Ketika merancang untuk melancong, ramai akan cuba membuat pelan lebih awal agar teratur dan percutian pun berjalan dengan lancar. Selalunya pelan atau perancangan akan  dibuat beberapa minggu atau bulan sebelumnya kerana beberapa perkara perlu ditempah dan dikaji.

Namun begitu tidak semua dapat merancang lebih awal percutian idaman dek faktor cuti atau komitmen diri. Tetapi ia tidak bermakna anda tiada peluang untuk bercuti dan melancong ke luar negara. Ada pelbagai cara pasti membantu percutian saat akhir atau percutian tidak dirancang berjalan lancar.

Ikuti percutian gadis manis ini ke Jepun tanpa ada sebarang perancangan rapi. Semuanya ‘last minute’ tetapi percutiannya begitu menyeronokkan.


Pengalaman ke Japan ?? (July 2019)

Fukuoka & Osaka
Hai, salam semua.. haritu rmai yang pm leena tnya berapa budget p jepun. Okay, leena nak share dengan hmpa budget & itinerary p jepun .

Actually bercuti ni x plan langsung, semua nya last minute je.. bercuti ala backpacker (7 orang) , main redah je.

Total RM703/ person (tak termasuk tiket flight, makan & shopping)
___________________________________________
Exchange rate? 100 yen = Rm3.82
Tiket flight AA = Rm688/ person return inc meal (KUL-FUK-KUL) *beli time promo AirAsia ✈️
Fukuoka – Hotel Treasure Beer RM620/ night (harga 2 bilik) * agoda.com
Fukuoka- Guest House Yasuragi RM180/ night * expedia.com
Osaka – A Style Matsu RM236/ night * Airbnb.com
Bus Willer Express (Fuk-Osaka-Fuk) RM495/ person
Public transport Rm60++

Itinerary
Hari pertama 

• KLIA 2 – Fukuoka Airport (00.25 am) ✈️
• Fukuoka Airport (07.40 am)
**Sampai je dekat airport kami trus p surau prayer room (level 4F). Rehat jap pstu dalam jam 9:30 kami naik bus airport pergi ke domestic airport (free). Domestic airport ada subway so senang nak gerak p hotel, sebab harga taxi utk ke hotel bole tahan mahal Rm80++ so kami guna subway je laa.
• Hotel Treasure Beer
**check in pukul 3pm, so kami letak bag dan trus pegi lawat beberapa tempat sementara tunggu sampai pkul 3
• Tempat yang dilawati:
– Fukuoka Tower
– Momochi Seaside Park

Hari ke-2 

• Check-out jam 10am terus ke Hakata Station simpan bag, tiket ke osaka pukul 8:30pm. Sementara tunggu kami ke beberapa tempat:
– Fukuoka Castle
– Fukuoka museum
– JR Hakata City Mall
•Bus ke Osaka 8:30pm

Hari ke-3

•Tiba di Osaka 6:40am, terus ke 7E. 7E sini best, free wifi, ada toilet. Bole kata serba serbi ada laa..
•Check-in A.style Matsu room, guesthouse ni best sbb bole check in bila2 masa je, kebanyakkn hotel/ guesthouse kt jepun ni check-in 3pm. Tpi guesthouse yg leena dapat ni dia bg check in awal.
•Sampai kt guesthouse jam11:30 sbb sesat cari x jmpa ?, dalam pkl 2 kami pusing ke bandar osaka.
– Namba Street
– Namba HIPS
– Dotonbori Canal

Hari ke-4 

•Check-out 10am, terus ke :
– Osaka Museum
– Osaka Castle
– Universal Studio Osaka
– Umeda Sky Building
•Bus ke Fukuoka pkul 10:30pm
** actually nak stay dkat Osaka 2 malam, tapi terpaksa balik ke fukuoka sbb tiket bus untuk next day dah sold out.

Hari ke-5

•Tiba di Hakata Station 7am, booking guesthouse Yasuragi dekat expedia.com then terus ke sana. Jarak dekat je, 5 minit jalan kaki untuk ke guesthouse. Mcm biasa check in pkul 3 jgk, so kami just letak bag je.
•Sambung jalan2 :
– Tenjin Underground Shopping Mall
– Canal City Shopping Mall

Hari ke-6

•Check-out 5.00 am – naik 1st train ke domestic airport, pastu naik bus airport ke international airport. 6.00 am – check in luggage
• 07.55 am – flight ke KUL ✈️

Total RM703/ person (tak termasuk tiket flight, makan & shopping)

**untuk makan, kami masak sendiri. Sebab makan dekat sini agak susah nak cari dan mahal. Tapi dekat family mart, 7E, lawson ada ja makanan halal (roti, onigiri dll)

**dekat station bus ada bilik mandi dan ruang rehat, so sementara tggu nak check-in bole mandi or rehat dlu.

**majority orang jepun x berapa faham bhs English, so better guna google translate utk communicate dgn mereka.

Sumber: FB Leena Shaleh & IG: leenashaleh1