Rakyat Malaysia memang ramai yang ke Korea Selatan untuk melancong. Negara ‘Kpop’ ini juga sentiasa mengalu-alukan kedatangan penduduk negara kita. Namun, sebelum bergembira untuk masuk ke Korea, pastikan anda sudah bersiap sedia dengan segala info yang terbaru dan terkini.

Menurut sumber daripada Facebook Nota Perempuan Backpacker bermula 1 Jun 2019, kastam Korea Selatan telah menguatkuasakan undang-undang ini. Baca betul-betul:

Items subject to quarantine (restricted items) include:

Animals: dogs, cats, birds, etc

Livestock products: Beef, pork, chicken, duck, sausage, ham, beef jerky, canned meat, boiled meat, beef tallow processed products (curry), etc.

Animal products: Antlers, bones, feathers, etc.

Dairy products: Milk, cheese, butter, etc.

Egg and egg products: Chicken eggs, bird eggs, egg whites, egg power, etc.

Pet food, snacks, vitamins, etc.

Kalau ada bawa pek lauk segera berasaskan daging ke sana, TICK kotak yang berkenaan dalam borang panjang yang diberi dalam flight. TICK = declare.

Tengok borang dalam gambar di ruang komen, TICK kotak YES pada no. 5 dalam ruang warna biru. Susu anak pun, TICK.

Sekurang-kurangnya, kalau kau TICK ada bawa dan didapati tak boleh bawa masuk Korea, setakat depa rampas dan buang. Tak kena denda.

Cuma membazirlah dah beli makanan banyak-banyak, kena buang pula. Baik tak payah bawa langsung, kan. Jimat kg luggage juga.

Tapi kalau kau ada bawa, tak TICK (tak declare) dalam borang, itu yang boleh kena saman sampai KRW 1,000,000 bersamaan lebih kurang RM3600. Haih, sama kos satu trip mewah pergi Korea seminggu wei!

Kata kunci yang penting di sini ialah DECLARE = TICK.

Jangan degil. Jangan buat malu Malaysia. Nasi, makanan halal banyak dan senang dapat di sana. Cakap ke tekak kau, tak payah nak kembang sangatlah. Allah suruh travel tu antaranya supaya kita saling mengenali perbezaan dengan budaya bangsa lain.

Lagi detail di sini: Airport KrVisit Korea