Taman Negara Kuala Tahan adalah satu nama tempat yang tak asing lagi bagi rakyat Malaysia kerana ianya adalah lokasi yang menyimpan seribu satu khazanah flora dan fauna alam semulajadi.

Taman Negara Kuala Tahan ni pun terkenal dikalangan penyelidik atau saintis alam sekitar sebab hutan yang ada di sini dianggarkan sebagai hutan yang tertua di dunia – berusia lebih kurang 130 juta tahun, menjangkaui usia hutan yang ada di Amazon! Wow!

Tapi, seronok ke masuk hutan untuk menghabiskan masa percutian – seperti dalam artikel ini, bercuti di Taman Negara Kuala Tahan? Hm, mesti ada antara korang terfikir macam tu kan?

Hahaha, siapa yang kata tak seronok? Kalau korang pandai menggayakan kaedah aktiviti dan itinerari percutian, bercuti di rumah pun boleh jadi cukup menyeronokkan bersama orang tersayang.

Untuk memberikan korang satu pengalaman baru dengan bercuti di hutan – terutamanya dalam suasana dan persekitara alam rimba, di sini Libur nak kongsikan kepada korang beberapa perkara yang perlu korang tahu tentang keseronokkan yang terdapat di Taman Negara Kuala Tahan.

3 jam perjalanan dari KL

Taman Negara Kuala Tahan ini terletak di daerah Jerantut, Pahang. Lebih kurang dalam tiga jam perjalanan dari Kuala Lumpur dan lokasi ini adalah lokasi yang sangat sesuai untuk korang yang suka aktiviti lasak atau nak cuba aktiviti yang mencabar.

Daripada KL ada tiga cara nak sampai ke Taman Negara Kuala Tahan. Korang boleh naik bas atau naik kereta api ke pekan Jerantut. Kalau naik bas, boleh turun dekat pekan Jerantut atau naik kereta api, boleh turun di Stesen Kereta Api Jerantut. Dari pekan Jerantut nak tuju ke jeti Kuala Tembeling, boleh naik teksi atau bas lompat-lompat. Dekat jeti Kuala Tembeling ni boleh naik bot ke jeti Kuala Tahan pula. Kena tahu, bot akan ke jeti Kuala Tahan dari jeti Kuala Tembeling pada pukul 1 petang setiap hari. Jangan terlepas tau.

Kalau nak naik kereta terus ke Kuala Tahan pun boleh, tak ada masalah. Lebih kurang satu jam memandu dari pekan Jerantut. Libur suka orang yang naik pengangkutan awam macam kereta api ni, mencabar sikit! Tapi, ongkosnya agak mahal. Naik bas, naik keretapi, lepas tu naik bot pulak. Boleh cecah RM200 sekepala. Jadi kalau nak jimat kos, naik kereta. Kalau nak pengalaman, naik pengangkutan awam.

Antara chalet yang ada di Taman Negara Pahang.

Kebiasaannya, Taman Negara Kuala Tahan ni selalu dijadikan tempat untuk orang buat team building atau kursus motivasi tapi percutian keluarga macam family gahtering atau reunion pun boleh korang buat dekat sini. Ada banyak operator yang menyediakan khidmat acara untuk korang pilih dan tempat dan aktiviti pun tak kurang menariknya juga.

Sebut pasal aktiviti, ada beberapa aktiviti menarik yang korang mesti cuba kalau dah sampai ke Taman Negara Kuala Tahan ni macam contohnya, canopy walk. Canopy walk ni tarikan paling popular di Taman Negara Kuala Tahan sebab korang boleh naik ke jambatan gantung dan berjalan daripada pokok ke pokok.

Jambatan gantung 550 meter panjang

Kalau korang nak tahu, jambatan gantung canopy walk ni adalah jambatan gantung atas pokok yang paling panjang di dunia – panjang 550 meter dan berketinggian 40 meter dari permukaan tanah. Tinggi kan? 40 meter tinggi, siapa yang gayat tu, ada baiknya berpaut dekat pokok tu kuat-kuat. Libur risau ada yang menggigil kepala lutut nanti. Hahaha.

Sikit fakta mengenai jambatan gantung canopy walk ni, asalnya digunakan untuk tujuan penyelidikan. Tapi disebabkan jambatan gantung ni popular, ia pun dibuka sebagai tarikan kepada pelancong yang datang. Korang kalau naik ke jambatan gantung ni, Libur bagi jaminan ianya akan menjadi satu pengalaman baru untuk korang menikmati pemandangan dan keindahan flora dan fauna yang ada di Taman Negara Kuala Tahan daripada atas pokok.

Canopy Walk, Taman Negara Pahang.

Selain daripada canopy walk, aktiviti yang biasa dilakukan oleh pengunjung adalah jungle trekking. Jungle trekking dekat Taman Negara Kuala Tahan ni pun terbaik juga sebab kalau korang trekking ke Bukit Teresek lebih kurang dalam 40 ke 50 minit – bergantung pada tahap kecergasan, korang boleh layan panorama Gunung Tahan kalau cuaca cantik.

Bukit Teresek tu berketinggian lebih kurang dalam 334 meter dan laluan nak trekking ke Bukit Teresek tu korang akan lalu bawah teduhan kanopi pokok-pokok yang ada dalam hutan Taman Negara Kuala Tahan. Kalau korang nak rasa udara yang betul-betul segar, cuba lah aktiviti trekking dalam hutan. Udara yang korang hirup bawah kanopi pokok ni tak sama langsung dengan udara yang korang hirup dalam bandar. Cukup berbeza.

Rapid shooting ala-ala water rafting

Canopy walk sudah, jungle trekking pun sudah, mesti lah nak aktiviti main air kan? Jangan risau, sungai dekat sebelah tu je. Ada aktiviti untuk korang main air. Aktiviti main air yang menarik dekat sini dipanggil sebagai Rapid Shooting. Korang akan naik bot kayu, dan bot tu akan bawa korang pusing dari jeti Kuala Tahan ke Jeti Terenggan melalui leih kurang 7 jeram yang ada di sungai tu.

Tip yang berguna untuk korang, kalau boleh jangan bawa alat elektronik. Boleh kalau nak bawa tapi kena masukkan dalam bekas kalis air supaya tak basah. Korang mesti basah punya bila abang bot tu bawa korang jalan-jalan nanti. Jaga peralatan elektronik korang tu elok-elok, kalau dan terjatuh dalam Sungai Tahan tu nanti, alamatnya ikan la yang pakai, hehehe.

Boleh juga korang deal dengan abang bot tu nak bawa korang pergi ke Lata Bekoh. Dekat Lata Bekoh ni, ada dua aktiviti yang orang selalu buat, sama ada dia nak memancing, atau dia nak singgah ke santuari ikan kelah dekat Lubuk Tenor. Lata Bekoh ni antara hotspot yang ada di Taman Negara Kuala Tahan dalam kalangan pelancong. Kalau korang jenis suka tangkap gambar pemandangan alam semula jadi, Lata Bekoh ni antara kawasan yang Libur cadangkan korang pergi kalau berkunjung ke Taman Negara Kuala Tahan.

Santuari ikan kelah Lubuk Tenor

Dalam perjalanan tu, singgah kejap dekat Lubuk Tenor. Macam Libur kata tadi, ini tempat santuari ikan kelah. Memang menggila ikan kelah yang ada dekat sini. Korang kalau bawa makanan ikan tu – atau tak kisah lah makanan apa-apa – masuk dalam air tu dan bagi makan pada ikan kelah. Korang rasa diorang menggila dekat sekeliling korang, huhuhu. Korang boleh pegang guna tangan lagi tau. Jangan terkejut pulak, kalau silap haribulan, ada ikan kelah yang sama besar dengan betis korang tu. Hahaha.

Kalau korang datang bercuti dua hari satu malam, Libur rasa aktiviti utama yang Libur bagi kat atas tu pun dah cukup buat korang habiskan masa beraktiviti. Tapi kalau percutian tu agak lama macam tiga hari dua malam, atau korang nak tambah lagi aktiviti bagi padat, boleh try satu lagi aktiviti yang best dekat Taman Negara Kuala Tahan ni iaitu meneroka gua – nama omputih dia cave exploration.

Santuari Ikan Kelah, Lubuk Tenor, Taman Negara Pahang.

Ada gua batu kapur di Taman Negara Kuala Tahan ni yang menjanjikan satu pengalaman baru kepada anda iaitu Gua Daun Menari, Gua Kepayang Besar dan Gua Kepayang Kecil. Sebaik saja korang sampai ke gua-gua ni, korang akan diberikan taklimat keselamatan itu dan ini. Korang kena dengar semua apa yang disampaikan oleh penunjuk arah. Yela, untuk keselamatan korang juga kan?

Peralatan akan disediakan tapi Libur nak bagi tip, lampu dan sarung tangan bawa lebih untuk diri sendiri. Takut la tiba-tiba nanti dekat sana lampu tak cukup ke apa, sarung tangan habis ke macam mana, tak ada lah korang terkial-kial. Jadi ada baiknya kalau korang siapkan satu untuk kegunaan diri sendiri bila buat aktiviti masuk gua ni.

Aktiviti sampingan di Taman Negara

Okay, itu aktiviti utama bila ke Taman Negara Kuala Tahan. Ada juga aktiviti sampingan lain kalau anda nak buat bersama keluarga atu kawan-kawan masa bercuti ke Taman Negara Kuala Tahan ni contohnya macam melawat perkampungan orang asli di sana, atau bird watching. Geng photographer mesti suka bird watching ni sebab ada lebih kurang 380 spesis burung yang dikenalpasti, hidup di Taman Negara Kuala Tahan.

Eh, Libur sibuk bercerita aktiviti-aktiviti yang kita boleh buat dekat Taman Negara Kuala Tahan ni, tapi tak cerita benda-benda asas nak ke sini. Okay, kalau korang nak masuk Taman Negara Kuala Tahan ni, korang kena ada permit dan lesen tau. Permit tak mahal, hanya seringgit setiap seorang dan lesen RM10/- kalau korang bawa joran nak memancing dan RM5/- kalau ada bawa kamera.

Gambar hiasan. Sungai Tembeling, Taman Negara Pahang.

Bayaran ni, hanya bayaran yang dikenakan oleh Jabatan Perhilitan pada korang yang masuk Taman Negara Kuala Tahan tau. Sekitar Taman Negara Kuala Tahan ni, ada ramai operator tempat penginapan, bot, makanan, dan aktiviti. Jadi harga yang itu, korang kena survey dulu sebelum nak pergi ke Taman Negara Kuala Tahan. Tapi Libur cadangkan kalau korang datang nak bermalam di Taman Negara Kuala Tahan ni, korang camping je. Jabatan Perhilitan amik seringgit je sekepala untuk semalam. Hehehe.

Okay, Libur rasa itu saja perkongsian berkenaan Taman Negara Kuala Tahan. Kalau ada perkongsian lain, nanti Libur ceritakan dalam artikel yang akan datang. Selamat bercuti!

Maklumat lanjut mengenai penginapan di Taman Negara Kuala Tahan, sila layari laman sesawang Mutiara Taman Negara.