Puncak gunung tertinggi di Malaysia, Gunung Kinabalu terletak di Taman Kinabalu, Kundasang kira-kira 90 kilometer dari Kota Kinabalu yang juga kawasan Tapak Warisan Dunia.

Setelah beberapa bulan aktiviti pendakian ke Gunung Kinabalu ditutup sementara kepada orang ramai berikutan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pada 18 Mac lepas, Taman Taman Sabah (TTS) telah membuka semula laluan pendakian pada 16 Mei 2020 tetapi setiap pendaki perlu mematuhi normal baru dan SOP yang ditetapkan.

  • Berdasarkan normal baharu itu hanya 100 pendaki dibenarkan dalam sehari (berbanding kira-kira 165 orang sebelum PKP) untuk mendaki dan setiap pendaki akan diperiksa suhu badan selain mencatat nama pada buku daftar di pintu masuk utama Taman Kinabalu sebelum dibenarkan berada di kawasan taman untuk urusan pendakian.
  • Setiap pendaki termasuk malim gunung dan porter tidak terkecuali daripada SOP yang ditetapkan itu bagi memastikan keselamatan setiap pendaki terjamin. Pertamanya, suhu badan pendaki perlu melepasi tahap yang ditetapkan, barulah dibenarkan untuk mendaftar masuk bagi urusan pendakian seperti bayaran insurans, malim gunung, penginapan dan porter.
  • Waktu pendaftaran pula bermula seawal 7.00 pagi-10.30 pagi sahaja sebelum bergerak ke Timpohon bagi memulakan pendakian ke Panalaban sejauh enam kilometer.
  • Tepat pukul 9.40 pagi, selepas menandatangani buku daftar masuk di pintu Timpohon, 88 pendaki termasuk media dibenar untuk meneruskan pendakian ke Panalaban yang berketinggian 3,272 meter dari aras laut.

Teringin nak mendaki Gunung Kinabalu ketika pandemik? Tidak jadi masalah selagi dibenarkan kerajaan. Ikuti pengalaman dikongsikan oleh Darryl Delek Binijin yang berpeluang menawan Gunung Kinabalu ketika PKPP pada 31 Julai 2020 shingga 1 Ogos 2020.

Untuk sampai ke puncak gunung bukan senang. Pastikan mental dan kecergasan fizikal kamu bersedia secukup-cukupnya tau. Sebab macam-macam cabaran & dugaan yang kita hadapi sepanjang perjalanan ke puncak. Air mineral mesti cukup. Saya bawa 1 botol besar 1.5L and botol mineral kecil. Takut berat beg. tapi jangan risau setiap pondok ada tempat ambil air, tandas, dan juga tong sampah. Jangan buang sampah di sepanjang perjalanan ya. Sebab tiada cleaner sana. Hormat gunung!

IKLAN

Guider cakap cuaca di atas gunung berubah-ubah. Kadang-kadang hujan, kuat angin, kabus tebal, batu/kayu/tanah licin & mcm2 lagi. Kalau cuaca bagus kamu la paling beruntung dapat tengok sunrise. Apa-apa pun jangan lupa berdoa ikut kepercayaan agama masing-masing sebelum mendaki.

Barang/alat yang saya bawa mendaki :
1. Beg kecil x1 (boleh muat barang-barang penting)
2. Head light x1
3. Jacket tebal x1 (waterproof & windbreaker is better)
4. Extra baju sejuk x1
5. Raincoat x1
6. Ubat-ubatan penting (ubat AMS, ubat muscle-yokoyoko & banyak lagi boleh tanya mr. google)
7. Snowcap (untuk cover kesejukan kepala)
8. Hand gloves x2 (mana tau basah sebab tali di puncak basah)
8. Stokin x2 (mana tau basah juga semasa naik)
9. Tongkat (sewa je sama guide rm10 jimat)
10. Kasut x1 (getah & tahan. Takut tercabut atau licin. Pakai adidas kampung pun boleh yang macam saya guna tu. Sebab ramai juga orang guna termasuk guider yang saya nampak)
11. Tuala x perlu bawa. Ada disediakan dekat homestay di Panalaban. Tak perlu mandi juga sebab sejuk sangat air gunung atas tu. Hahaha
12. Body warmer x1 (Pakai time malam/subuh)
13. Hand warmer x1 (pakai time malam/subuh)
14. Coklat

IKLAN

Banyak lagi barang-barang yang perlu bawa sebenarnya tapi ini ja yang saya bawa untuk mendaki. Kalau mau tau boleh tanya mr. google juga. Okay last, tidak mau ckp byk. Biar gambar berbicara. Satu ja la nasihat. Tidak perlu berlumba-lumba sama org lain untuk mendaki. Slow & steady ja bagitau guide. Kalau penat rehat di tepi. Minum air. Update status. Tapi kejar masa juga la. Takut gelap. Pastikan sampai di Panalaban dalam sekitar sebelum 4.30pm.

IKLAN

Sebab tu masa dinner sudah sedia. Hehe. Jadi jalan awal jawapan dia. Haha. Pastu free time sampai jam 2 pagi. Jadi ambil masa untuk rehat time tu. Jam 1.30 pagi boleh breakfast pastu jam 2.30 pagi sambung mendaki ke puncak gunung. Gelap wei. Sejuk sangat wei. Ini yang paling mencabar. Pasti sampai di sayat2 sebelum jam 5.30 pagi. Selepas tu kena tutup last check point.

Ketika hampir di puncak Pastikan pegang tali ya kalau tidak yakin naik. Pegang ja kalau tali basah. 2 ja pilihan ko. Jatuh atau basah tangan. oyaaa, semasa mendaki ke puncak better jangan guna tongkat atau kasi kecil tongkat & simpan ikat ketat-ketat dalam beg. Takut jatuh tercucuk kawan belakang. Guna semasa turun ja. Sebab turun kita lebih guna kekuatan lutut. Turun dari puncak ke Panalaban dalam sekitar jam 9.30 pagi. Sebab masa tu ada breakfast lagi. 10.30 pagi mula turun ke Timpohon. Pastikan sampai dalam sekitar jam3.30 petang. Target ja. Sebab jam 5 petang office tutup untuk ambil makanan yang terakhir. Rugi tak dapat makanan free nanti. Heheh