Anda dah tak tahu nak pergi mana dan buat apa bila tiba hujung minggu? Okay tak apa, jangan risau. Ini ada beberapa cadangan tempat yang menarik untuk anda lawati bersama keluarga apabila tiba hujung minggu. Tak jauh pun, semua lokasi ini hanya ada di Selangor.

Apa tempat-tempat tu? Jom kita lihat senarai 10 lokasi di bawah:

Pantai Bagan Lalang

10 Tempat Percutian Menarik Hujung Minggu Di Selangor Yang Anda Mesti Cuba!

Terletak di Sepang, Pantai Bagan Lalang merupakan sebuah pantai yang tenang dan memiliki riadah yang agak luas untuk dijadikan tempat bersantai bersama keluarga. Lokasinya yang tidak jauh dari kawasan bandar menjadikan ia destinasi tarikan untuk warga kota yang ingin menenangkan fikiran sambil menghirup udara segar yang menderu-menderu di Pantai Bagan Lalang.

Kalau anda berniat ke sini, anda boleh merancang beberapa aktiviti menarik yang boleh dilakukan seperti berkelah, bermain layang-layang, menjamu selera di kedai-kedai seafood yang terdapat di sekitar, dan juga memancing ikan pada waktu air surut.

Alamat: Pantai Bagan Lalang, 43950 Sepang

Galeri Diraja Sultan Abdul Aziz

10 Tempat Percutian Menarik Hujung Minggu Di Selangor Yang Anda Mesti Cuba!

Lokasi ini terletak di dalam bangunan kolonial cetusan idea A.B. Hubback pada tahun 1909. Galeri Diraja Sultan Abdul Aziz ini merupakan lokasi yang patut anda lawati sekiranya anda ingin mendapatkan pengetahuan tentang kehidupan Sultan Abdul Aziz Shah yang dimahsyurkan sebagai Sultan Selangor ke-8 pada tahun 1960 dan Yang di-Pertuan Agong yang ke-11 pada tahun 2001. Di sini, anda boleh melihat pelbagai koleksi peribadi menarik Diraja termasuklah replika mahkota Diraja Selangor.

Waktu Operasi: Selasa – Ahad (10.00am – 5.00pm) | Isnin dan Cuti Umum (Tutup)

Alamat: Bangunan Sultan Suleiman, 41000 Klang, Selangor Darul Ehsan

Muzium Orang Asli

10 Tempat Percutian Menarik Hujung Minggu Di Selangor Yang Anda Mesti Cuba!

Muzium ini terletak di Gombak dan menempatkan galeri pameran koleksi artifak orang asli seperti belanga yang telah wujud lebih daripada 600 tahun lalu. Selain itu, alat-alat muzik tradisional, pakaian dan bermacam lagi turut dipamerkan di sini. Muzium ini juga lengkap dengan dewan teater mini, kedai cenderamata dan sebuah perpusatakaan. Apabila puas belajar bermacam maklumat baru di muzium ini, anda boleh melawat model rumah kaum orang asli yang terletak bersebelahan sahaja dari muzium ini.

Waktu Operasi: Setiap Hari (9.00am – 5.00pm)

Alamat: Muzium Orang Asli Gombak KM 24, Jalan Pahang Lama Gombak, 53100 Gombak, Selangor

Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah

10 Tempat Percutian Menarik Hujung Minggu Di Selangor Yang Anda Mesti Cuba!

IKLAN

Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah ini merupakan masjid yang kedua terbesar di Asia Tenggara. Pada awal pembinaan masjid berkubah biru ini, jam antik yang berusia 600 tahun dan 4 buah lampu chandelier telah dihadiahkan oleh Sultan Selangor untuk dijadikan sebagai perhiasan kepada masjid yang indah ini. Masjid ini pernah memegang rekod dunia sebagai masjid yang memiliki menara tertinggi pada tahun 1993 dan seinibina ia juga adalah kombinasi rekabentuk tradisional Islam Melayu, Asia Barat, Barat dan India.

Alamat: Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, Seksyen 14, 40000 Shah Alam, Selangor

Kepong Metropolitan Park

10 Tempat Percutian Menarik Hujung Minggu Di Selangor Yang Anda Mesti Cuba!

Taman Metropolitan Kepong yang berkeluasan 95 hektar ini terkenal di kalangan penduduk tempatan dengan aktiviti bermain layang-layang dan juga berlari. Taman ini juga dilengkapi dengan pelbagai kemudahan seperti trek basikal, padang bola sepak, menara pemerhati, pondok santai dan taman permainan. Sekiranya anda datang pada hujung minggu, anda dapat melihat bermacam jenis layang-layang, dari yang kecil sehinggalah bersaiz sebesar 30 kaki dalam pelbagai warna. Satu pemandangan yang menarik untuk dilihat sambil menenangkan fikiran.

Waktu Operasi: Setiap Hari (6.00am – 8.00pm)

Alamat: Kepong Metropolitan Park, Jalan Lingkaran Tengah, Kuala Lumpur, 52100

Kelip-Kelip Kuala Selangor

10 Tempat Percutian Menarik Hujung Minggu Di Selangor Yang Anda Mesti Cuba!

Anda boleh menaiki bot di Sungai Selangor untuk melihat banyak kelip-kelip yang terbang bebas yang mengeluarkan cahaya semulajadi, mengalahkan keindahan chandelier yang ada di Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah. Untuk pengetahuan anda juga, Kuala Selangor merupakan salah satu kawasan yang memiliki koloni kelip-kelip terbesar di dunia. Anda dinasihatkan supaya jangan membuat bunyi bising dan tidak menggunakan kamera berflash atau lampu suluh kerana kelip-kelip anti dengan persekitaran yang terang.

Waktu Operasi: Setiap Hari Kecuali Pada Hari Hujan (7.00pm – 10.00pm)

IKLAN

Bayaran Masuk: RM15

Alamat: Firefly Park Resort Sdn Bhd, Jalan Haji Omar, Kampung Bukit Belimbing, Kuala Selangor, 45000 Selangor Darul Ehsan.

FRIM Kepong

10 Tempat Percutian Menarik Hujung Minggu Di Selangor Yang Anda Mesti Cuba!

Jom ke FRIM Kepong kalau anda ingin lari dari kesesakkan dan pencemaran di kawasan bandar. Kalau inginkan keseronokkan berganda, datang di awal pagi waktu daun masih basah dengan embun dan udara sangat nyaman di waktu itu. Di FRIM Kepong ini bukan setakat hutan rimba, anda juga boleh bermandi-manda atau berkelah di air terjun indah yang terdapat di sini. Sambil berkelah tu, pejamkan mata anda dan tenangkan fikiran sambil mendengar kicauan burung yang berterbangan. Kalau anda ingin menerokai hutan FRIM ini pula, anda boleh mendapatkan khidmat pemandu pelancong yang akan turut memberikan penerangan tentang flora dan fauna di hutan rimba ini.

Waktu Operasi: Isnin – Jumaat (6.00 am – 7.30 am, 8.30 am – 7.00 pm) | Sabtu & Ahad (6.00 am – 7.00 pm)

Bayaran Masuk: Orang Awam MyKad: RM1, Biasa: RM5 | Basikal: RM2 | Kereta: RM5

Alamat: Jalan FRIM, Kepong, Petaling Jaya 52109

Kidzania Petaling Jaya

10 Tempat Percutian Menarik Hujung Minggu Di Selangor Yang Anda Mesti Cuba!

IKLAN

Bawa anak-anak anda ke Kidzania, sebuah taman tema permainan di mana anak-anak anda boleh memilih pekerjaan yang mereka ingin cuba seperti menjadi DJ radio, doktor, jururawat, pakar kecantikan, jurugambar dan banyak lagi yang bukan sahaja dapat menaikkan keyakinan diri dalam bersosial bersama kanak-kanak lain, malahan dapat mencungkil kreativiti dan kemampuan mereka untuk berfikir dengan kritikal. Di Kidzania, apa sahaja pekerjaan yang mereka lakukan akan diberikan gaji dalam matawang Kidzo yang seterusnya boleh digunakan untuk membeli-belah atau berseronok dengan aktiviti lain yang terdapat di sini.

Waktu Operasi: Ahad – Jumaat (10.00 am- 5.00 pm) | Sabtu, Cuti Umum, Cuti Sekolah (10.00 am – 7.00 pm) | Ramadhan (9.00 am – 4.00 pm) | Isnin Tutup

Bayaran Masuk (Walk-In): 0 -1 Tahun Percuma | 2 – 3 Tahun RM46 | 4 – 17 Tahun RM95 | 18 – 59 Tahun RM50 | 60+ RM38 | OKU RM38

Alamat: KidZania Kuala Lumpur, Curve NX, 18 Jalan PJU 7/5, Mutiara Damansara, 47810 Petaling Jaya, Selangor

IceScape Ice Rink

10 Tempat Percutian Menarik Hujung Minggu Di Selangor Yang Anda Mesti Cuba!

IceScape Ice Rink yang terletak di IOI City Mall ini merupakan satu-satunya gelanggang ais yang terbesar dan bersaiz Olimpik di Malaysia. Tak perlu lagi keluar negara, datang sahaja ke sini. Kalau anda teragak-agak sebab tak pernah berice-skating, anda boleh menggunakan patung penguin yang disediakan pihak IceScape sebagai tempat berpaut. Sekiranya ingin menjadi lebih profesional berbanding kawan-kawan anda, anda boleh menyertai kelas ice-skating yang disediakan untuk beginners yang disediakan di sini.

Waktu Operasi: Setiap Hari (10.00am – 10.00pm)

Bayaran Masuk: Isnin – Jumaat RM28 | Sabtu & Ahad RM33

Alamat: IOI City Mall, Lebuh IRC, IOI Resort City, 62502 Selangor

Farm In The City

10 Tempat Percutian Menarik Hujung Minggu Di Selangor Yang Anda Mesti Cuba!

Anak-anak anda suka dengan haiwan? Kalau suka, apa kata anda bawa mereka ke Farm in the City. Mereka pasti tersenyum gembira dapat mendekati haiwan-haiwan comel yang dibiarkan bebas di dalam zoo ini. Bukan setakat bermain dengan haiwan, anda sekeluarga juga dapat merasai pengalaman memberikan haiwan-haiwan ini makan seperti di kawasan ladang. Zoo ini dibahagikan kepada 11 habitat iaitu Turtle & Tortoise Farm, Pets Village, Rabbit Farm, Bird Aviary dan bermacam-macam lagi. Pasti anda dan anak-anak akan terhibur melihat haiwan-haiwan itu.

Waktu Operasi: Sabtu & Ahad (10.00 am – 6.00 pm) | Isnin – Jumaat Kecuali Selasa (9.30 am – 6.00 pm) | Selasa, Cuti Umum, Cuti Sekolah (Tutup)

Bayaran Masuk: Dewasa RM39 | Kanak-kanak (11 Tahun & Kebawah) RM32 | Warga Emas (Atas 60 Tahun) RM32

Alamat: Eureka Farm Sdn. Bhd., Lot 40187 & 40188, Jalan Prima Tropika Barat, Bandar Putra Permai, Seri Kembangan

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI