Okay kita dah share tip dan info yang menarik tentang Da Nang, Vietnam. Pada sesiapa yang belum terbaca lagi artikel tersebut, anda boleh klik ke link artikel tersebut di sini:

BACA: Akak Ni Share 10 Tip Dan Info Menarik Kalau Anda Nak Plan DIY Trip Ke Da Nang, Vietnam!

Artikel kali ini kita nak kongsikan pula apa tempat-tempat yang paling best untuk anda lawati apabila tiba di Da Nang nanti. So nak tahu apa tempat-tempat yang best tu? Jom kita ikuti perkongsian daripada Norbainon Baharudin:

?DRAGON BRIDGE

One of the most beautiful bridge in the world. Memang famous Dragon Bridge nie, spot wajib ambil gambar. If datang hari Sabtu, jangan lupa tengok fire show start pukul 9 malam dekat bahagian kepala naga tu. Macam pesta tau tourist and local berkumpul nak tengok show yang 10 minit tu. Area bandar Da Nang ni saja ada 4 jenis jambatan, paling unik Han River Bridge, boleh buka and tutup bila ada kapal besar nak lalu. Thaun Phuoc Bridge pulak the longest suspension bridge in Vietnam.

Tips: Naik cruise waktu malam untuk view Dragon Bridge yang awesome!

?BA NA HILL

One day trip. Dalam 30 ke 40 minit dari bandar Da Nang. Pergi awal pagi sebab beratur nak naik cable car panjang. Kat atas tu tak ada restoran halal, so prepare makanan siap-siap. Sini ada Golden Bridge yang famous tu. Ticket VND700k per person. Kalau di sana, jangan lupa naik Apline Coaster dan main dalam Fantasy Park, the largest indoor themepark in Vietnam.

Tips: Book hotel Mercure Bana Hill kat atas tu, dapat ticket half price dan special lane untuk guest. Tak payah beratur.

?HOI AN

Dalam 30 ke 40 minit dari bandar Da Nang, sesuai untuk half day trip, pergi petang ke malam sebab malam cantik, warna warni lantern dan lampu dah start pasang. Nanti akan jumpa ticket counter VND120k per person untuk masuk Japanese Bridge tu. Dalam tu ada temple, museum & building lama, tak payah beli pun sebab tak ada apa sangat kt dalam tu. Night market start pukul 6 petang. Nak beli fridge magnet okay la di sini. Beg rotan and t-shirt mahal. Baik beli kat kedai-kedai biasa tu.

Tips: Nak tidur di Hoi An, ambil hotel atau homestay di area An Bang Beach, 4km dari Hoi An Ancient Town.

?SUN WORLD ASIA PARK

Dalam bandar Da Nang saja. Sesuai untuk half day trip. Ada ferris wheel 110m, mainan-mainan extreme. Better pergi malam dalam 6 petang. Ticket VND120k per person, boleh main semua permainan kat dalam tu.

Tips: Dah masuk, terus beratur untuk naik monorail & ferris wheel dulu, dua ni beratur paling panjang, lagi-lagi time peak hour.

?MY KHE BEACH

One of the most charming beaches in the world by Forbes Magazine. Pantai paling dekat dalam bandar. Banyak hotel-hotel di sepanjang pantai ni. Kedai Seafood pun banyak. Malam-malam di sini memang happening. Nak amek hotel, highly recommended area sini atau area Han River sebab ada restoran halal. Pham Van Dong beach & Non Nuoc Beach pun popular.

Tips: Jangan duduk atas kerusi beach tu unless memang nak sewa sebab ianya berbayar, bukan free. Nanti dah duduk ada orang datang minta bayar dalam VND50k.

?NUI THAN THAI

Dalam 30 minit dari bandar Da Nang. Ramai tak tahu tempat ni dan sesuai untuk one day trip. Ada hot spring, waterpark, sauna, mud bath, waterfall, dinasour theme park. Waktu malam ada cinema 3D, game-game dalam building. Tempat ni besar, so boleh naik free buggy car untuk bawak korang pusing-pusing kawasan dalam tu.

Tips: Nak jimat, book Ebisu Onsen Hotel dalam waterpark ni. Dapat free entrance ticket, sauna, onsen bath, private hot pool.

?HAN RIVER CRUISE

Ada banyak jenis operator untuk boat ni. Duration dalam 90 minit pusing-pusing area Da Nang. Nanti ada persembahan Champa Dance. Ticket VND120k per person. Ada yang cruise VND150k per person start dari area Novotel. Yang ni boat bawa jauh sikit dan cross empat jambatan yang famous di sini.

Tips: Naik hari Sabtu pukul 8 malam, boat akan stop tepi Dragon Bridge untuk tengok Fire Show.

?HAI VAN PASS

The longest and highest mountain pass road in Vietnam. Tourist suka pergi sini naik motor, view memang lawa habis. Dia macam pit stop orang biasa singgah kalau on the way nak ke Lang Co Beach dan Hue.

?MARBLE MOUNTAIN

Dalam 15 minit dari bandar Da Nang. Kalau on the way nak ke Hoi An, boleh minta driver singgah sini sekejap. Tapi prepare pakai sport shoes sebab kena panjat tangga-tangga curam. Kalau tak sanggup panjat boleh beli ticket lif VND15k one way. Siapa suka nak tengok architechture gua, pagoda dan, view Da Nang dari atas boleh la datang sini. Entrance ticket Marble Mountain VND40k per person.

Lain-lain tempat best ada Linh Ung Pagoda, Son Tra Peninsula, Snorkelling at Cham Island, Adventurous water rafting at Hua Phu Tanh, Vinpearl Nam Hoi An, Lang Co Beach, Nam o Reef, Mural Village Tam Thanh, Hue imperial city. Bulan 7 ada International Firework Festival kat sini.

p/s: If sesiapa nak nombor driver kat Da Nang yang boleh cakap english sikit-sikit boleh contact saya. Sometimes pergi dengan mereka murah sikit berbanding Grab and Taxi.

Semoga bermanfaat!