Maeklong Railway Market merupakan pasar dan stesen kereta api kecil yang terkenal di Thailand. Ia menarik kunjungan pelancong apabila pasar basah, antara yang terbesar di Thailand terletak di kawasan landasan kereta api yang sibuk.

Maeklong Railway Market Thailand, Pasar Paling Bahaya Di Dunia

Maeklong Railway Market sudah beroperasi sekitar 1905. Ia terletak kira-kira 75 km dari bandar raya Bangkok mengambil masa hampir dua jam untuk tiba sekiranya menggunakan jalan darat.

Maeklong Railway Market wujud sebelum landasan kereta api di bina. Orang kampung di kawasan itu tidak mahu berpindah dan ingin meneruskan aktiviti jualan mereka walaupun landasan kereta api dibina di pertengahan pasar.

IKLAN

Maeklong Railway Market Thailand, Pasar Paling Bahaya Di Dunia Maeklong Railway Market Thailand, Pasar Paling Bahaya Di Dunia

Terletak di daerah Samut Songkhram, Maeklong Railway Market juga mendapat gelaran sebagai pasar yang paling bahaya di dunia kerana pasar dan gerai jualan berada di atas landasan kereta api yang masih digunakan setiap hari. Pasar ini sepanjang 1,000 meter beroperasi di atas landasan keretapi yang menghubungkan Wongwian Yai di Bangkok ke Samut Songkram dan beroperasi mulai 6 pagi hingga 6 petang.

IKLAN

Maeklong Railway Market Thailand, Pasar Paling Bahaya Di Dunia Maeklong Railway Market Thailand, Pasar Paling Bahaya Di Dunia Maeklong Railway Market Thailand, Pasar Paling Bahaya Di Dunia Maeklong Railway Market Thailand, Pasar Paling Bahaya Di Dunia Maeklong Railway Market Thailand, Pasar Paling Bahaya Di Dunia Maeklong Railway Market Thailand, Pasar Paling Bahaya Di Dunia

Bayangkan anda sedang melakukan urusan jual beli di pasar tersebut, kemudiannya dari jauh kereta api muncul memberi isyarat bunyi yang mengejutkan. Peniaga bersiap sedia menyimpan barangan dan gerai-gerai jualan. Pembeli atau pengunjung akan cuba menyelamatkan diri ke tempat selamat untuk memberi peluang kereta api lalu dengan lancar.

IKLAN

Dalam beberapa minit, pasar yang tadi sibuk dengan peniaga dan pembeli bertukar menjadi laluan kereta api. Kereta api melaluinya perlahan-lahan. Pelancong mengambil kesempatan ini untuk merakam gambar dengan kamera, video dan telefon masing-masing.

Maeklong Railway Market Thailand, Pasar Paling Bahaya Di Dunia Maeklong Railway Market Thailand, Pasar Paling Bahaya Di Dunia Maeklong Railway Market Thailand, Pasar Paling Bahaya Di DuniaMaeklong Railway Market Thailand, Pasar Paling Bahaya Di Dunia

Dan seterusnya peniaga akan teruskan aktiviti mereka seperti biasa selepas kereta api berlalu. Itu la rutin harian biasa dan unik di Maeklong Railway Market.Pelancong luar pasti kagum bagaimana peniaga pasar dan jalan kereta api boleh bergabung, tetapi berlangsung begitu lancar sekali dan urusan perniagaan tidak tergendala.

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI