Utara tanah air sekarang dalam langkah berjaga-jaga sebab tular penyakit chikungunya di selatan Thailand.

Oleh itu siapa-siapa yang ada di utara di utara tanah air khususnya di Perlis dinasihatkan supaya kurangkan aktiviti pelancongan ke Thailand, khususnya Hatyai.

Libur nasihatkan orang ramai supaya elak aktiviti atau kurangkan aktiviti ke sana buat masa ni sampai keadaan benar-benar selamat.

Tukar la aktiviti percutian ke selatan Thailand tu dengan percutian domestik je. Bukan apa, risau dengan faktor kesihatan, tu je.

Menurut berita daripada HMetro, Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan Perlis, Teh Chai Ann kata pihaknya kini memantau ketat pelancong dari negara jiran itu yang memasuki negara ini.

Tular Wabak Chikungunya, Elakkan Percutian Ke Selatan Thailand

IKLAN

Pemantauan itu ditumpukan di setiap pintu masuk sempadan Malaysia-Thailand, iaitu di Padang Besar dan Wang Kelian, selain di Jeti Kuala Perlis bagi pengunjung yang menaiki feri dari Satun, Thailand.

Pihak berkuasa termasuk Jabatan Kesihatan negeri akan melakukan pemeriksaan di pintu masuk dan mengenal pasti individu yang berisiko membawa virus itu agar penularan wabak penyakit itu dapat dikawal di negeri ini.

“Kita khuatir jika sempadan tidak dikawal dengan baik, penyakit itu boleh merebak dengan pantas ke negara ini.

IKLAN

“Jadi, saya meminta supaya orang ramai dapat memberikan kerjasama kepada Jabatan Kesihatan negeri seandainya mereka perlu menjalani pemeriksaan ketika berada di pintu sempadan,” katanya ketika dihubungi, hari ini.

  • Tular Wabak Chikungunya, Elakkan Percutian Ke Selatan Thailand

Pihaknya turut bekerjasama dengan pasukan keselamatan dalam memastikan langkah kawalan dan keselamatan bergerak seiring.

“Ini kerana, pintu masuk di Padang Besar menjadi pilihan utama pelancong dari Hatyai kerana jaraknya lebih dekat berbanding pintu masuk di Bukit Kayu Hitam, Kedah.

IKLAN

“Selain itu, kita juga sarankan pelancong dari Perlis menjalani rawatan pemeriksaan sekiranya mereka menghidap demam panas, ruam di badan dan berasa sengal sendi sejurus pulang dari Thailand,” katanya.

Semalam, media tempatan Thailand, Bangkok Post, melaporkan virus chikungunya iaitu jangkitan yang biasanya berlaku di Afrika dikesan berlaku di Hatyai.

Menurut laporan media berkenaan, berpuluh-puluh pesakit mendapatkan rawatan di klinik di bandar raya berkenaan akibat jangkitan virus berkenaan.

Sumber HMetro

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI