Dah bosan dengan aktiviti yang biasa-biasa? Suka outdoor? Hati Kering? Adrenalin tinggi? Cuba tengok dalam list ni kot boleh cuba bila-bila nanti…

Base Jumping

Kalau tak takut dengan ketinggian, boleh lompat dari puncak bukit setinggi 96 meter di Gua Damai Extreme Park. Lompat kemudian buka parachute cepat sebelum landing di padang. Korang cubalah, saya gayat.

Lokasi: Batu Caves, Selangor
Facebook: Gua Damai Xpark 

Image result for gua damai base jumpRelated imageImage result for gua damai base jump

Water Rafting

Bagi yang gemar water rafting boleh cuba ni. Laluan sepanjang 7km dan miliki curam gred 1 hingga gred 5. Dalam air bergantung pada cuaca dan lepasan air empangan. Saya pernah main ni di Kampar, memang best. Kawan main di Sarawak, lagi best sampai tercampak Go Pro hilang dalam sungai.

Lokasi: Kuala Kubu Bharu, Selangor
Web : Whoaaadventures

Foto : cyclingaddict

Go Kart

Layan go kart macam korang drive F1 kat Sepang. Rasa macam Lewis Hamilton.Mampu main tak la mahal sangat. Ada pilihan pakej. Nak laju amik 2 stroke. Berdesup poienya.

Lokasi: Shah Alam, Selangor
Website: Go Kart

Image result for go kart shah alamImage result for go kart shah alamImage result for go kart shah alam

IKLAN

Tandem Paragliding

Guide duduk dibelakang, dan anda duduk di depan sambil layan pemandangan indah tinggi dari atas. Ada dua lokasi di Selangor; Bukit Jugra atau Bukit Batu Pahat, Kuala Kubu Bharu. Macam best. Ni nak try nanti. 

Lokasi: Bukit Jugra / Bukit Batu Pahat, Kuala Kubu Bharu
Web: Paraglide

Image result for paragliding bukit jugra malaysia
Image result for paragliding bukit jugra malaysiaImage result for paragliding kuala kubu bharu malaysia
Flyboard

Hanya di Putrajaya. Dikuasa oleh jet ski. Satu corong fleksibel menyasarkan pancutan air berkelajuan tinggi sekaligus menolak anda ke atas, depan, belakang atau mana saja. Anda kawal ikut kreativiti anda. Boleh buat macam ikan lumba-lumba berenang. Kalau pandai la….

Lokasi: Putrajaya
Facebook: Flyboard

Image result for flyboard putrajaya

Skywarrior Rainforest Challenge

Anda suka cabaran macam Ninja Warrior tu? Boleh try ni. Kat Putrajaya je. Sesuai dengan anak-anak. Jatuh je masuk air….

IKLAN

Lokasi: Putrajaya
Facebook: Challenge

Image result for skywarrior rainforest challengeImage result for skywarrior rainforest challengeRelated image

Trampoline

Suka lompat-lompat dan lawan graviti? Tempat ni, baik bawa anak-anak konfirm diorang tak nak balik. Ada 3 lokasi ; Amped Trampoline Park Malaysia,  PJ, Jumpstreet Asia (Kuala Lumpur) dan Flip Out Trampoline Arena Malaysia PJ

Lokasi: Petaling Jaya & KL
Facebook: FlipOut Malaysia  Amped Trampolione 

Caving

Nak teroka gua tapi tak mau pergi jauh-jauh? Kat Selangor ada. Kat Batu Caves je. Haritu saya lepas pergi…memang best. Tak susah, sesuai beginner macam saya. Bawa anak-anak pun sesuai. Last sekali turun dari pintu gua setinggi 35 meter dengan abseiling. Bawa budak-budak best. Ajar diorang sukakan alam semulajadi.

IKLAN

Lokasi: Batu Caves, Selangor
Facebook: Gua Damai Xpark 

Gua Damai, Gombak

Gua Damai terdiri daripada Gua Anjing, Gua Ichibawa, Gua Cili Padi, Gua Kristal & Gua Fig Tree. Gua ni dalam satu bukit yang sama dengan Batu Caves, cuma kurang diketahui umum…Sesuai bagi newbies macam saya…awak dah power lainlah..Baca lagi http://stg.libur.com.my/guadamai/#discoverselangor #guadamaiexploration #guadamaixpark #tombiruo

Posted by Majalah Libur on Wednesday, 11 October 2017

Image result for gua damai caving

Rope Swing

Ni macam bungee jumping tapi bukan dia. Ni korang berayun dari tinggi jalan terus ke bawah. Bawah ada sungai. Ni kat Kuala Kubu Bharu. Bagi korang yang memang gila adrenalin tempat tinggi, pergilah…Saya tak berani. Malu kat pempuan tu….

Lokasi: Kuala Kubu Bharu
Facebook: Rentas Adventure

Image result for rope jumping kuala kubu baru

Mini GP

Nak race macam Rossi atau Marquez atau Lorenzo? Takde superbike tapi still nak layan. Boleh ke ELITE Speedway Circuit. Situ ada Mini GP Bike. Boleh sewa sekali suit and helmet, main lah puas-puas. Bawa anak yang suka adrenalin laju ni. Ni faveret saya. Mai nak race

Lokasi: Subang ELITE Highway
Website : Mini GP

Image result for mini gp malaysia
Image result for mini gp malaysiaImage result for mini gp malaysia