Perkongsian pengalaman oleh Roshakina Mat Zuki

Seronok dapat lihat budaya hidup masyarakat di sana

Keinginan untuk melihat keindahan panorama di negara orang membuatkan saya tekad untuk pergi merasai sendiri suasana tersebut.

Antara lokasi yang menjadi pilihan dan dalam senarai adalah di Jungfraujoch, Switzerland, Prague Czech Republic, Budapest Hungary, Hallstat dan Salburg Austria.

Jejak Kaki di Bumi Switzerland

Bagi percutian kali ini selama 10 hari, negara Switzerland dan Prague Czech Republic adalah lokasi pilihan. Kedua-dua tempat ini sudah menjadi impian saya sejak dari dahulu lagi. Di tambah pula dengan melihat rancangan National Geographic Travel serta Amazing Race.

Pertama kali dapat menjejakkan kaki ke bumi Switzerland adalah pengalaman paling manis. Mana tidaknya saya berpeluang menaiki Golden Scenic Train dari Montreux Switzerland melewati pergunungan Alps yang sangat menakjubkan.

Jejak Kaki di Bumi Switzerland

Pemandangan tersebut sangat cantik dan memukau. Ditambah pula ketika melewati tasik dan gunung-ganang yang diliputi salji pada waktu itu. Permandangan yang sungguh indah ini hanya boleh diperolehi sekiranya kita membeli Swiss Pass dan menaiki Golden Scenic Train ini.

IKLAN

Switzerland memang terkenal dengan alam semulajadi yang sangat cantik dan boleh digelarkan heaven on earth dan juga terkenal dengan swiss army knife dan juga pembuatan jam.

Cara terbaik melawat Swiss adalah dengan membeli Swiss Pass dan menaiki keretapi di sana. Semasa di sana saya tinggal di kawasan perkampungan Lauterbrunnen.

Jejak Kaki di Bumi Switzerland

Di Lauterbrunnen saya tinggal di asrama yang menghadap ke kawasan pergunungan dan air terjun. Selama 4 hari berada di Switzerland, terasa sekejap sahaja dan berharap akan dapat ke sini pada masa akan datang.

Berkunjung ke Prague

Seterusnya lokasi kedua percutian saya adalah Prague Czech Republic. Saya ke sini dengan menaiki Turkish Airlines dari Istanbul. Prague sangat cantik dan saya sarankan untuk orang Malaysia melawat Prague. Semasa di sana saya tinggal di kawasan Old Town Prague.

IKLAN

Terdapat banyak tarikan disekitar Old Town dan kita boleh berjalan kaki untuk ke tempat-tempat menarik seperti Astronomical Clock, Charles Bridge, HRC, St. Vitus Cathderal, John Lennon Wall, Prague Castle dan tak dilupakan Dancing House.

Jejak Kaki di Bumi Switzerland

Untuk jalan-jalan disekitar Prague saya membeli three days pass dan saya boleh naik semua pengangkutan awam dengan percuma. Saya cuba naik tram di sana untuk feels macam local.

Secara keseluruhannya saya suka dengan Prague. Sebab orang Prague sangat menghormati pelancong dan mereka akan cuba sedaya upaya untuk menolong kita walaupun bahasa menjadi halangan.

Jejak Kaki di Bumi Switzerland

IKLAN

Paling seronok saya berpeluang menghabiskan masa di atas Charles Bridge untuk melihat streets musician dan pelukis jalanan. Terasa macam berada dalam sebuah cerita novel. Percutian tidak lengkap kalau kita tidak mencuba makanan tempatan di sana yang terkenal dengan pastri iaitu trdelnik.

Tip kepada pembaca:

1. Sebelum melancong ke mana-mana destinasi buat sedikit kajian mengenai tempat yang ingin dilawati. Sebolehnya membaca travel blog dan mencari info melalui Google dan Trip Advisor untuk ke sesuatu tempat.

2. Perancangan untuk bercuti perlu dibuat sekurang-kurangnya 6 bulan lebih awal supaya perancangan dapat disediakan dengan lebih rapi.

3. Saya menggunakan website Visit a City untuk membuat itinerary. Visit a City akan memberi cadangan lokasi yang hendak dilawati dan kita boleh juga merancang perjalanan dan memilih untuk menggunakan pengangkutan yang hendak digunakan.

4. Selain itu, saya akan download offline map sesuatu tempat, jadi sekiranya di sana tidak ada wifi kita masih boleh mencari arah sekiranya map bagi negara tersebut telah di download dengan lebih awal semasa di Malaysia.

5. Saya tidak percaya pada konsep sampai di sesuatu tempat baru kita nak buat research dan baru nak cari hotel penginapan.

6. Seawal 6 bulan yang pertama saya akan mula membuat carian tiket di website Skyscanner dan juga di website penerbangan itu sendiri seperti MAS, ETIHAD dan Qatar. Saya akan membuat price alert untuk mendapatkan harga mampu milik.

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI