Sejak beberapa bulan lalu kejadian ‘kepala air’ telah banyak mengejutkan kita semua. Kemusnahan yang dibawa olehnya sememangnya cukup besar sekali. Lebih menyedihkan ia turut meragut nyawa manusia yang tidak sempat menyelamatkan diri.

Lebih bahaya jika ia berlaku ketika pengunjung lokasi riada sedang mandi-manda dan berkelah. Namun tahukah anda bahawa kejadian terperangkap dalam ‘kepala air’ dapat dielakkan sekiranya pengunjung peka dengan persekitaran dan perubahan cuaca di kawasan pusat rekreasi air terjun atau sungai.

Oleh itu semua individu tidak kira peringkat umur perlu sentiasa berwaspada dengan perubahan kawasan sekeliling. Ajar keluarga anda, kanak-kanak, rakan dan sesiapa sahaja panduan mengesan tanda-tanda bakal berlaku ‘kepala air’.

10 Petanda Kemunculan ‘Kepala Air’ Boleh Diperhatikan, Ia Boleh Menyelamatkan Nyawa Anda!
Foto: Sinar Harian

Basic survival tips utk mengenali kepala air harus di pelajari oleh setiap parent campers, dan diberi pendedahan kepada anak-anak. Salah satu antaranya :10 perkara di bawah mampu bawa perubahan dan menyelamatkan nyawa anda!

1. Buih-buih yang timbul dengan banyak dari permukaan air yang datang dari hulu.

IKLAN

2. Daun-daun /sampah-sampah /batang kayu di bawa bersama deras air.

3. Perubahan warna air yang datang dari hulu, kebiasaan air berubah jadi warna gelap dari tone air biasa (terhasil dari pergolakkan keladak/sampah/mendapan).

4. Deru angin dan deras air berubah dengan laju dan bunyi lebih kuat. Ada sebab kenapa org tua-tua tak kasi buat bising /hingaq bila masuk hutan, supaya kita lebih peka dengan perubahan alam.

IKLAN

5.Kawasan berpotensi kepala air mempunyai bentuk geografi tadahan hujan yang besar dan kurang pecahan aliran air.

6. Walaupun hujan jauh dari kawasan rekreasi, kepala air masih boleh berlaku.

IKLAN

7. Tanda-tanda kesan kepala air pernah berlaku di kawasan tersebut boleh dilihat di tebing-tebing sungai atau aliran air.

8 Dari jauh kadang-kala boleh dengar bunyi batu & kayu itu menandakan kepala air yang sangat kuat dan besar sedang menghampiri.

9. Daun-daun hijau secara tiba-tiba ada banyak dalam sungai.

10. Kita tak nampak hujan di puncak bukit, jadi sekiranya nampak awan mendung dan terdengar guruh atau serta paras air mula meningkat, lebih baik tinggalkan lokasi terbabit dengan segera.

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI