RM300 (depends korang punya nafsu makan..haha)
Souvenir : RM300 (depends jgk korang punya budget)
Transportation : RM175
Minyak Kereta : RM35
All related/entrance fees for activities : RM200

Sumber: Facebook Nur Hasnini