Tular dalam kalangan penduduk Malaysia apabila mengetahui kisah 16 sekeluarga di Bahrain dijangkiti Covid-19 selepas menghadiri majlis berbuka puasa keluarga.

blackandwhite-mag.com

Mana tidaknya, untuk sambutan hari raya yang bakal di sambut umat Islam di negara ini minggu hadapan, kerajaan telah membenarkan ziarah jiran, sanak-saudara untuk tujuan perayaan, namun mestilah dalam negeri yang sama dan tidak melebihi 20 orang dalam satu-satu masa.

Hal itu merisaukan ramai pihak lalu menjadikan kisah 16 sekeluarga di Bahrain ini sebagai iktibar untuk meraikan hari raya akan datang.

IKLAN
Sumber Komen : Siakap Keli

Saudi Gazzete yang memetik laporan Kementerian Kesihatan negara itu melaporkan jangkitan berpunca daripada seorang ahli keluarga itu yang positif wabak berkenaan.

Laporan itu menyebut keluarga berkenaan tidak mematuhi larangan untuk perjumpaan berkumpulan, memakai pelitup muka dan penjarakan sosial. Antara yang dikesan positif termasuk ibu bapa, adik-beradik dan anak mereka.

Sumber Hmetro setakat semalam menyatakan, Bahrain merekodkan 4,774 kes positif Covid-19 dengan lapan kematian, manakala 2,055 pesakit sembuh. Negara kecil itu telah membenarkan kilang industri dan perniagaan kembali beroperasi minggu lalu, selepas kerajaan mula melonggarkan perintah kawalan. Pihak berkuasa sebelum ini mengarahkan semua perniagaan bukan keperluan ditutup pada akhir Mac dan melarang kemasukan warga asing. Bagaimanapun, tiada perintah berkurung dilaksanakan.

 

Klook.com