Bila sebut Sg Besar, antara lokasi terkenal tentunya Sg Haji Dorani. Namun ada banyak perkara menarik boleh dilawati saat ke daerah Sabak Bernam  ini. Bahkan rumah-rumah percutian juga sangat menarik khususnya MyDesaStay yang terletak di Jalan Haji Karim, Sg Besar, Sabak Bernam.

Dikongsi oleh Helmi Baharum di page fb Backpackers Buddies Malaysia, Helmi berkongsi pengalaman dialami ketika melawatnya Mac lalu, sebelum PKP dilaksanakan seluruh negara. Ternyata ada banyak perkara menarik bila ke sini.

𝗣𝗘𝗦𝗢𝗡𝗔 𝗞𝗘𝗜𝗡𝗗𝗔𝗛𝗔𝗡 𝗦𝗨𝗡𝗚𝗔𝗜 𝗕𝗘𝗦𝗔𝗥,𝗦𝗘𝗟𝗔𝗡𝗚𝗢𝗥

Review MyDesaStay, Jalan Haji Karim, Sg.Besar, Sabak Bernam, Selangor. Sesiapa yang dah lama tidak pulang ke kampung boleh pertimbangkan untukk mencuba menginap di sini!, tempat ni dibina seolah-olah sebuah kampung mini.


IKLAN

 

MYDESASTAY(hotel):

Komuniti Rumah Kayu

IKLAN
  1. Salah satu penginapan yang paling saya sukai dengan konsep desa.
  2. Pelbagai jenis penginapan yang ada antaranya jenis kontena, rumah atas kolam, rumah menara, rumah kampung, dorm dan beberapa lagi yg lain, namun saya memilih untuk menginap di tube/rumah kolong dengan harga RM76/unit (agoda):harga mungkin berbeza mengikut enjin pencarian ya.
  3. Bagi rumah jenis kolong dan menara tandas dan surau disediakan di luar tetapi selesa dan bersih. Ada jenis bilik yang ada tandas di dalam lebih sesuai untuk family-wise.
  4. Sedikit disayangkan unit tube saya kurang soundproof, tapi masih boleh diterima.



5. Fasiliti di sini lengkap sangat bagai sebuah kampung: Ada pondok BBQ, dapur yang lengkap dan TV, barber shop, pusat internet, surau, tandas, kolam renang, petshop, perigi bunga, nursery bunga dan beberapa spot untuk bergambar terutamanya yang paling menarik bentuk rumah tradsional yang berbeza-beza.

6. Lokasi hotel strategik berdekatan dengan pekan Sungai Besar, sawah padi dan laut. Secara keseluruhan saya boleh bagi 4.5/5 star kepuasan di sini.

7. Owner dan staff terbaik.

IKLAN

10 TEMPAT MENARIK DI SEKITAR SG.BESAR

  1. Restoran Eksotik Lembah Bernam: kami mencuba rendang landak, arnab bercili, pekasam dan lain-lain. Best!
  2. Pasar Jerami Sg. Besar untuk melihat gulungan jerami yang cantik di sebelah tali air.
  3. Laman Tebu Aidil. Panas-panas pekena air tebu RM2 je tapi manis sangat lah.
  4. D Estuary Marine Park, untuk melihat sunset, tak sangka pulak bila air surut membentuk rekahan macam kesan bumi terbelah dan disimbahi pulak cahaya matahari terbenam, syahdu sangat viewnya.
  5. MY PLACE CAFE at KUNCI AIR
  6. Pasar (moden) Sungai Haji Dorani
    7. Pasar awam dan Jeti Sungai Besar

    8. Old Mosque Panchang Bedena

    9. Bagan Sungai Burong Blue Tear.cantik nya pantai ni, suka sangat di sini sambil tengok orang memancing, kalau rezeki baik malam-malam kita boleh nampak plankton biru bercahaya di sini.

    10. Pantai Sekendi

Setelah menelusuri Sungai Besar secara details, boleh saya katakan di sini memang best! Walaupun tidak se glamour jirannya-Sekinchan. Memang berbaloi ke sini. Sumber : Fb Helmi Baharum (Backpackers Buddies Malaysia)

 (Backpackers Buddies Malaysia)