Apabila pergi ke zoo, kita pasti terbayang bagaimana binatang bergaul sesama sendiri seperti mana di habitat asal mereka.

Penulis beranggapan bahawa ‘ini mesti tengok haiwan, kenal spesis, tiada apa yang menarik’, tetapi sebaik sahaja melangkahkan kaki ke Singapore Zoo, tanggapan penulis adalah terhad bahkan ia diperluaskan lagi.

Penulis amat kagum dengan pengurusan zoo ini yang berjaya menukar tanggapan asal dengan membawa kami wakil media daripada Malaysia.

Pada hari pertama penulis dibawa bersarapan bersama sekumpulan spesis Orang Utan. Ia belum pernah dilakukan mana-mana zoo, iaitu sambil menikmati sarapan, anda boleh berkenalan dengan mereka melalui penjaga kepada Orang Utan tersebut.

Singapore Zoo, Bukan Sekadar Pameran Haiwan Bahkan Edukasi Kepada Manusia

Haiwan Banyak Membantu Manusia

IKLAN
Singapore Zoo, Bukan Sekadar Pameran Haiwan Bahkan Edukasi Kepada Manusia
Gambar di habitat asal

Tanpa kita sedari, tangan manusia lebih banyak membunuh haiwan daripada haiwan itu sendiri yang banyak membantu manusia. Ia dapat dilihat selepas penulis dibawa ke Jurong Birdpark. Kami para media diperkenalkan dengan spesis Burung American Vulture. Burung ini terkenal dengan jolokan ‘Scavenger’ atau pemakan bangkai, tetapi tahukah anda burung seperti ini sudah banyak menyelamatkan jutaan umat manusia kerana sifat mereka yang memakan bangkai sebenarnya membersihkan bumi daripada kekotoran. Di Malaysia spesis ini tidak ada, tetapi kalau kita lihat burung Gagak, ingatlah bahawa mereka membantu membersihkan alam sekitar.

 

Burung Enggang Melawan Kanser

Singapore Zoo, Bukan Sekadar Pameran Haiwan Bahkan Edukasi Kepada Manusia

IKLAN

Singapore Zoo, Bukan Sekadar Pameran Haiwan Bahkan Edukasi Kepada Manusia

Penulis amat kagum dengan kejayaan Pasukan Perubatan Veterinar Wildlife Reserves Singapore yang berjaya membantu Burung Enggang spesis Great Pied Hornbill bernama Jary melawan kanser yang menyerang paruhnya. Spesis ini menurut Senarai Merah International Union For Conservation of Nature (IUCN) ia tergolong dalam haiwan yang ‘Diancam Kepupusan’ atau Nearly Threathened. Masa yang sama spesis ini boleh hidup selama 40 tahun. Jary juga dikenali sebagai burung yang menggunakan paruh yang dihasilkan melalui teknik cetakan 3D.

4 Spesis Burung Kakak Tua Yang Sudah Pupus Di Habitat Asal

Singapore Zoo, Bukan Sekadar Pameran Haiwan Bahkan Edukasi Kepada Manusia Singapore Zoo, Bukan Sekadar Pameran Haiwan Bahkan Edukasi Kepada Manusia Singapore Zoo, Bukan Sekadar Pameran Haiwan Bahkan Edukasi Kepada Manusia Singapore Zoo, Bukan Sekadar Pameran Haiwan Bahkan Edukasi Kepada Manusia

IKLAN

Tahukah anda terdapat 4 spesis Burung Kakak Tua kini sudah pupus di hutan belantara & jumlahnya yang sedikit kini di bawah jagaan manusia serta konservasi. Mereka adalah spesis Spix Macaw, Lear Macaw, Glaucuous Macaw & Hyacinth Macaw. Faktor utama kepupusan adalah disebabkan penjualan haram diantara pemburu & pembeli yang ingin membelanya secara haram serta tanpa penjagaan yang betul.

Gabungan Teknologi Laser & Alam Semulajadi 

Seumur hidup penulis, tidak pernah lagi tahu bahawa ada zoo yang membuat tarikan kepada pengunjung melalui teknologi laser. Di Singapore Zoo anda akan terpesona dengan pencahayaan sinar lampu laser yang menghiasi sepanjang 1KM perjalanan di dalamnya. Gambar di bawah memaparkan sedikit keindahan di dalamnya.

Singapore Zoo, Bukan Sekadar Pameran Haiwan Bahkan Edukasi Kepada Manusia

 

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI