Jangan ingat tak bayar hutang boleh selamat ya. Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) sedang melihat beberapa cadangan lain untuk mengutip baki pinjaman pendidikan. PTPTN mungkin akan memperkenalkan semula sekatan perjalanan ke luar negara terhadap peminjam yang gagal membayar balik pinjaman jika perkara itu dimahukan orang ramai.

Individu Gagal Bayar Balik PTPTN Mungkin Dikenakan Semula Sekatan Ke Luar Negara

Menurut Timbalan CEO PTPTN, Mastura Mohd Khalid, ini termasuk cadangan menyekat peminjam daripada memperbaharui pasport, lesen, cukai jalan dan lesen perniagaan kepada kabinet. Sekatan perjalanan merupakan kaedah paling berkesan oleh PTPTN dalam usaha mengumpul balik bayaran pinjaman daripada peminjam yang gagal membuat bayaran.

Individu Gagal Bayar Balik PTPTN Mungkin Dikenakan Semula Sekatan Ke Luar Negara

“Lebih daripada dua pertiga peminjam PTPTN yang gagal bayar balik pinjaman, mula membayar balik selepas pihak kami mengenakan sekatan perjalanan. Daripada satu juta peminjam yang gagal membayar balik hutang, 684,000 daripadanya membuat kembali melunaskan bayaran pinjaman, hanya 332,000 sahaja yang masih tidak membuat sebarang pembayaran.

IKLAN

“Bagaimanapun, kaedah ini dihentikan kerana ia menyebabkan kesulitan (kepada peminjam yang mahu melakukan perjalanan ke luar negara) kerana mereka dihalang (daripada meninggalkan negara) di pintu keluar sempadan.

“Kini, (antara) cadangan yang kami terima untuk PTPTN, peminjam yang tidak membuat bayaran dilarang memperbaharui pasport, lesen memandu, cukai jalan dan juga menyiarkan gambar mereka di khalayak ramai serta menyenarai hitam ahli keluarganya daripada pinjaman pendidikan PTPN,” katanya lagi.

Individu Gagal Bayar Balik PTPTN Mungkin Dikenakan Semula Sekatan Ke Luar Negara Individu Gagal Bayar Balik PTPTN Mungkin Dikenakan Semula Sekatan Ke Luar Negara

IKLAN

Pada 26 Jun, PTPTN mengumumkan sekatan perjalanan terhadap peminjam yang ingkar ditarik balik. Sebanyak 429,945 peminjam PTPTN yang disenarai hitam oleh Jabatan Imigresen turut dibatalkan. Menghapuskan dasar menyenarai hitam peminjam PTPTN yang tidak membayar hutang merupakan antara manifesto PH untuk Pilihan Raya Umum Ke-14. Janji lain mengenai PTPTN adalah menangguhkan pembayaran balik kepada peminjam yang memperoleh gaji kurang daripada RM4,000 sebulan.

PTPTN sedang mengumpul maklumbalas daripada orang awam berkenaan cadangan-cadangan yang diterimanya buat masa ini dan akan membawanya ke mesyuarat kabinet bagi mendapatkan keputusan muktamad.

PTPTN turut mengalu-alukan orang ramai memberi pandangan melalui tinjauan atas talian, yang akan dibuka kepada umum pada lewat petang hari ini sehingga 13 Jun 2019. Sesiapa yang berminat untuk memberi maklum balas terhadap hal ini boleh melayari laman PTPTN ‘Konsultasi Rakyat’.

IKLAN

Semasa sesi urus libat (bersama para pemegang taruh), terdapat perbincangan mengenai keberkesanan sekatan perjalanan. Terdapat juga pandangan bahawa kaedah tersebut perlu diteruskan terhadap peminjam yang ‘liat membayar hutang’ bagi memastikan mereka lebih bertanggungjawab. Namun, PTPTN akan mengambil pendirian sederhana dalam rundingan ini selain mengumpul kesemua cadangan daripada rakyat dan kemudian kerajaan akan membuat keputusan. Sekiranya, cadangan sekatan perjalanan turut diterima dalam Konsultasi Rakyat, usul ini akan dibawa ke kabinet.

Individu Gagal Bayar Balik PTPTN Mungkin Dikenakan Semula Sekatan Ke Luar Negara

PTPTN setakat Februari tahun ini telah mengeluarkan sejumlah RM56 bilion, manakala jumlah kutipan hutam peminjam cuma sebanyak RM8.4 bilion. PTPTN dijangka akan menanggung hutang kira-kira RM76 bilion dalam masa 20 tahun lagi. Ini bermakna PTPTN mungkin tidak lagi dapat membiayai pinjaman atau mungkin sudah tidak wujud. Sekiranya ini berlaku, orang ramai akan terpaksa bergantung kepada institusi kewangan swasta untuk membuat pinjaman pelajaran dan bilangan pelajar yang memperoleh pembiayaan akan menjadi lebih rendah.

Sumber: Malaysia Kini

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI