poland

Jika anda bercadang bercuti ke Eropah dengan bajet yang ‘terhad’, anda boleh memilih untuk ke Poland. Matawang negara Poland dikatakan agak rendah dan lebih kurang sahaja dengan matawang Ringgit Malaysia. Berbaloi juga bukan?

Info dan panduan menarik mengenai negara Poland ini dikongsikan oleh saudara Hilmi Mazlan

Poland Negara Eropah Yang Murah Untuk Rakyat Malaysia Travel Poland Negara Eropah Yang Murah Untuk Rakyat Malaysia Travel

Poland merupakan sebuah kota metropolitan bagi masyarakat Polish. Pernah keluar di satu artikel di page travel Malaysia yang mengatakan bahawa Poland antara negara yang hampir sama dengan matawang Ringgit Malaysia.

Memang hampir sama tetapi belanja disini agak tinggi kerana negara ini terletak di Eropah. Dengan Ringgit Malaysia yang kurang stabil membuatkan matawang Poland lebih tinggi berbanding Malaysia sedikit. Contoh disini, baru sebentar tadi ke tandas awam di stesen bas di Warsaw yang dikenakan caj sebanyak 2.50 zt (lebih kurang Rm2.70) lebih kurang dengan penggunaan tandas di negara Eropah lain sebanyak €0.50 . Tandas awam di eropah tidak percuma, walaupun anda mahu guna di tandas di Mcdonald pon kena bayar.

IKLAN

Untuk dua hari saya tinggal di hostel, paling murah saya boleh dapat serendah RM 15 semalam, jika ikut rate untuk Eropah kira murah sangat dah itu kerana di London antara yang murah pun sekitar £10 semalam.

Poland Negara Eropah Yang Murah Untuk Rakyat Malaysia Travel Poland Negara Eropah Yang Murah Untuk Rakyat Malaysia Travel Poland Negara Eropah Yang Murah Untuk Rakyat Malaysia Travel Poland Negara Eropah Yang Murah Untuk Rakyat Malaysia Travel

Masyarakat Poland ini ramai yang berhijrah ke negara Eropah kaya yang lain di barat. Ramai orang Poland yang saya jumpa di Kota London yang berkerja dalam sektor kerja buruh serta housekeeper di hotel-hotel besar London senang cerita kerja yang orang british tak mahu buat akan diisi oleh orang Poland atau Romania.

IKLAN

Bila sampai ke Warsaw, boleh tahan juga bagus ibu kota mereka. Jika ikut gaya bandar Poland lebih mirip dengan bandar-bandar di Jerman. Banyak tram digunakan, jika di London anda boleh naik tram juga di selatan kota London. Orang Polish ini lebih kurang dengan orang Romania, apabila anda sudah lama berada di Eropah anda boleh tahu bagaimana rupa orang Eropah ini mengikut warna kulit mereka.

Poland Negara Eropah Yang Murah Untuk Rakyat Malaysia Travel Poland Negara Eropah Yang Murah Untuk Rakyat Malaysia Travel Poland Negara Eropah Yang Murah Untuk Rakyat Malaysia Travel Poland Negara Eropah Yang Murah Untuk Rakyat Malaysia Travel Poland Negara Eropah Yang Murah Untuk Rakyat Malaysia Travel Poland Negara Eropah Yang Murah Untuk Rakyat Malaysia Travel

Jika anda sudah biasa dengan fasiliti pengangkutan awam di kota-kota Jerman lebih mudah anda untuk memahirkan diri di Warsaw ini. Disini pun mereka guna konsep trust (kepercayaan). Anda boleh beli tiket sebelum menggunakan perkhidmatannya. Pernah sekali kena tertangkap di Kota Berlin tahun lepas, sekali kena bayar denda dekat €60. Denda itu akan ada selagi anda tak bayar dan boleh buat rayuan. Kebiasaannya polis atau pegawai mereka menyamar dan mereka akan keluarkan kad kuasa mereka.

IKLAN

Di kota lama Warsaw, ada satu restoran Indonesia namanya Sambal, saya jumpa setelah taip restoran halal di peta google. Agak mahal juga sepinggan Nasi Goreng di sini boleh capai sehingga RM30. Ahaha, dah berapa hari tak jumpa nasi. Pemilik restoran merupakan seorang lelaki dari Indonesia bernama Sahnil Arif.

Poland Negara Eropah Yang Murah Untuk Rakyat Malaysia Travel

Boleh saya katakan Poland ini adalah negara yang murah di Eropah untuk dilawati berbanding negara eropah yang lain. Disini komunikasi agak terbatas, tadi di tandas kena marah dengan makcik yang jaga tandas manalah kita tahu cakap Polish makcik wey..last-last saya ngomel dalam bahasa kelantan kepada makcik tersebut, ambo oyak ambo dok tahu wey mokcik…makcik tu marah kerana lambat sangat nak bayar . Iyalah nak mencari syiling yang mana ingatkan 25 sen rupa-rupanyanya 2.50 zt.

Mungkin dari pemerhatian saya amat jarang hendak jumpa imigran daripada Asia di sini berbanding kota lain di Eropah. Seingat saya Malaysia ada membeli kereta kebal daripada Poland. Ingat poland ingatlah kereta kebal.

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI