Keindahan Kashmir dan juga keagungan mercu tanda Taj Mahal membuatkan ramai yang sanggup ke India walaupun dulu ia bukanlah menjadi destinasi pilihan pelancongan rakyat Malaysia.

Walaupun begitu, daripada pengalaman mereka ke sana, sebelum berangkat bercuti ke India sebaiknya anda perlu membuat persiapan kerana keadaan di sana tidaklah seperti kita melancong ke Eropah, Korea dan sebagainya.

Jadi apa persediaan yang perlu anda lakukan sebelum bercuti ke India? Ini 10 persediaan yang boleh menjadi rujukan kepada anda.

Duit tip

Sediakan duit lebih untuk bagi tip sebab budaya di India, bagi duit tip adalah perkara biasa. Sememangnya ramai di antara rakyat India yang cari makan dengan mengharapkan duit tip. Tidak kira sama ada di New Delhi, Agra ataupun Kashmir. Tak sah tak bagi tip kepada mereka. Jangan terjebak atau biarkan diri dibantu oleh orang asing. Tak ada maknanya dia tolong tarik beg dengan percuma. Semuanya perlu dibayar. Kalau tak bayar, dia akan kejar anda sampai sudah.

Tukar duit

Tukar duit awal sebelum berangkat ke India. Di Kashmir, ada kalanya duit RM atau USD laku dalam urusan jual beli tapi rugi jika ditukar atau convert. Orang di Kashmir atau New Delhi yang berniaga kebanyakkannya pandai dan fasih berbahasa inggeris.

Taj Mahal Tutup Hari Jumaat. Jangan Salah Datang

IKLAN

Pergi bulan Ogos atau September

Bulan terbaik untuk ke Kashmir adalah antara Ogos dan September. Musim lusuh dengan cuaca yang tak berapa sejuk diiringi permandangan yang sangat cantik. Kalau travel pada musim sejuk, tidak digalakkan tidur di guest house kerana kebanyakkan guest house di Kashmir tidak mempunyai alat pemanas. Seeloknya anda tidur di bost house atau hotel 4 – 5 bintang. Sekurangnya ada pemanas walaupun menggunakan cara tradisional.

Makanan halal senang

Kebanyakkan rakyat India adalah vegetarian. Cumanya kebersihan makanan itu harus dijaga dengan makan di restoran-restoran yang diyakini. Jangan makan street food. Nanti sakit perut, akan memberikan ketidakselesaan kepada anda. Di Kashmir lagi senang cari makanan halal sebab di Kashmir mempunyai 95% penduduk Muslim, 3% Hindu dan 1% Kristian dan 1% Sikh. Jangan lupa juga bawa ubat cirit birit atau demam untuk langkah berjaga-jaga in case terkena makanan beracun.

Taj Mahal Tutup Hari Jumaat. Jangan Salah Datang

IKLAN

Kashmir bersih

Dari segi kebersihan, Kashmir mendahului berbanding wilayah-wilayah lain. Orang di Kashmir lebih menjaga kebersihan berbanding orang di New Delhi dan Agra. Rumah-rumah di Kashmir macam di Switzerland. Kashmir dan New Delhi adalah dua tempat yang sangat berbeza dari segi pemandangan dan kebersihan.

Lokasi paling cantik

Antara Pahalgam (mini Switzerland, Kashmir Valley) Gulmarg, Sonamarg, di Sonamarg adalah tempat paling cantik. Jangan lupa untuk singgah ke sana. Naik kuda di celah-celah salji. Tempat shooting Bhajrangi Bhaijaan & Mission Imposibble. Naik kuda tu pun jangan terima dahulu. Tanya harga dan tawar menawar. Kebiasaannya mereka akan offer RS1500, cuba tawar sehingga RS800.

Visa mohon 3 bulan

Visa India ETA boleh apply 3 bulan. Ada yang setahun. Setahun harganya dalam RM400 lebih. Mohon yang 3 bulan dalam RM340 sahaja.

IKLAN

Download apps OLACABS

Apps ini macam Grab di Malaysia. Jauh lebih murah daripada teksi. Jangan suka naik tuktuk sebab mereka akan caj per kepala. Daftar guna nombor Malaysia di apps ini pun boleh. Cuma mereka tak dapat call sekiranya anda tidak dijumpai. Gunakan pengangkutan awam seperti bas juga berbaloi tetapi kena study dahulu laluan bas yang digunakan.

Taj Mahal Tutup Hari Jumaat. Jangan Salah Datang

Taj Mahal tutup hari Jumaat

Taj Mhaal dan kawasan sekitar tutup hari Jumaat untuk lawasan bagi memberikan laluan kepada waktu solat. Elakkan pergi waktu weekend sebab ramai manusia akan membanjiri kawasan sekitar Taj Mahal. Jangan terpedaya dengan orang yang offer menjadi tourist guide sebab anda ada kebarangkalian untuk dikenakan tip yang mahal. Gunakan tourist guide yang berdaftar di bawah kerajaan. Free of Charge.

Shopping barangan kulit murah

Shopping barangan kulit paling murah adalah di Ground Market. Jaket kulit asli cuma RS2500. Anda juga boleh beli semua barang cenderahati di sini kerana harganya murah.

Okay, itu 10 panduan untuk anda bercuti ke India. Saya akan kongsikan lagi perkongsian lain di dalam artikel yang akan datang. Stay tuned bersama Majalah Libur..

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI