Bagi yang tidak suka akan percutian outdoor selalunya mereka mengelak untuk bercuti dikelilingi alam semulajadi lagi-lagi perlu tidur di dalam khemah. Namun sekarang bukan menjadi alasan buat anda tidak turut serta dalam percutian sebegini ya.

Bukan setakat dikelilingi alam semulajadi yang mendamaikan, malah banyak tempat penginapan juga sudah dinaik taraf menjadi penginapan ala lima bintang. Begitu juga dengan penginapan untuk ‘camping’ sudah ditransform menjadi lebih selesa iaitu dikenali sebagai glamping. Sekilas pandang, khemah yang disediakan itu tampak biasa sahaja seperti aktiviti-aktiviti berkhemah yang lain namun tanggapan itu pasti hilang sebaik sahaja masuk ke dalamnya. Kemudahan semua lengkap, nak bercuti dengan orang berusia dan kanak-kanak juga selesa.

Ikuti perkongsiaan percutian ringkas keluarga ini di Dusun Bonda yang terletak di Batang Kali, Selangor.


Since ramaiii yang tanya.. Zaza share kat sini terus la semua info sekaligus. Dipersilakan share, Zaza izinkan😍

Birthday Anggun bulan May. Tapi masa tu bulan puasa. Oh ya, memang ritual kami sekeluarga akan pegi trip untuk setiap birthday each of us. So Zaza & Afif decide untuk awalkan birthday trip Anggun ni. Pastu tanda terima kasih tak terhingga untuk Umie Abah yang sentiasa doakan kami, Zaza & Afif plan untuk surprise Umie & Abah sekali.

Alhamdulillah semuaaaa happy. Dusun Bonda ni bestttt sangat sangatttt. Dah la dekat je. Kat Batang Kali je. Kalau dari rumah kami dalam 1 jam setengah. Waze je DUSUN BONDA terus sampai! Sebelum sampai tu memang tak kan sangka ada tempat secantek ni kat dalamnya tau! Memang terkejut habis la Umie & Abah. Hikhik

Actually, Zaza booked untuk stay kat Glamping tu. Untuk Glamping harga bermula dengan RM350 untuk weekdays. Nak merasa suasana tido kat dalam khemah. Nervous jugak tapi saja la nak try kan.

Sesampainya kami kat Dusun Bonda, kami disambut oleh Wak. Wak angkat semua bag kami sampai kat depan Studio Villa. Terkejut la sebab kan Zaza booked Glamping type. Tak lama tu owner kepada Dusun Bonda, Puan Zura datang & bagitau dia upgrade kami sekeluarga ke studio villa. Studio Villa ni harganya RM700 semalam untuk weekdays.

Memandangkan Studio Villa tu paling dekat dengan sungai & tak perlu naik tangga kami pon setuju. Studio Villa ni pon besttt sangat. Ada katil double decker queen size with xtra bed single kat bawah. Ada aircond, ada tv, ada toilet kat dalam & paling best ada fully equipped kitchen.

Untuk dinner kami buat BBQ. Tak payah susah-susah nak bawak pisau ke barang BBQ ke sebab kat sini semua dah complete. Ada semua pinggan mangkuk, pisau, lesung batu, microwave, BBQ pit & macam-macam la. Semua bole guna for FREE kecuali BBQ pit tu sewa hanya RM15 sekali arang. Zaza dah siap marinated lamb slices & chicken wing dari rumah & sampai je terus masukkan dalam fridge.

Malam kami jalan-jalan menikmati suasana kat Dusun Bonda yang indah ni. Bole tengok kat gambar ya.

Esok pagi kami disajikan dengan sarapan nasi lemak, roti bole bakar sendiri, buah & kuih. Semua ni included. Syok betul la breakfast by the river. Tenang jeeee.

Lepas tu kami mandi sungai betul-betul depan Studio Villa kami tu. Turun je tangga sikit. Air sungai tu cetek je. Memang best la untuk kids. Siap ada buayan gantung lagi. Weeeeee!

Dah puas mandi sungai, kami pon bersiap. Rehat kejap sambil amek gambar & check out pukul 12 tengahari.

Zaza & family memang happpyyy sangat la stay kat sini. Semua orang kat sini sangat baik. Thank you so much Puan Zura, Pakcik, Wak, Amirul & the rest!! You guys memang awesome! Nanti kami datang lagi bawak the whole family pulak, Insyaallah.

Korang kena pegi tau. Recommended sangat!

Sumber: FB Wan Nur Zawana