covid

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) memberi amaran kepada negara yang telah berjaya mengekang penularan COVID-19 supaya sentiasa berjaga-jaga meskipun wabak tersebut telah dibendung di negara berkenaan. Malaysia turut tidak terkecuali kerana negara kita antara yang ada menunjukkan kes penurunan wabak ini.
WHO Beri Amaran Berlaku ‘Puncak Kedua’ Kes COVID-19 Kepada Negara Berjaya Kekang Penularan

Pengarah Kecemasan WHO, Dr Michael Ryan berkata, lengkungan gelombang pertama penularan virus tersebut mungkin akan mengandungi puncak kedua pada grafnya. Amaran tersebut lebih khusus kepada negara yang telah mengurangkan langkah pengawalan penularan COVID-19.

"Kita tidak boleh mengandaikan hanya kerana penularan mungkin dilihat tidak begitu aktif seperti sebelum ini, ia akan terus seperti itu dan kita akan mempunyai masa beberapa bulan bagi bersedia menghadapi gelombang kedua. Kita mungkin akan ada puncak kedua dalam gelombang ini. Ini yang berlaku dalam pandemik sebelum ini. Ia berlaku dalam pandemik pada tahun 1919 (The Spanish Flu). Kita mungkin akan saksikan puncak kedua dalam lengkungan graf, tidak semestinya gelombang kedua,” katanya.
WHO Beri Amaran Berlaku ‘Puncak Kedua’ Kes COVID-19 Kepada Negara Berjaya Kekang Penularan

WHO juga menggesa semua negara untuk terus melaksanakan langkah kesihatan awam untuk memastikan jumlah kes baru terus menurun. Sejumlah besar populasi dunia masih lagi berisiko tinggi untuk dijangkiti COVID-19.

IKLAN
IKLAN
IKLAN

Sumber: astroawani

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI