Semporna di Sabah memang terkenal dengan kecantikan pulau-pulau dan juga seafood yang murah dan segar.

Pendek kata memang seronok kalau berpeluang ke sana menikmati keindahan alam ciptaan tuhan yang seumpama syurga di dunia.

Kesempatan bercuti selama 5 hari 4 malam ke Semporna dan Tawau menjadi kenangan manis buat Chyka L Kim’s. Berkongsi itinerary lengkap sepanjang berada di sana, perjalanan melalui Facebook Bacpackers Buddy Malaysia (BBM) kali ini Chyka dapat makan seafood yang segar dan murah hampir setiap hari selain berkongsi tip nak jimat sepanjang berada di sana.

Ikuti Perkongsian Chyka:

Trip Semporna & Tawau 5H4M (24/3-28/3)

DAY 1 (24/3/22)

0700: KUL-TWU

1000: To Semporna

Dari airport Tawau ke Semporna, sharing van biasanya RM35/pax sehala. Kami guna pakej dari Izzy Jaafar. And she’s friendly Pakej Semporna lain pun dia ada buat jugak.

For group trip, you guys can also take a Grab or a chartered car (usually RM80-RM120 per way)

1200: Semporna Starbucks, Dragon Inn Floating Resort

Starbucks by the beach. Do come here, at least once in a lifetime, especially if you love Starbucks/coffees. The vibe, the view & the sea is just so different

Dekat Dragon Inn Floating Resort boleh cari souvenirs macam fridge magnet, key-chain, topi. Dekat je dengan Starbucks, tapi sebab luggage berat, kitorang naik Grab RM4 Tapi tak ingat ada voucher apa (dekat KL tak boleh guna), jadi free ride je. Dari Dragon Inn pergi Jeti Umum Semporna (jeti untuk ke Maglami-lami Waterhouse) boleh jalan kaki je.

1400: To Maglami-lami Waterhouse

We booked this directly with the resort Maglami-Lami Waterhouse & Lodge. You guys can also book any resort with any agent/package, but make sure they’re trusted. Even if they’re trusted, almost all of the agents I found mark up their prices for around 30-40%, so choose wisely so I prefer doing a DIY trip, tu yang campur-campur agent ni sikit, pakej tu sikit. Nak jimat kan

From Semporna public jetty to Maglami-Lami took us 30mins. The check-in process was smooth, you need to fill in a form, listen to a briefing regarding the meal times & rules, and they give you the key to your room. The view especially was so breathtaking Million dollar one. The next activity is free & easy, so you can just stroll around the resort, wait for sunset, swim or snorkel around. Donut hi tea dia sedap gila. Lepas ambik, ambik lagi, sampai lah 12 biji

The dinners were always good. Kena lah tekak. And daily ketam. At night, they have some busking/karaoke at the main lobby. Feel free to join in while having free-flow self-service coffee or tea.

IKLAN

DAY 2 (25/3/22)

Every water resort has 360 view of the sea, so you can watch sunset at one side, sunrise at another. As for our room, we directly faced the sunrise spot, so we can actually watch it from our room

0900: Bohey Dulang Island

The hike is 600m up, and with sedentary lifestyle I have, it took me 40 mins ++ setiap ratusan meter tu rasa nak turun balik ye. And the biggest lie everyone said was “sikit je lagi”. Every time. Dari bawah sampai atas saya dengar ayat sama. But the view up there was so amazing

1300: Mantabuan Island (lunch, and we skipped snorkelling at this point)

1400: Sibuan Island (sandbank & snorkelling)

1630: Back to Maglami-Lami. We rented the transparent kayak for RM30/hour. Tapi kalau dah takde orang lain nak main, main je lah sampai Maghrib

DAY 3 (26/3/22)

0900: Mataking (snorkelling & lunch)

1400: Timba-timba, Pandanan Island

IKLAN

Timba-Timba got the prettiest corals. Time ni je kot kepala saya tak keluar air lain semua saya main sekejap, pastu saya bosan.

1700: To Nusakuya

Yg ni kami guna pakej dari Azrul Firdaus Travel & Tour Sdn. Bhd.

DAY 4 (27/3/22)

0900: check out Nusakuya, to Jeti Pelancongan

0930: Island hopping (Mabul & Kapalai)

For this package I booked from Jom Semporna Tours because they have affordable package

1600: Back to jetty

1700: To Tawau airport. This one I use the package stated in DAY 1 (kak Izzy). RM35 per pax. Why airport? Sebab kalau masuk bandar Tawau, harga dia jadi RM150 per car. Saya cakap kan saya nak jimat so we took Grab from the airport to the hotel. The total transfer was RM53. Jimat lah RM20 lebih per pax.

1945: Check in Borneo Royale Hotel, Tawau

IKLAN

Ni pun saya tengok review dekat group ni jugak.

Kenapa stay Tawau, bukan pekan Semporna? Sebab saya nak duduk dua-dua. And dekat Tawau pun boleh cari seafood murah-murah jugak. But if you have more time, you can stay at pekan Semporna as well. Kalau taknak tido water chalet pun, boleh tido dekat pekan & ambil package dari jetty. Ni lagi jimat but Semporna water chalets were in my bucket list for so long

2030: Sri Titingan Seafood Restaurant

We asked them to cook the lobsters we bought at Mabul Island. Upah masak RM14.40 untuk 2 lobsters their other seafood & cookings were fresh & good too. Grab drivers said their seafood are the frozen ones, but still the fresh ones (less than 2 days from the sea). We ordered seriously a lot, and we thought we need to pay around RM200. Turned out to be RM94 for everything

DAY 5 (28/3/22)

0800: Tawau Tanjung Market, ت و signboard

Amplang, Belinjo, ikan bilis, belacan Tawau, udang kering & everything.

Btw pergi ت و signboard tu boleh jalan kaki je dari pasar. Tapi tu lah. Mana lah kitorang tau. Naik teksi, dia mintak RM10

1000: Mess Kantin

Saw this from one of my batchmate’s IG story. Penat makan seafood, kita cafe-hunting. The food & coffee were good, and they have green scenery. Cantik

1200: To Tawau airport

If you’re moving from the town to the airport at lunch time, pls go out before 12PM to avoid road congestion ye. Grab drivers cakap kalau jammed, boleh jadi sejam lebih.

1425: TWU-KUL

Bubbye Tawau, till we meet again.