Ada berita baik untuk orang-orang Melaka dan Pulau Pinang!

Syarikat penerbangan tambang rendah AirAsia Berhad dijangka memulakan laluan baharu ke Pulau Pinang dari Lapangan Terbang Antarabangsa Melaka di Batu Berendam di sini pada 1 Julai ini.

AirAsia Mula Terbang Dari Melaka Ke Pulau Pinang Julai Ini

Exco Kerja Raya, Pengangkutan dan Kemudahan Awam Melaka, Datuk Mohd Sofi Abdul Wahab berkata AirAsia telah menghubungi Malaysia Airports Holdings Berhad dan Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Malaysia bagi menyatakan hasrat untuk memulakan operasi di Lapangan Terbang Antarabangsa Melaka ke destinasi tersebut.

Pulau Pinang

AirAsia Mula Terbang Dari Melaka Ke Pulau Pinang Julai Ini

IKLAN

Melaka

AirAsia Mula Terbang Dari Melaka Ke Pulau Pinang Julai Ini

“AirAsia turut menyatakan hasrat untuk memulakan laluan baharu yang lain dari Lapangan Terbang Antarabangsa Melaka iaitu ke Kota Kinabalu, Langkawi dan Pekan Baru selewat-lewatnya hujung tahun ini. Ini memberi petunjuk bahawa Lapangan Terbang Antarabangsa Melaka sudah semakin maju dan dengan adanya laluan baharu ini, ia dapat membantu pertumbuhan sektor pelancongan di Melaka,” katanya pada persidangan Dewan Undangan Negeri Melaka.

AirAsia Mula Terbang Dari Melaka Ke Pulau Pinang Julai Ini

IKLAN

Beliau menjawab pertanyaan Damian Yeo Shen Li (DAP-Duyong) yang ingin tahu jumlah pengguna, destinasi baharu dan keselamatan infrastruktur di Lapangan Terbang Antarabangsa Melaka.

Mohd Sofi (Amanah-Durian Tunggal) berkata seramai 55,243 orang telah menggunakan perkhidmatan Lapangan Terbang Antarabangsa Melaka sepanjang Januari tahun lepas hingga Januari tahun ini.

IKLAN

“Bagi 2019, kerajaan negeri menyasarkan seramai 75,000 orang menggunakan Lapangan Terbang Antarabangsa Melaka susulan pelbagai laluan baharu dibuka melalui operator penerbangan Malindo Air dan AirAsia,” katanya.

Menurut beliau, infrastruktur di Lapangan Terbang Antarabangsa Melaka sentiasa diselenggara dengan baik secara berjadual oleh pihak Malaysia Airports Holdings Berhad dan Berkuasa Penerbangan Awam Malaysia selain selamat digunakan kerana memenuhi pia­waian yang diiktiraf di peringkat antarabangsa.

“Sebelum Lapangan Terbang Antarabangsa Melaka diberi kebenaran untuk Malindo Air dan AirAsia beroperasi, kerajaan negeri sudah bersiap sedia dengan soalan itu. Jurutera AirAsia sendiri menyatakan keyakinan dan sudah melakukan ujian pendaratan bahawa mereka bersedia menggunakan pesawat jenis Airbus A320,” katanya ketika menjawab soalan tambahan Yeo.

Sumber: Bernama

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI