Sebut sahaja mangga harumanis, sudah pasti ramai yang terbayang keenakan serta rasa lemak buah tropika berkenaan.

Isinya yang berwarna oren kekuningan ditambah dengan rasa yang manis serta berbau harum mampu memikat setiap yang melihat untuk mencubanya. Namun, apa yang membataskan pembeli ialah harga mangga harumanis yang boleh dikelaskan sebagai agak tinggi berbanding buah mangga lain.
Wow Baru Tahu! Terengganu Pun Ada Harumanis Dah Wujud Sejak 40 Tahun!

Percaya atau tidak, mangga harumanis sebenarnya sudah subur di Terengganu sejak 40 tahun lepas. Mungkin ramai yang beranggapan jika berbuah sekalipun, saiz dan rasanya tidak akan mampu mencapai kualiti yang sama sepertimana Harumanis Perlis yang telah ada di pasaran serta tidak mampu di eksport ke pasaran luar negara.

IKLAN

Jika itu tekaannya, ia sebenarnya meleset sama sekali, kerana buah yang telah dipetik di kawasan Pusat Pembangunan Komoditi Rhu Tapai, Terengganu didapati mencapai gred premium dan tahap kemanisan sehingga 22 peratus brix.
Wow Baru Tahu! Terengganu Pun Ada Harumanis Dah Wujud Sejak 40 Tahun!

Tanaman yang telah bermula sejak November 2016 itu diusahakan Jabatan Pertanian Terengganu bagi menyelidik kesesuaian tanah bris (tanah berpasir) di kawasan itu. Beberapa daerah yang mempunyai tanah bris telah dibanci dan akhirnya menemui pokok harumanis yang telah lama di tanam oleh orang kampung. Daerah tersebut ialah di Marang, Kuala Nerus dan Kuala Terengganu. Di setiap daerah itu telah temui kira-kira 100 pokok harumanis yang telah berusia antara 30 hingga 40 tahun serta berbuah tiga kali setahun. Oleh kerana ramai tidak begitu mahir dalam mengesan kualiti buah itu, akhirnya buah itu gugur dan terbiar begitu sahaja, malah ada yang menganggap ia kategori mangga biasa dan mas itam.
Wow Baru Tahu! Terengganu Pun Ada Harumanis Dah Wujud Sejak 40 Tahun!

Projek permulaan di kawasan Rhu Tapai telah melalui proses penjagaan yang teratur hinggalah mampu mengeluarkan hasil pertama tiga tahun lepas dengan kualiti sepertimana ditanam di kawasan utara tanahair. Tanaman harumanis atau nama saintifiknya ‘Mangifera indica Linn’ pada peringkat awal, hanya 30 batang pokok telah ditanam, kini kawasan seluas dua hektar telah ditanam dengan lebih 200 pokok harumanis. Berdasarkan rekod tanaman jenis ini, jika dijaga dengan baik ia akan terus mengeluarkan hasil setiap tahun walaupun setelah berusia 20 tahun. Faktor tanaman ini tentunya memerlukan iklim yang panas.

IKLAN
IKLAN

Terengganu telah merangka Pelan Strategik Pertanian Terengganu 2019 hingga 2023 dan apa yang berlaku pada ketika ini adalah sebahagian daripada perancangan kerajaan negeri. Pihak jabatan kini turut bersama-sama dengan pelbagai pihak mengumpul mereka yang berminat untuk mengusahakan tanaman harumanis.
Wow Baru Tahu! Terengganu Pun Ada Harumanis Dah Wujud Sejak 40 Tahun!

Wow Baru Tahu! Terengganu Pun Ada Harumanis Dah Wujud Sejak 40 Tahun!

Sumber: Bernama

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI