Penularan wabak COVID-19 ketika ini menyebabkan hampir semua lokasi di dunia mengarahkan rakyatnya untuk duduk di rumah.

Ini merupakan langkah terbaik mengelakkan diri dijangkiti virus yang boleh membawa maut ini. Namun, protes tercetus di pelbagai lokasi di serata dunia menggesa kerajaan membuka kembali ekonomi dan membenarkan rakyat keluar rumah. Arahan tinggal di rumah sememangnya memberikan kesan negatif kepada pendapatan dan ekonomi di pelbagai negara, namun itu cara terbaik mengelakkan sesebuah rakyat ‘pupus’ dari peta dunia.

Di Brazil, penyokong Presiden Jair Bolsonaro memprotes terhadap arahan kerajaan tempatan yang ketat untuk kurangkan penularan COVID-19. Protes dilakukan menentang antara lain arahan tinggal di rumah oleh gabenor negeri Rio. Penunjuk perasaan inginkan arahan tinggal di rumah hanya dikenakan kepada kumpulan yang berisiko tinggi terutama warga emas. Isu utama mereka adalah kesan arahan yang lebih ketat ini kepada ekonomi dan pekerjaan mereka. Penunjuk perasaan turut mengadakan demonstrasi di Sao Paulo menentang arahan yang sama dilakukan oleh gabenor negeri itu.

Penduduk Di Texas, Indiana, Brazil & Colombia Protes Bantah Perintah Berkurung

IKLAN

Di Soacha, Colombia, satu protes diadakan menentang arahan tinggal di rumah yang didakwa terlalu ketat. Penduduk di bandar itu mendakwa arahan tinggal di rumah antara 4 petang dan 4 pagi menyukarkan penduduk untuk mencari pendapatan. Arahan baharu ini akan berkuat kuasa selama tiga hari. Menurut peniaga, arahan itu tidak adil dan bantuan yang dijanjikan kerajaan masih belum tiba.

Penduduk Di Texas, Indiana, Brazil & Colombia Protes Bantah Perintah Berkurung
Foto: reuters
Penduduk Di Texas, Indiana, Brazil & Colombia Protes Bantah Perintah Berkurung
Foto: yahoo.com

Di Texas, Amerika Syarikat tunjuk perasaan turut diadakan di bangunan capitol di Austin. Penunjuk perasaan ingin ekonomi mula dibuka secepat mungkin. Protes sama turut diadakan di seluruh AS oleh penyokong Presiden Donald Trump. Protes di Texas dianjurkan syarikat yang dimiliki peminat teori konspirasi Alex Jones.Penunjuk perasaan tetap adakan protes di Austin ini biarpun gabenor Texas telah umum akan buka sesetengah aktiviti ekonomi secara berperingkat di negeri itu bermula 27 April.

IKLAN

Penduduk Di Texas, Indiana, Brazil & Colombia Protes Bantah Perintah Berkurung  Penduduk Di Texas, Indiana, Brazil & Colombia Protes Bantah Perintah Berkurung

Baca lagi : https://www.libur.com.my/penduduk-amerika-syarikat-kata-perintah-berkurung-satu-penganiayaan-mereka-ingin-keluar-bebas/

IKLAN

Di Indianapolis, Indiana, penunjuk perasaan turut inginkan aktiviti ekonomi di negeri berkenaan dibuka semula. Sebelum ini Gabenor Eric Holcomb melanjutkan arahan tinggal di rumah hingga 1 Mei.Penunjuk perasaan turut membawa sepanduk mendakwa angka kematian adalah satu penipuan dan inginkan kebebasan. Mereka turut mendakwa pengarah Institut Kebangsaan Amerika untuk Penyakit Berjangkit, Dr Anthony Fauci adalah salah.

Penduduk Di Texas, Indiana, Brazil & Colombia Protes Bantah Perintah Berkurung Penduduk Di Texas, Indiana, Brazil & Colombia Protes Bantah Perintah Berkurung

Sumber: Astroawani