Kanggaru adalah sejenis marsupial yang banyak ditemui di benua Australia. Jika anda berkunjung ke negara ini, melawat lokasi yang mempunyai habitat kanggaru adalah perkara yang wajib dilakukan. Lihat sahaja haiwan ini seperti sangat comel, tapi sebenarnya kanggaru berupaya ‘meninju’ dan mencederakan lawannya.

Kanggaru boleh bergerak dari satu tempat ke tempat lain dengan cara melompat dengan sangat pantas. Susuk tubuh kanggaru kadangkala kelihatan seperti manusia dan boleh berdiri. Namun sebenarnya postur tersebut tidak sekukuh yang disangka. Kanggaru menggunakan ekor kuat mereka untuk berdiri dengan teguh jika ada ancaman.

Kebiasaannya, ibu kanggaru akan membawa anaknya dalam kantung yang terletak pada bahagian bawah perut, sehinggalah anak itu menjadi kanggaru dewasa. Pernahkah anda terfikir, bagaiamana rupa dan fungsi ruang kantung tersebut? Adakah seperti poket biasa?

Hampir 12 Juta Wargamaya Teruja Dapat Lihat Keadaan Sebenar ‘Dalam Kantung’ Ibu Kanggaru

IKLAN

Baru-baru ini, seorang pengguna Twitter telah berkongsikan video menunjukkan bahagian dalam kantung perut ibu seekor kanggaru. Memang terkejut dapat melihat keadaan sebenar.

Perkongsian video asal oleh seorang vlogger, Alexandra Kalin ini membuatkan ramai pengguna laman sosial yang lain terkejut apabila mengetahui keadaan sebenar dalam kantung tersebut.

IKLAN

Hampir 12 Juta Wargamaya Teruja Dapat Lihat Keadaan Sebenar ‘Dalam Kantung’ Ibu Kanggaru Hampir 12 Juta Wargamaya Teruja Dapat Lihat Keadaan Sebenar ‘Dalam Kantung’ Ibu Kanggaru Hampir 12 Juta Wargamaya Teruja Dapat Lihat Keadaan Sebenar ‘Dalam Kantung’ Ibu Kanggaru Hampir 12 Juta Wargamaya Teruja Dapat Lihat Keadaan Sebenar ‘Dalam Kantung’ Ibu Kanggaru

Jelas kelihatan bahagian dalam kantung itu seekor anak kanggaru dengan keadaan rongga badan yang jelas kelihatan organ dalaman ibu kanggaru terbabit. Kantung ini biasanya akan menempatkan janin kanggaru yang juga dikenali sebagai ‘Joey’. Semasa janin ini dilahirkan, ia merangkak dari dalam ibu ke bahagian kantung. Di dalam kantung inilah, bayi kanggaru akan menyusu dan berlindung daripada dunia luar. Video berkenaan sehingga kini mendapat lebih 11.8 juta tontonan di Twitter.

IKLAN

Sumber: era.je