Jika berpeluang berjalan-jalan di kawasan alam semula jadi atau hutan belantara, pastikan anda mendongak ke atas dan melihat keseluruhan sebatang pokok.

Anda pasti teruja melihat kebanyakkan daun-daun pokok tidak bersentuh antara satu sama lain. Situasi ini menjadi kegemaran jurufoto untuk merakam gambar dan disebut sebagai fenomena ‘Crown Shyness. Tapi awas, jangan terlampau leka melihat fenomena ini sehingga membahayakan nyawa anda atau tersesat lebih jauh di dalam hutan belantara.

Seperti manusia atau haiwan, tumbuhan juga memerlukan ‘ruang sendiri’ untuk hidup dengan lebih baik dan selamat. Khususnya bagi pepohon kanopi yang tinggi di dalam hutan. Ia penting agar setiap pepohon tidak perlu bersaing untuk mendapatkan nutrien dan boleh berkongsi kehidupan lebih baik dan membesar dengan sempurna.

IKLAN

20 Foto Fenomena Crown Shyness. Pokok Pun Pandai ‘Social Distancing’ 20 Foto Fenomena Crown Shyness. Pokok Pun Pandai ‘Social Distancing’ 20 Foto Fenomena Crown Shyness. Pokok Pun Pandai ‘Social Distancing’ 20 Foto Fenomena Crown Shyness. Pokok Pun Pandai ‘Social Distancing’ 20 Foto Fenomena Crown Shyness. Pokok Pun Pandai ‘Social Distancing’ 20 Foto Fenomena Crown Shyness. Pokok Pun Pandai ‘Social Distancing’ 20 Foto Fenomena Crown Shyness. Pokok Pun Pandai ‘Social Distancing’ 20 Foto Fenomena Crown Shyness. Pokok Pun Pandai ‘Social Distancing’ 20 Foto Fenomena Crown Shyness. Pokok Pun Pandai ‘Social Distancing’ 20 Foto Fenomena Crown Shyness. Pokok Pun Pandai ‘Social Distancing’ 20 Foto Fenomena Crown Shyness. Pokok Pun Pandai ‘Social Distancing’ 20 Foto Fenomena Crown Shyness. Pokok Pun Pandai ‘Social Distancing’ 20 Foto Fenomena Crown Shyness. Pokok Pun Pandai ‘Social Distancing’ 20 Foto Fenomena Crown Shyness. Pokok Pun Pandai ‘Social Distancing’ 20 Foto Fenomena Crown Shyness. Pokok Pun Pandai ‘Social Distancing’ 20 Foto Fenomena Crown Shyness. Pokok Pun Pandai ‘Social Distancing’ 20 Foto Fenomena Crown Shyness. Pokok Pun Pandai ‘Social Distancing’ 20 Foto Fenomena Crown Shyness. Pokok Pun Pandai ‘Social Distancing’ 20 Foto Fenomena Crown Shyness. Pokok Pun Pandai ‘Social Distancing’ 20 Foto Fenomena Crown Shyness. Pokok Pun Pandai ‘Social Distancing’

IKLAN

Crown Shyness merujuk kepada kawasan kosong seakan rekahan yang wujud di antara ‘mahkota’ (puncak paling tinggi) sebatang pokok. Bagaimana kejadian ini boleh terjadi?

IKLAN
  • Ada banyak teori yang didedahkan antara yang popular disebabkan geseren di antara daun-dauh yang terletak di kawasan mahkota atau puncak pokok menyebabkan daun-daun gugur. Faktor angin juga memainkan peranan di sini.
  • Terdapat pula teori yang mengatakan bahwa pohon-pohon ini memiliki kepekaan terhadap cahaya far-red (FR) yang dihasilkan oleh pokok-pokok sekitar
  • Teori lain mengatakan bahawa dahan-dahan pohon ini sedang melakukan mekanisme perlindungan diri dengan menjauhi pokok disekitarnya. Tujuannya adalah untuk mencegah penyebaran hama atau serangga pemakan daun dari satu pokok ke pokok yang lain.

Sumber: boredpanda |thepatriots | FRIM

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI