Tentu ramai yang sudah meneliti kalendar sejak awal bulan. Mana tidaknya bulan September ini ‘hari cuti umum’ banyak jatuh pada sebelum atau selepas hujung minggu. Pasti ada yang sudah membuat perancnagan untuk bercuti panjang.

Bab orang ke luar negara ini, sudah menjadi trend sekarang. Ia sesuatu yang bagus kerana peluang sudah ada diberikan oleh pelbagai syarikat penerbangan murah untuk mengangkut anda ke destinasi pilihan, pada harga yang cukup rendah. Kalau yang bajet biasa-biasa juga tetapi masih mahu bercuti ke luar negara selalunya negara jiran terdekat seperti Thailand atau Singapura menjadi pilihan. Tidak hanya perlu menggunakan jalan udara, jalan udara juga masih boleh sampai jika memandu sendiri atau menggunakan pengangkutan awam seperti bas atau keretapi.

Ini ada perkongsian menarik untuk percutian ke Thailand dengan menggunakan perkhidmatan bas dari Kuala Lumpur. Rancang percutian hujung minggu yang singkat pun menarik.


Entry trip Kuala Lumpur – Hatyai  – Krabi – Hatyai – Kuala Lumpur

Aku pergi Krabi berdua sahaja dengan biras aku, plan asal ada 3 ke 4 orang. Last minute 2 pax je yang confirm 😁😁. Di sini aku ringkas kan budget dan aktiviti aku kat sana.

DAY 1

  • 11pm – Naik bus dari TBS – pilihan bas Sri Maju ( Harga tiket: RM 65.40 ).
  • 4.45am – Sampai Bukit Kayu Hitam ( makan , isi entrt card )

  • 5.30am – Bergerak ke border Malaysia – Thailand
  • 7am- Dah settle cop passport semua kami, pun bergerak ke Hatyai.
  • 8.30am (waktu Thai) – Sampai Hatyai makan, beli tiket ke Ao Nang Krabi ( 700 Baht return ) , beli siap siap tiket balik KL bus Sri Maju ( 600 Baht ).
  • 10 am – Baru van bergerak ke Ao Nang. Yang ini memang mencabar jiwa raga & punggung 😜.
  • 3.30pm  – Baru kami sampai Ao Nang . huishhh berasap pungkok hoii . 😅 erh jap ada berenti 1/2 jam kat RNR apa ntah nama nya .Kami stay di J Mansion dah book awal-awal under booking.com ( 810 Baht ) harga itu untuk 2 malam . Siap check in mandi rehat sebenatar , baru keluar cari makan kat area hotel.

  • 7pm  – Kami sewa moto ( 200 Baht ) untuk 24 jam , senang nak meronda-ronda cuci mata. Erh 😁 senang cari makanan . hihihihihi

DAY 2

  • 8am – Cari breakfast sekitar Ao Nang je.
  • 9am – Bergerak p jetty tuk Phi Phi Island trip ( 1100 Baht ) siap makan apa semua. Puas jugak pusing-pusing sana . Ada 6 pulau kami pergi .
  • 5pm – Baru kami sampai Ao Nang .. balik bilik mandi rehat pastu baru keluar cari makan
  • 7pm – Keluar cari makan kat kedai orang malaysia ( Krabi Malaysia Stall ) sangat dicadangkan , makan super sedap , harga tak mahal sangatt , owner peramah. 😃

 

DAY 3

  • 8am – Cari breakfast , cari barang-barang bini aku dah pesan ( siap die buat list panjang suh p soping dalam 7E ) 😂😂😂 ..
  • 10am – Siap check out & jom lah kita ke Hatyai pulak . Ok ni cabaran lagi nk hadap van ni tuk 5jam .. mcm hari tu jugak 1/2jm stop di R&R untuk makan rehat kejap.

  • 3.30pm – Sampai Hatyai guys. berakhir sudah azab punggugn kami 😅 … okay jom p amik tut tut ( 300 Baht ) p floating market pulak ( kat sini pun bini aku bagi list ) 😘 . Siap makan , membeli-belah barang dalam l=list , jalan-jalan kat situ. Jom lah kita berangkat pulang.

  • 6.30pm – jom kita pulang ke pangkuan keluarga (Bas Sri Maju ) .
    5am – alhamdulillah selamat sampai rumah . ☺️

By the way ni kali ke 6 aku pergi sana , 😁😁😁 Tapi masih nak p lagi sebab sana memang bestt ! Ada sikit tips tuk korang yang nak p korang kena pandai tawar-menawar harga.

Sumber: FB Acap Asraf