Bila sebut mee udang, pasti ramai terbayangkan Mee Udang Kuala Sepetang di Taiping yang viral di kalangan rakyat Malaysia. Dengan udang fresh dan besar, rasanya juga cukup enak hingga kalau ke sana, wajib mencuba menu ini.

Tapi sebenarnya menu ini tidak hanya popular di Kuala Sepetang saja, ada juga mee udang Sg Dua dan lain-lain lagi. Pendek kata, citarasa orang berbeza-beza dan sedap atau tidak tergantung kepada kita.

Yang bakal ke Langkawi dalam masa terdekat, ini adalah daytrip ke Pulau Tuba yang dikongsikan oleh Helmi Baharum di fbnya. Langkawi sememangnya terkenal dengan pulau-pulau kecil iaitu sebanyak 99 buah dan Pulau Tuba ini, satu darinya. So, korang boleh jadikan panduan bila ke sini ya dan jangan lupa pekena mee udangnya. Fresh dan sedap.








Eksplorasi Daytrip Pulau Tuba, Bukan Sekadar Mee Udang dan itenari ringkas.

Menurut Helmi, Tuba bermaksud sejenis tumbuhan di Asia Tenggara dan kepulauan di Pasifik barat-daya yang biasa digunakan untuk meracun ikan. Dan kalau ke sini, awas pemikiran korang pasti teracun kerana tempatnya memang best sangat.

Pulau Tuba ini sangat bersih, teratur dan agak tersusun. Paling penting pulau ini nampak tenang saja dan tidak sesak.

Kos makanannya murah. Tapi awas, katanya kalau dah melantak mee udang yang popular tu, memang kos bertambahlah sikit. Bukan saja harga makanan murah, tapi kos pengangkutan pun sangat murah.

IKLAN

Jujurnya, pulaunya memang cantik. Tak perlu ikut pakej Island Hoping kalau setakat nak tengok laut membiru dan kecantikan pulau-pulau di sini pun best dah.










Lagi best, penduduk di sini, memang ramah ramah. Saya dibawa penduduk tempatan sampai point mula nak hiking yang agak sukar dijumpai. Pengalaman lain tumpang caj handphone di kedai runcit sebab habis terus bateri. Makcik siap tanya awat kejap sangat charge (Aku pun dah segan lama dah rasa).

Last but not least of course sebab banyak lokasi-lokasi menarik.

IKLAN

Berikut adalah itenari ringkas kalau ke sini berserta kosnya:-

11pagi:- Bot penumpang di Jeti Marbel Pulau Langkawi RM5 sehala. Sambil nak tunggu bot kita pekena nasi lemak dulu di jeti. Memang padu

Bot tiba di Jeti Pulau Tuba setelah 10 minit perjalanan. Sewa motorsikal RM14 + pergi tuang petrol RM2.

11.30-2.00 pm: Hiking 30 minit ke Bukit Batu Licin, turun kurang 20 minit. Selebihnya menikmati keindahan di puncak bukit.

IKLAN












2-3.30 pm: Mandi di air terjun Kg Selat Bagan Nyior. Walau bagaimanapun lokasi ini adalah dah masuk kawasan Pulau Dayang Bunting. Balik singgah jap Barkat Chalet-lokasi shooting filem Ombak Rindu.

3.30-5.00 pm:- Pantai Tanjung Pandan dan makan mee combo-Kombinasi RM20. Most recommanded dengan berdepan lautan luas.

5.30-6.00pm-Bukit/Gua Batu Kecil

6.00-6.45 pm- Padang ragut kerbau Pulau Tuba. Penutup trip di akhiri lawatan hijau luas memukau macam kombinasi lautan lumut dengan kawasan sawah padi. Di sini, khabarnya dulu kawasan sawah padi yang ditinggalkan.

7.00pm-bot pulang ke Pulau Langkawi

Nota kaki:Done jejak 8/99 Pulau di Langkawi.Tersisa lg 91