Bagi yang membesar dengan kartun-kartun anime dari Jepun seperti Doraemon, Pokemon, Dragon Ball, Naruto, Sin Chan, Naruto dan banyak lagi, sebenarnya ada tempat yang wajib anda lawati sekiranya anda turun ke Jepun bagi mengimbas semula kenangan kanak-kanak anda. 

Inilah dia, syurga buat semua penggemar anime!

J WORLD, TOKYO

10 Lokasi Untuk Anime Lovers Wajib Pergi Di Jepun10 Lokasi Untuk Anime Lovers Wajib Pergi Di JepunInilah dia!  Sebuah taman tema khusus didedikasikan untuk majalah anime paling terkenal, Shounen Jump! Iaitu J World. Taman tema ini ini menyimpan banyak koleksi berjudul Shonen Jump dari Dragon Ball, Naruto, hinggalah Kurobas dan Hunter X Hunter.  Ianya berlokasi di lantai 3 dari gedung Sunshine City World Import Mart di Ikebukuro dan dibuka dari jam 10 pagi hingga 10 malam.

SEKOLAH DASAR TOYOSATO

10 Lokasi Untuk Anime Lovers Wajib Pergi Di Jepun

Bukan sebarang sekolah ya! Sekolah ini digunakan sebagai asas dari SMU Sakuragaoka, tempat dimana karakter K-On bersekolah. Gedung sekolah ini telah menjadi tempat perlancongan terkenal sejak animenya ditayangkan sejak tahun 2006 lalu dan sering digunakan untuk merayakan acara ulang tahun karakter K-On.

AKI

10 Lokasi Untuk Anime Lovers Wajib Pergi Di Jepun

Doraemon ada di sini! Muzium mengabadikan karya-karya terkenal Fujio F. Fujiko seperti Doraemon,Perman,Kiteretsu,dan lain-lain. Anda pasti dapat mengimbau semula nostalgia melihat dan bergambar dengan watak-watak kegemaran waktu kecil anda. Tiket boleh didapati melalui Loppo di Lawson convenience store.

IKLAN

GHIBLI MUSEM, MITAKA

10 Lokasi Untuk Anime Lovers Wajib Pergi Di Jepun

Anda perlu beratur panjang untuk memasukinya. Ini kerana ia merupakan salah satu muzium yang paling susahuntuk dilawati kerana had pengunjung yang dibenarkan masuk adalah limited! Anda pasti terpesona dengan seni bina dan pameran Studio Ghibli yang terkenal dengan My Neighbor Totoro, Princess Mononoke, Spirited Away dan lain-lain.

SANRIO PUROLAND

10 Lokasi Untuk Anime Lovers Wajib Pergi Di Jepun

Taman tema indoor Sanrio Puroland menawarkan peluang kepada anda untuk berjumpa dengan watak-watak dari Sanrio, seperti Hello Kitty. Taman tema ini terletak di Tokyo, Jepun.

IKLAN

POKEMON CENTER MEGA TOKYO, IKEBUKURO

10 Lokasi Untuk Anime Lovers Wajib Pergi Di Jepun

Buat di penggila kartun animasi Pokemon dan rakan-rakannya, di sini terdapat banyak mainan serta merchandise Pokemon seperti Plushie, alat tulis, snek dan lain-lain. Hebat bukan!

SHINJUKU

10 Lokasi Untuk Anime Lovers Wajib Pergi Di Jepun

IKLAN

Shinjuku adalah merupakan antara 23 bandar utama di Tokyo. Shinjuku terkenal sebagai pusat beli-belah, hiburan dan perniagaan. Stesen keretapi Shinjuku merupakan stesen keretapi yang paling sibuk di dunia. Antara tarikkan utama di Shinjuku adalah Metropolitan Government Office, Kabukicho Red Light District, Shin-Okubo Korean Town, dan pelbagai pasaraya besar seperti Isetan, Takashimaya, Odakyu Department Store, Keio Department Store dan Big Camera.

DETECTIVE CONAN TOWN, HOKUEI, TOTTORI

10 Lokasi Untuk Anime Lovers Wajib Pergi Di Jepun

Bandar kecil ini merupakan tempat kelahiran pelukis komik manga terkenal Detective Conan iaitu Gosho Aoyama .Anda boleh dapati banyak tugu Conan, Shinichi, Ran, Pakcik Mouri dan lain-lain watak di sekitar bandar ini untuk anda bergambar.

ODAIBA, TOKYO

10 Lokasi Untuk Anime Lovers Wajib Pergi Di Jepun

Odaiba adalah pulau buatan manusia yang terletak di Tokyo Bay. Odaiba bermaksud kubu dan telah dibina pada zaman dahulu dengan tujuan untuk mempertahankan Tokyo daripada serangan musuh.  Dari studio Fuji TV yang membawkan banyak anime dengan kewujudan replica-replika dari anime Gundam RX-78-2, Odaiba, ternyata antara tempat anime yang sewajarnya anda kunjungi!

AKIHABA

10 Lokasi Untuk Anime Lovers Wajib Pergi Di Jepun
Tokyo, Japan – August 1, 2015: Crowds pass below colorful signs in Akihabara. The well known electronics district specializes in the sales of video games, anime, manga, and computer goods.

Golongan Otaku pasti tidak asing lagi dengan Akihabara. Terdapat banyak kedai figura dan merchandise di sini seperti Kotobukiya, Mandarake, Animate, dan Akiba Culture Zone. Anda juga boleh merasai pengalaman Maid Cafe di Akihabara.

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI