Laluan Sutera di China sangat sesuai dikujungi oleh umat Islam dari Malaysia. Selain mengenali lebih dekat budaya rakyat tempatan, umat Islam turut boleh membantu kaum minoriti Islam di China melalui kerjasama perniagaan makanan dan barangan serta pakej pelancongan.

Ikuti tip dan saranan daripada kumpulan rakyat Malaysia ini yang berkesempatan dan berpeluang teroka Laluan Sutera China ini.


Sekadar perkongsiaan serba sedikit berkenaan Jelajah Laluan sutera, China dan memasuki sendiri ke Wilayah Xinjiang dimana dikatakan bangsa Uyghur ditindas (tak nak komen lebih) bulan lalu. Route kami :

Xian – Zhangye – Dunhuang – Urumqi – Kasghar – Tashkurgan – Kasghar – Xian.

Sedikit highlight semasa kami melakukan silk road:

1) Train
-Terminal Train tidak beroperasi 24 jam sehari, jadi pastikan perancangan dan masa sesuai untuk pergi ke train station. Semasa di Xian Train Station train ditutup pada 12 malam dan beroperasi semula pada jam 6 pagi. Kalau pergi season okay, boleh menapak tepi bangunan, tapi pergi winter season beku nak hadap so best option cari hotel bajet area station.


– Train mereka sangat efisen, punctual tak kan lewat seminit. Lambat tinggal. Tapi kes kami, lambat dan tidak dibenarkan turun kerana train akan berjalan. Semasa di Zhangye, beberapa ahli team tidak berjaya turun kerana lambat sampai di pintu keluar dan train bergerak ke next destinasi dan kami harus menunggu 3 jam untuk kembali ke bandar Zhangye. Train tu patah balik menuju ke Xian dari Jiayuguan.
.
2) Keselamatan
– Kawalan keselamatan sangat ketat terutamanya di bandar Xinjiang. Pasport kami diperiksa beberapa kali diperiksa oleh askar dan polis sebelum tiba di Urumqi, dan terdapat face recognition di beberapa kawasan.
– Foreigner, diharuskan melaporkan ketibaan kepada polis bertugas di Train station sebelum memasuki kawasan train station dan harus mendapatkan cop kebenaran sebelum memasuki station dan ini terjadi hanya di Xinjiang.
– Perempuan terpaksa membuka tudung di Airport dan untuk pemeriksaan tanpa ada bilik khas. Semasa melalui security check di Tashkurgan, mereka juga diarahkan untuk membuka tudung. Pemeriksaan beg dan pasport juga harus melalui 3 checkpoint.

3) Hotel


– Kesukaran hotel hanyalah di Wilayah Xinjiang dimana foreigner tidak dibenarkan menginap di hotel bajet. Walaupun kami telah menempah awal hotel 3 bintang tapi semasa ketibaan di urumqi kami tidak dibenarkan untuk check in atas alasan sistem baru mereka tidak membenarkan pelawat dari luar, tapi mereka telah mencari hotel yang baru dan harga jauh lebih tinggi mungkin 4-5 bintang.

4) Bahasa
– Kesukaran bahasa tidak menjadi penghalang, google translate kan ada. Tapi, berbeza wilayah xinjiang kebanyakan mereka bercakap dalam bahasa urdu. Wajah mereka pun dah memang tak nampak macam china kerana wilayah xinjiang berdekatan Mongolia, Kazakhtan, Pakistan, Afghanistan dan Tajikistan. so kadang guna, logo dan gaya janji mereka paham.

5) Makanan


– Paling best makan di Urumqi, makanan sedap. Jangan bimbang kebanyakan makanan halal boleh dijumpai dengan mudah dan kalau was was pergi dekat kawasan masjid banyak restoran halal. Nak senang, cari logo halal china di google. Setiap restoran memang terpampang logo tersebut.

6) Internet
– Kitorang beli sim Hello di Malaysia siap siap, install free VPN kerana akses Fb, Ig, Whatsapp disekat disana. Mereka hanya menggunakan wechat. Mereka menggunakan wechat sebaiknya, membuat bayaran pembeliaan, taxi, toll, basjuga menggunakan aplikasi wechat.

Jelajah laluan sutera, antara satu perjalanan yang unik dan kami juga terkandas di Kasghar selama 2 hari akibat dilanda ribut pasir dan semua penerbangan dibatalkan. Apa yang boleh saya katakan, tempat ini selamat untuk dilawati dan antara laluan terbaik pernah saya pergi. “Masuk tempat orang bawak otak bukan pisau”.

Pesanan ringkas “maklumkan kepada pihak kedutaan tentang kehadiran, itinerari dan butir diri kepada pihak kedutaan Malaysia negara korang akan pergi sekurangnya mereka tahu tentang kehadiran kita disana jika berlaku apa apa masaalah”

Keep Flying and stay awesome!

Sumber: Fais Taib