Sesiapa yang pernah bergelar mahasiswa di UiTM Shah Alam dan juga Unisel Shah Alam sekitar tahun 2014 ke bawah pasti kenal dengan nasi lemak yang mendapat jolokan Nasi Lemak Jati ni.

Manakan tidak, nasi lemak atas van yang berniaga di hadapan Kolej Jati Seksyen 7, Shah Alam ini pasti akan dipenuhi oleh student yang kelaparan setiap hari.


73050580_10214313804894457_7398640638389911552_n.

Kunjungan student ke van Nasi Lemak Jati ni bukan biasa-biasa. Korang akan jumpa satu barisan paaannnjang! Itu semua student-student yang tinggal berhampiran sedang beratur nak beli Nasi Lemak Jati.

Untuk korang yang tak sempat merasai zaman kegemilangan Nasi Lemak Jati ni, bagi saya, anda terlepas satu perkara terindah bergelar mahasiswa UiTM atau Unisel di Shah Alam. Nasi lemak ni tersangat la sedap. Sambil menulis ni artikel ni pun, saya masih terbayang keseronokan dan keriangan beratur bersama teman-teman sekampus membeli Nasi Lemak Jati.


72649862_10214313808094537_6662718148501831680_n.

IKLAN

Apa yang best pasal nasi lemak ni selain daripada nasi dan sambalnya adalah aneka pilihan lauk-pauk yang disediakan. Korang pilih la nak makan apa pun, semuanya ada. Nasi sambal kerang, sambal sotong, sosej, fish cake apa segala tok nenek semua ada dijual. Harga pun harga student, tak ada lah mahal sangat. Beruntung siapa yang tinggal dekat Kolej Jati, van ni betul-betul terpacak depan pintu pagar kolej. Senang!

Psstt.. Korang ingat tak depan nasi lemak ni ada mesin ATM Bank Islam. Cucuk duit dulu then beli nasi lemak. Hahaha.


73175516_10214313808974559_3666994887791738880_n.

Tapi sayang, van Nasi Lemak Jati ni dah lama sangat tak kelihatan di mana-mana. Semenjak Kolej Jati dikosongkan daripada penghuni dan ditutup, van nasi lemak ni pun dah tak kelihatan daripada pandangan. Kalau korang pergi Kolej Jati depan Seksyen 2 Shah Alam tu pun, dah rata kena roboh. Hmm.. Rindu..

Dulu dah pernah viral orang sibuk mencari balik Nasi Lemak Jati ni especially geng-geng student era kegemilangan Nasi Lemak Jati dulu. Maklum la, nasi lemak ni bukan sahaja sarat dengan nasi bersantan campur sambal kerang dan fish cake, tapi Nasi Lemak Jati ni pun sarat dengan kenangan dan memori.

Tak sangka pula baru-baru ni, viral lagi sekali orang masih mencari-cari Nasi Lemak Jati! Korang kalau tahu dekat mana nasi lemak ni berniaga, tolong roger Libur! Libur nak pergi beli! Serius rindu weyhhh!


72608938_10214313805894482_2302932593345036288_n.


72687852_10214313829095062_6157035257485852672_n.


Capture.


72969321_10214313805414470_3329586289992269824_n.


73025090_10214313804534448_7871844239389229056_n.

Kredit kepada: Muhammad Firdaus , thanks sebab berjaya throwback balik kerinduan ni.