Bagi anda yang hobinya kembara dan menikmati keindahan alam, tidak akan rugi datang ke New Zealand. Di sini, anda akan menemui sejuta pesona alam yang membuat mata terpaku.

New Zealand memiliki beberapa lokasi objek pelancongan yang dijadikan tarikan berkunjung bagi pelancong tempatan dan luar negara. Buat mereka yang gemar aktiviti lasak jangan lupa mencuba aktiviti berikut bagi melengkapi percutian anda.

5 Aktiviti Lasak Jadi Tarikan Di New Zealand

Bungee jumping

Bungee jumping di Jambatan Kawarau, Queenstown, satu lokasi bungee jumping popular yang tertua di New Zealand beroperasi sejak 1988, Di New Zealand salah satu kegiatan yang asyik dilakukan di sana adalah bungee jumping.

Tentu saja buat anak muda, aktiviti ini menjadi kemestian terutama buat mereka yang suka aktivit lasak. Tempat main bungee jumping yang terkenal di sana ialah di Kawarau Bridge. Di Kawaru Bridge  anda bakal melompat dari ketinggian 43 meter. Bagaimana rasanya, yang pasti akan jantung berdegup kencang. Jangan tutup mata kerana pemandangan Sungai Kawaru yang airnya biru sungguh memeprsonakan.

IKLAN

Shotover-jet

Queenstown boleh dikatakan syurga bagi pencinta aktiviti lasak. Kali ini anda perlu cuba menikmati keindahan iaitu bermain-main dengan arus deras sungai.

Shotover adalah sungai sepanjang 70 kilometer dengan air jernih namun deras yang berasal dari Souther Alps. Di sepanjang kiri dan kanan sungai ialah tebing batu yang tinggi menjulang dengan pepohonan dan semak-semak di sana-sini. Sungai ini kemudian menyatu dengan Sungai Kawarau yang beraliran tenang.

Satu boat bisa dinaiki 13 orang, termasuk pengemudi. Penumpang harus berhati-hati kerana bot akan memutar 360 darjah dengan kecepatan tinggi. Air memercik muka dan rambut  hingga basah. Bot berzig-zag di antara batuan sungai dengan deras sekali.

IKLAN

5 Aktiviti Lasak Jadi Tarikan Di New Zealand

Canyoning

Canyoning ialah olahraga ekstrem menuruni gunung dan menaiki tebing dengan teknik single roof atau yang lebih dikenal rappelling dan ascending di air terjun. Pada dasarnya peralatan yang diperlukan untuk bermain Canyoning sama dengan peralatan yang dipergunakan untuk memanjat tebing.

IKLAN

Skydiving

Ini ialah aktiviti yang tidak asing lagi di Queenstown. Hampir semua yang datang menjadikan ini sebagai bucket list mereka. Cuba bayangkan melihat ke semua pemandangan Queenstown daripada ketinggian 12,000 kaki sekali gus pada kelajuan 200km/hr terjun bebas?

5 Aktiviti Lasak Jadi Tarikan Di New Zealand

White Water Rafting

White Water Rafting menajdi tarikan pelancongan di Lembah Rangitata. Ia memberi pengalaman pengembaraan yang menyeronokkan, bersama-sama dengan latar belakang Edoras .Berakit di Sungai Rangitata ialah salah satu perkara yang paling unik dan menarik dilakukan di New Zealand.

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI