Kerajaan Negeri Sembilan melarang sebarang penganjuran majlis berbuka puasa atau bersahur pada bulan Ramadan bagi melindungi keselamatan dan kesihatan rakyat dalam memastikan pandemik COVID-19 tidak membentuk kluster baharu.

  • Kerajaan negeri juga tidak membenarkan masyarakat untuk berbuka puasa atau bersahur di premis perniagaan makanan, restoran atau gerai sebaliknya perlu berbuka puasa dan bersahur di kediaman masing-masing.
  • Premis makan seperti restoran dan gerai pula hanya boleh beroperasi secara bungkus dan/atau penghantaran. Restoran makanan segera pula seperti KFC, McDonalds dan seumpamanya hanya boleh beroperasi secara bungkus, penghantaran atau pandu lalu.
  • Sebarang sumbangan atau bantuan kepada agensi barisan hadapan seperti Polis Diraja Malaysia dan Angkatan Tentera Malaysia tidak dibenarkan diserah terus kepada anggota yang sedang bertugas sebaliknya akan diambil oleh agensi penerima di tempat penyumbang.
  • Aktiviti mantai puasa (tradisi menyediakan daging sembelihan sehari sebelum Ramadan) hanya dibenarkan secara tempahan awal sahaja manakala sebarang aktiviti gotong-royong menyediakan bubur lambuk atau juadah berbuka puasa lain tidak dibenarkan kecuali disediakan katerer dan diedar terus kepada penerima dengan mematuhi panduan keselamatan dan kesihatan.

Negeri Sembilan Tak Benarkan Anjur Sebarang Majlis Berbuka Puasa & Sahur

IKLAN
IKLAN
IKLAN
  • Untuk pelaksanaan E-Bazar, peniaga tidak dibenarkan beroperasi di luar kediaman, premis perniagaan atau di tepi jalan selain makanan perlu dimasak di dalam premis. Penghantaran pula hanya dalam lingkungan 10 kilometer dan beroperasi dari 8 pagi hingga 8 malam. Tidak dibenarkan menyediakan makanan untuk waktu bersahur iaitu di luar waktu 8 pagi hingga 8 malam.

Sumber: Bernama

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI