Bas mini merupakan pemandangan biasa di ibu negara dari 1970-an hingga 1990-an dan bas yang sentiasa sesak dengan penumpang itu dianggap sebagai pengangkutan awam paling murah pada masa itu. Diperkenalkan pada 1975, perkhidmatan itu ditamatkan pada 1998 selepas pihak berkuasa menggabungkan perkhidmatan pengangkutan awam di ibu negara.

Selepas beberapa puluh tahun tidak melihat kelibatnya, tular kemarin bas mini bakal wujud kembali mewarnai jalan-jalan di ibu negara sebagai pengangkutan awam kepada warga kota. Ada yang terus mengimbas kenangan masing-masing berpeluang menggunakan perkhidmatan bas comel ini. Tidak kurang juga yang merindui untuk kembali menggunakan perkhidmatan bas mini untuk kenang kembali nostalgia bas berwarna pink ini.

Bukan Bas Mini Pink Laju Tula! Bas Mini Rapid Terbaru Lebih Selesa & Selamat Bukan Bas Mini Pink Laju Tula! Bas Mini Rapid Terbaru Lebih Selesa & Selamat

Bas mini yang akan diperkenalkan semula di ibu negara bukan seperti bas-bas mini merah jambu yang warga kota lazim dengannya 25 tahun yang lepas, yang padat, tidak berhawa dingin dan agak laju dipandu.

IKLAN

Ketua Pegawai Eksekutif Rapid Bus Sdn Bhd Muhammad Yazurin Sallij berkata tempoh percubaan dari 1 Sept hingga 29 Nov itu di Route T300 akan menggunakan bas mini baru bersaiz lapan meter panjang, lengkap dengan penghawa dingin dan bukan bas-bas lama seperti yang viral sejak kemarin.

Bukan Bas Mini Pink Laju Tula! Bas Mini Rapid Terbaru Lebih Selesa & Selamat

IKLAN

Ini adalah sebahagian daripada inisiatif Rapid Bus untuk memberi perkhidmatan lebih baik dan kerap kepada penumpang. Perkhidmatan percubaan itu akan membolehkan Rapid Bus menguji kesesuaian penggunaan bas mini di kawasan kejiranan dengan jalan yang sempit selain mendapatkan gambaran sebenar pengalaman perjalanan penumpang menerusi maklum balas yang diterima.

“Bas bersaiz besar yang digunakan sekarang susah untuk sampai ke kawasan berpenduduk padat dan berlaluan sempit seperti di kawasan Projek Perumahan Rakyat (PPR). Kerap kali kita terlewat daripada jadual kerana masalah kereta yang diparkir di tepi jalan. Dengan bas mini ini, Rapid Bus berharap dapat meningkat dan memperbaiki perkhidmatan di kawasan-kawasan itu selepas semua data dikumpul sepanjang tiga bulan itu”, tambah Muhammad Yazurin Sallij

IKLAN

Info

  • Rapid KL akan mengadakan perkhidmatan bas mini percubaan dari hab Bukit Indah ke Ampang Point, menerusi Jalan Rasmi dari 1 Sept hingga 29 Nov.
  • Bas mini ini boleh membawa 31 penumpang di dalam setiap bas
  • Beroperasi dengan kekerapan 15 minit (waktu puncak) dan 25 minit (luar waktu puncak) dari 5:30 pagi hingga 11:40 malam.
  • Kadar tambang dikekalkan sebanyak 80 sen secara pembayaran elektronik sepenuhnya dengan menggunakan kad My50 dan My100.

 

Sumber: Bernama

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI