Bercuti saat paling best dalam kehidupan semua orang. Lebih best, time cuti itu tiada apa-apa masalah menghalang dan semuanya smooth saja. Pendek kata, kenangan cuti itu buat kita teringin kembali lagi ke situ.

Dikongsi dari catatan fb Helmi Baharum, dirinya yang suka explorasi tempat-tempat menarik di seluruh negara berkongsi kenangan ketika bercuti ke Bario, Sarawak beberapa tahun lalu.

Baca catatan dibuatnya ketika mengembara ke Bario, Sarawak.

Marilah kita lari dari kebiasaan, balik-balik cuma kedengaran Kundasang orang Semenanjung suka kalau nak ke Borneo. Ya Kundasang memang best, then maybe next trip kita boleh ke Bario, Sarawak, Malaysia pula.

Cogan kata : ‘land of a hundred handshakes’ + Kelabit's Highland gateway (Bario= cantuman beberapa kampung dan farm).

Personaly dalam banyak-banyak tempat di Borneo, Bario merupakan tempat paling best teruk untuk saya.








Kenapa Bario best?

1.Sangat-sangat terpencil:-

IKLAN

Mungkin kawasan di Malaysia yang ada airport paling terpencil selepas jirannya (Ba'Kelalan). Hanya jalan balak (offroad) boleh dilalui dengan kadar masa 12-13 jam dari bandaraya Miri, dengan kos sehingga RM350 per pax, per trip. Alhamdulilah kesempatan dapat grab flight ticket RM60 per trip tidak saya lepaskan. (guna Airasia, turun ke Miri).

2. Pengalaman menaiki flight Twin Otter (by Maswings)

Dengan kapasiti hanya maksimal 19 orang penumpang dan 2 pilot pasti memberi pengalaman yang cukup berbeza. Tiada toilet, tiada pramugara/i yang terkadang menjengkelkan, tiada makanan/ minuman, tiada undang-undang ketat. Semua penumpang dan pilot saling friendly sebab very small group. Dengan flight seringan dan sekecil ini, sekali langgar awan, bergegar seluruh iman. Pekikan enjin pesawat yang bingit, tapi semua terbayar dengan pemandangan yang cukup indah: Mulu Mountain, Taman Abu Range Mountain (Murud mountain: highest point of Sarawak), Marudi town dan lain-lain. Jarak tempoh sekitar 1 jam.










IKLAN

3.Local people super friendly + land of smile

Majoriti penduduk adalah Kelabit (lebih 90%) beragama kristian dan ada yang dah muallaf, serta minoriti groups (Penan, Melayu dan lain-lain) yang datang untuk bekerja. Semua orang tak terkecuali. Semua baik-baik, di jalan raya, pasti senyum, tegur dan angkat tangan walau kenal dan tak kenal.

4.Makanan kampung yang sangat sedap

Kami tinggal di homestay Pak Mus (highly recommended) cuma RM84 ada free shuttle airport, makan 3 kali sehari, bilik sorang 1 (double bedroom), pemandangan luar boleh tahan superb, dekat dengan Pekan Bario.

IKLAN














5.Attraction sites:-

-Bukit Korea + Bukit Doa (cuma separuh jalan sebab sesat kau)
-Kampung Penan
-Bengkel pembuatan nanas
-Ladang nenas, paddy fields,
-Tengok fasiliti: klinik, pusat internet, pekan kecil sederet, balai polis, sekolah menengah dan rendah, tangki air 1 malaysia,
-Galeri bario/ kelabit: ada contoh rumah Kelabit
-Bangkai kapal terbang (ala-ala film Dilwale had tayang di Iceland tu) #feeling2lebih
-View kampung Bario

6.Sejuk

Memang kena pakai jaket jugaklah, suhu bawah 20 celcius kalau malam tapi kami pergi bukan musim kemarau, jadinya malam kurang sejuk. Tapi siang panas tak terik, sedang-sedang elok, aman tenang dan memang best.

Saya pasti akan datang lagi next time untuk tawan Lobang Garam dan Gunung Murut pulak.

Jadi kalau ada cadangan ke Borneo, boleh masukkan Bario dalam list percutian korang.