Pulau Besar atau turut dikenali sebagai Pulau Babi Besar boleh diakses dengan menaiki bot selama 30 minit dari jeti Mersing, Johor. Pulau Besar sebelum ini dikenali oleh peminat selam skuba yang kerap memilih untuk melakukan aktiviti selaman disekitar pulau ini.

Namun hari ini Pulau Besar semakin dikenali oleh individu yang hanya ingin datang bercuti di kepulauan daerah Mersing. Anda juga boleh akses Pulau Harimau yang begitu indah terletak berhampiran pulau ini. Walaupun Pulau Besar agak kecil, terdapat beberapa resort untuk dipilih dan jangan tidak percaya ada resort yang memiliki kemudahan padang golf 18 lubang. Jika ingin suasana yang sedikit klasik, anda boleh memilih resort berkonsep ala kampung.

Nak tahu apa yang best di Pulau Besar? Ini perkongsian sumber daripada Cik Kiah & Joe Haraza


Memandangkan sebelom ni dah banyak kali ke Pulau Redang dan Pehentian, kali ni aku plan nak try pulau belah Johor pulak iaitu Pulau Besar atau dulu dikenali sebagai Pulau Babi Besar. Jangan risau takda sekor pon babi sondol kat sini. Yang ada hanya keindahan dan kejernihan air laut dia aje. Lawa gila okeh!

IKLAN
  • Perjalanan dari Kl ke Mersing makan masa dalam 5 jam. Sampai je Jetty Mersing, boat akan bawak kami ke Pulau tu dalam pukul 12.30 tengahari.
  • Naik boat dari Jetty ke pulau plak amek masa 30 minit . Dekat la jugak dengan daratan kalau ombak tak besor time tu
  • Resort yang Yah stay nama dia Mirage Resort Pulau Besar. Pulau ni agak privacy dan tak crowded sebab nya hanya ada 4 resort je kat sini. Yah pilih Mirage Resort sebab baca feedback semua best dan good review kat Tripadvisor lepastu dia murah sikit dari resort lain. Cam biasa la sebelom book kena la survey dulu review baik ke tak baik.



  • Apa yang best Mirage Resort ni lebih kepada konsep Kampung Style. Memang macam balik kampong la duk sini. Boleh la main kejar2 dengan ayam, itik dan angsa. Pastu sini chill2 dan tak crowded sangat dengan orang. Staff dan manager, Abang Man Coral pon memang sangat friendly dan jaga kami dengan baik sepanjang dekat sini
  • Untuk pakej pulak Yah amek 4D3N cottage A Frame types hanya RM620 per person. Nok pergi 2 atau 3 hari ke takda masalah cuma Yah prefer kalau kat pulau wajib g 4 hari sebab takut tak puas kalu kejap sangat.
  • Semua harga pakej tu dah termasuk:

– Accommodation (air-cond)
– Return speed boat (Mersing – Resort – Mersing)
– 2 Breakfast + 1 Lunch + 2 Dinner (3D2N)
– 3 Breakfast + 2 Lunch + 3 Dinner (4D3N)
– Welcome Drink

  • Banyak je aktiviti yang boleh buat dekat pulau ni antara nya, naik basikal keliling pulau, berkayak, snorkeling, memancing, jungle trekking dan berootidi. Yang rasa nak bercuti tapi tanak bersesak ramai orang tu Yah suggest sini lah tempat yang paling sesuai.






Happy holiday dalam new norma dan patuhi SOP yang ditetapkan ok.

Klook.com