Dua hari yang lalu berita tempatan dan antarabangsa melaporkan dua pelancong Sepanyol maut akibat kemalangan belon udara panas di Cappadocia.

Hal itu disebabkan cuaca yang tidak menentu yang mana menyebabkan belon panas yang dinaiki pelancong tersebut terpaksa membuat pendaratan cemas.

Menaiki belon panas bila bercuti ke Turkiye antara perkara yang menjadi kelaziman untuk dibuat oleh pelancong. Namun dengan keadaan cuaca masa kini yang tidak menentu, lelaki yang dikenali sebagai Naufal Tahsin Pasha memberi sedikit pandangan dan nasihat buat traveler dari Malaysia.

2 Maut Kemalangan Belon Panas di Turki, Pesan Lelaki Ini Ada Betulnya. Yang Pergi Sendiri Kena Lebih Hati-hati!

Berkongsi pandangan tersebut melalui grup Facebook Backpackers Buddies Malaysia (BBM), Naufal menyatakan setiap pelancong yang ingin menaiki belon panas lebih peka dengan cuaca yang ada di sana dan mendapatkan maklumat daripada guide atau agen yang menguruskan belon panas itu sehari sebelum tarikh menaiki belon panas.

Jelasnya, keselamatan adalah lebih penting berbanding hal lain terutamanya bagi yang melancong sendiri tanpa menggunakan khidmat ejen dan sebagainya perlulah lebih berhati-hati.

Ikuti perkongsian lelaki ini:

IKLAN

Saya nak kongsi sikit pada semua yang nak naik Hot Balloon di Cappadocia

Kalau pergi dengan tour,biasanya jika naik esok, hari ini biasanya dah tahu samada esok boleh naik atau tidak sebab kita memang ada informer yang valid tentang cuaca. Memang benda ni yang kita takut jadi.. Saya, jika pembantu guide (Orang sana) beritahu esok cuaca mungkin tak berapa okay, saya akan terus tukar pada jeep safari untuk semua yang ikut trip saya..Walau ada yang sedih. tapi tetap saya fahamkan by words..Macam trip yang lepas-lepas pun ada begitu. Kena faham dan redha.

Jika pergi sendiri dan bukan ikut tour, sila hati-hati. Memang kita tak nak terlepas naik hot baloon jika kesana, Tapi faktor keselamatan lebih penting. Orang sana memang dia okay ajer sebab nak payment. 235 USD per person tuu. Ada juga yang berharap tapi akhirnya tak dapat pulangan pembayaran lepas tak dapat fly. Ini juga kita risaukan.

2 Maut Kemalangan Belon Panas di Turki, Pesan Lelaki Ini Ada Betulnya. Yang Pergi Sendiri Kena Lebih Hati-hati!

IKLAN

Kalau consultant / tour guide anda beritahu “esok cuaca tak menentu, Kita lihat esoknya bagaimana.”

So better dont, and jangan mengharap lebih. Sebab confirm 80% consultant/guide anda takkan proceed. Nyawa lebih penting. Tukar aja pada jeep safari. Worth it juga dan jangan risau walau extreme tapi berbaloi.

Hati-hati jangan ambil risiko. Cappadocia cuaca lain macam, tiba-tiba pun suhu boleh drop, angin kuat, dan ada juga hujan batu. Jika apa-apa jadi disana, medical tak murah, nak bawa balik Malaysia pun costing lagi nanti.

IKLAN

Memang secara amnya jika cuaca tak okay, semua balloon tak akan fly, tapi lebih saya tekankan pada semua aspek termasuk aspek pembayaran yang tidak dipulangkan semula oleh orang sana dan scammers yang menjanjikan bulan bintang disaat akhir. Hati-hati!

Jika sehari sebelum dapat info cuaca okay, just proceed. Tapi atas keselamatn sendiri.

Sebab ini memang menjadi bucketlist sesiapa yang ke Turkiye kan. Kena cuba jika keadaan ok.

Spread awareness

Kredit: Naufal Tahsin Pasha

 

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI