Kita baru sahaja beberapa hari melangkah ke tahun 2021. Dan semoga tahun ini akan memberi tuah berganda buat kita semua.

Selain diberi kesihatan yang baik, pastinya kita mahu virus Covid-19 segera berakhir.

Oleh kerana pintu sempadan masih belum dibuka, bagi kaki travel sebenarnya boleh boleh melawat beberapa destinasi menarik dalam negara.

Perkongsian di twitter menggunakan nama akaun @arifeddy menyenaraikan beberapa tempat yang best untuk #staycation hanya di sekitar Lembah Klang.

1. Hulu Langat, Selangor

Birthday weekend with the “kampung people” gang di Tanah Larwina. 1 jam drive dari KL. Sedikit jauh tapi seriously worth it, ikut hati nak tambah satu malam lagi tapi dah ada orang lain book. Bayangkan mandi sungai kat tepi rumah tu je, ada kuda, kambing, ayam etc keliling rumah!

Rumah utama boleh muat 8 orang, ada pondok tambahan yang di panggil pod sebanyak 3 buah. Ada 2 pod untuk 2 orang dan 1 pod untuk 4 orang. Total boleh muat 16 orang. Makanan kena bawak sendiri. Untuk breakfast pulak ada nasi lemak free.

Tempat selesa.
Sesuai buat family gathering.

2. Jalan Kelang Lama, Kuala Lumpur

Have you been to Sekeping Jugra? If not, then you should! Celebrated our dear friend birthday recently and he booked the whole villa for 14 of us.

IKLAN

Kalau plan untuk staycation, jangan lupa ajak ramai-ramai buat one theme color untuk pakai jadi bila ambik gambar tu cantik je semua. Deco untuk meja, cermin dan props kitaorang bawak sendiri. 

Macam-macam aktiviti boleh dilakukan.
Port menarik untuk OOTD.

3. Salak Selatan, Kuala Lumpur

Nak share satu tempat yang best untuk korang bercuti dalam negara. Sesuai untuk 10 orang. Paling penting bukan kat ceruk hutan walaupun interior dia macam agak raw. Tempat ni kat Kuala Lumpur je. Ok nama tempat ni HALAMAN 145.

Terletak tak jauh dari LRT Salak Selatan. So kalau yang takda transport tu, no problem nak sampai sini. Total bilik ada 4. Ada yang katil single, ada yang katil double. Setiap bilik ada bilik air sendiri.

Ada extra bilik air di common area jugak. Fasiliti not bad, yang penting ada mini swimming pool, dapur agak lengkap dengan segala perkakas (induction cooker, microwave, pemanas air etc). Haritu kitaorg buat jamuan raya sikit kat sini order je kat D’Saji Delivery. Senang dan pantas!

IKLAN
Interior menarik.
Tenang lepak santai di sini.

4. Petaling Jaya

Lawa! Lepas ni dah tak payah berangan nak duduk dalam modified camper bus. Boleh book guna Airbnb je. Dekat Petaling Jaya pulak tu! Gambar-gambar lain dalam camper bus ni.

Pengalaman menarik.
Selesa & menarik.

IKLAN

5. Kuala Kubu Baru

Last weekend dapat stay dengan kawan-kawan kat Batu Hillside Retreats ni. Seriously jatuh cinta tak nak balik. Boleh tidur 10 orang, ada swimming pool yang boleh share dengan villa satu lagi.

Jangan risau, tak panas pun tapi ada disediakan aircond dan tak ada nyamuk. Oh lupa nak cakap, villa ni terletak kat Kuala Kubu Baru. Dijaga boleh Encik Rajan yang sangat peramah.

Kawasan bukit ni ada beberapa villa private yang lain. Kurang friendly untuk anak kecil dan orang tua. Untuk BBQ, ada disediakan kemudahan. Tapi kami tak guna. Bawa makanan yang dah siap je. Birthday dan small gathering sebab dah lama tak jumpa after PKPB. Semua dah di check suhu. Yang tak sihat, dinasihati tak datang

Boleh memuatkan ramai orang.
View sangat indah.

6. Serendah

Sekeping Serendah, Retreat. Tempat menarik dengan kehijauan alam di sekelilingnya.

Indah mempesona.