Negeri Pahang Darul Makmur cukup terkenal dengan kekayaan hasil buminya yang melimpah ruah, jadi di entri ini Libur nak kongsikan beberapa lokasi yang menarik untuk anda plan DIY trip ke negeri Pahang Darul Makmur.

Ada beberapa lagi lokasi yang menarik yang akan Libur kongsikan di artikel yang seterusnya. Stay tuned!

Rumah Terbalik Bantong atau Bentong Upside Down House

5 Destinasi Percutian DIY Yang Best Di Negeri Pahang Darul Makmur

Bangunan rumah kedai tiga tingkat ini dibahagikan kepada tiga tema untuk setiap tingkat, iaitu tema 70’an untuk tingkat satu, tema moden untuk tingkat dua dan tema kekeluargaan di tingkat tiga.

Apa yang membuatkan rumah terbalik 3 tingkat ini begitu istimewa? Segala perabot dan kekemasan dalaman disusun 180 atau 90 darjah terbalik. Lantai rumah kampung tradisional ini diperbuat daripada kayu dan diserikan lagi bersama beberapa barangan antik untuk tatapan pengunjung yang datang.

Beberapa permainan kanak-kanak tradisional Malaysia juga dipamerkan. Apa yang lebih menarik adalah bar JG Snack yang menyajikan beberapa kegemaran snek kanak-kanak pada tahun 1980an & 1990an seperti ais kepal, aiskrim Malaysia, Milo Dinosaur, air cincau dan ABC.

Caj yang dikenakan juga berpatutan, iaitu RM20.00 bagi dewasa, RM15.00 bagi pelajar beruniform dan RM12.00 bagi kanak-kanak dan warga emas. Terdapat juga pakej keluarga yang bernilai RM53.00 bagi dua orang dewasa dan dua orang kanak-kanak. Kanak-kanak berusia tiga tahun ke bawah di beri masuk secara percuma. Manakala bagi yang datang secara berkumpulan lebih dari sepuluh orang, di beri satu tiket percuma. Waktu operasi adalah dari jam 10.00 pagi hingga jam 7.00 petang.

Cameron Highlands

5 Destinasi Percutian DIY Yang Best Di Negeri Pahang Darul Makmur

Terdapat banyak perkara untuk dilihat dan boleh dilakukan di Cameron Highlands, seperti menginap di resort dataran tinggi terbesar di Malaysia, berjalan melalui kampung-kampung kecil yang indah, melawat ke taman rama-rama, kebun strawberry, ladang madu lebah dan ladang teh atau ke tempat-tempat makan yang best di di kawasan tanah tinggi di negara ini.

IKLAN

Itu adalah aktiviti-aktiviti yang menyeronokkan dan santai yang boleh dialami di sini. Anda pasti teruja dengan cuaca yang ada di Cameron Highlands. Beberapa hari keluar dari kawasan panas di tanah rendah pasti mengecas semula ‘bateri’ tenaga anda.

Satu lagi aktiviti popular di Cameron Highlands yang kini menjadi tradisi, adalah menikmati hidangan teh dan juga scone. Tradisi Inggeris ini bermula pada zaman ketika pegawai kolonial Inggeris menggunakan lokasi tanah tinggi ini sebagai percutian yang sejuk. Selain daripada itu, melihat dan mengamati burung juga merupakan aktiviti yang popular di sini.

Bukit Fraser

5 Destinasi Percutian DIY Yang Best Di Negeri Pahang Darul Makmur

Terletak di tengah-tengah hutan hujan negeri Pahang ini pekan kecil yang dipanggil sebagia Bukit Fraser. Di ketinggian 1,524 meter di atas paras laut, resort tanah tinggi ini adalah syurga alam semula jadi yang mempunyai banyak tumbuh-tumbuhan, spesies burung dan juga haiwan.

Tempat ini popular untuk mereka yang berminat dengan aktiviti alam semulajadi seperti trekking, melihat burung, menunggang kuda, memancing dan berkhemah.

IKLAN

Pusat Konservasi Gajah Kebangsaan Kuala Gandah

5 Destinasi Percutian DIY Yang Best Di Negeri Pahang Darul Makmur

Pusat Konservasi Gajah Kebangsaan Kuala Gandah, Pahang ini merupakan peluang yang jarang dan hebat untuk anda bagi mendekati spesis gajah Malaysia yang unik.

Pusat Konservasi Gajah Kebangsaan di Kuala Gandah di Pahang akan memberi anda peluang yang jarang didapati di tempat lain untuk belajar tentang gergasi hutan ini.

Dapatkan peluang untuk berjalan bersama gajah melalui kawasan hutan dengan bantuan panduan gajah atau mahout.

Bagi yang berani dengan cabaran, ada peluang untuk mengambil gajah ke sungai dan membantu gajah-gajah ini mandi! Tidak ada peluang yang lebih baik daripada ini untuk berhubung dengan ‘abang long’ belantara melainkan di Pusat Konservasi Gajah Kebangsaan Kuala Gandah ini.

IKLAN

Dianggarkan terdapat hanya 1,200 Gajah Asia liar, yang juga dikenali sebagai Elephus Maximus, berada di Malaysia dan pusat ini adalah satu-satunya pusat pemuliharaan yang ditubuhkan untuk melindungi habitat yang terancam ini.

Gajah-gajah di sini telah diselamatkan dari seluruh Semenanjung Malaysia, dan pusat iin memberikan mereka tempat perlindungan yang selamat daripada ancaman pemburu haram.

Gua Merapoh

5 Destinasi Percutian DIY Yang Best Di Negeri Pahang Darul Makmur

Negeri Pahang sememangnya terkenal dengan kekayaan alam semula jadinya. Selain mempunyai Taman Negara yang terkenal di dunia, Pahang juga terdapat pelbagai jenis gua bertaraf dunia yang boleh diterokai oleh peminat gua. Ada di antara gua-gua yang hebat ini boleh didapati di sebuah bandar kecil bernama Merapoh.

Gua Merapoh memiliki sejumlah 85 gua yang boleh diterokai dan dipercayai berusia lebih dari 130 juta tahun. Jadi, tidak hairanlah Merapoh, yang terletak di daerah Lipis, Pahang dianggap sebagai syurga bagi peneroka gua. Terdapat beberapa gua bertaraf dunia di Merapoh. Ada yang mempunyai bilik besar, dipenuhi dengan formasi yang unik atau mempunyai geologi yang menarik, dan yang lebih mengagumkan adalah ada gua yang tersembunyi kolam air jernih yang menampung pelbagai spesies fauna.

Secara umum, gua-gua di Merapoh boleh dikategorikan sebagai gua persembahan, gua pengembaraan dan gua arkeologi. Sebagai contoh, Gua Hari Malaysia mempunyai sungai sepanjang satu kilometer yang mengalir melaluinya, membentuk air terjun dan kolam renang. Ini adalah jenis gua yang baik untuk memanjat, merangkak, berenang, menyeberang, manakala Gua Seribu Cerita mempunyai banyak lukisan gua untuk diterokai dan dilihat. Gua Tahi Bintang, yang namanya berasal dari satu dinding yang penuh dengan pembentukan berbintang yang menyerupai tahi bintang, juga mempunyai beberapa lukisan gua. Lukisan-lukisan itu dipercayai ditarik dengan karangan antara 100 dan 200 tahun yang lalu.

Kaya dengan kepelbagaian biologi, pelbagai spesies flora dan fauna yang jarang ditemui oleh penyelidik tempatan dan antarabangsa di beberapa gua di Merapoh, gua-gua di sini sangat sesuai untuk diterokai.

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI