Tiga puluh dua penumpang terdiri daripada rakyat tempatan serta warganegara dan penduduk tetap Singapura, dibenarkan berlepas ke republik itu dari Lapangan Terbang Sultan Azlan Shah (LSTAS) Ipoh, Perak.
32 Penumpang ‘Bertuah’ Dibenarkan Terbang ke Singapura. Penerbangan Pertama Dari Ipoh Sejak PKP Lalu

Ia merupakan penerbangan pertama sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksana pada 18 Mac lepas. Kesemua penumpang berlepas menggunakan pesawat milik syarikat penerbangan tambang murah Singapura, Scoot TR481 pada pukul 1.10 petang 7 Jun 2020 lalu.

Hanya satu penerbangan berlepas dari LTSAS setakat ini ke negara Singapura dan kerajaan negeri sudah bersiap sedia termasuk menyediakan pusat kuarantin, jika ada penerbangan yang luar masuk ke Perak.
32 Penumpang ‘Bertuah’ Dibenarkan Terbang ke Singapura. Penerbangan Pertama Dari Ipoh Sejak PKP Lalu

Penumpang penerbangan tersebut terdiri daripada lapan warga Singapura termasuk seorang kanak-kanak, 19 penduduk tetap negara itu dan lima pelajar Malaysia, yang menuntut di negara jiran berkenaan.

IKLAN

Ketua Polis Daerah Ipoh ACP A. Asmadi Abdul Aziz berkata berkata, kesemua pelajar itu dibenarkan kembali ke Singapura setelah mendapat Kelulusan Dalam Prinsip (IPA), serta kebenaran Pihak Berkuasa Imigresen dan Pusat Pemeriksaan (ICA), serta Kementerian Pendidikan Singapura.

IKLAN

Pengarah Majlis Keselamatan Negara (MKN) Perak Khairul Ridzuan Mat Said pula berkata, tiada halangan untuk rakyat mana-mana negara pulang ke negara asal, manakala pelajar rakyat Malaysia diberi pelepasan setelah mendapat kebenaran daripada pihak berkuasa republik itu dan kementerian berkaitan. Pengurusan Lapangan Terbang Sultan Azlan Shah memaklumkan pihaknya menerima 53 tempahan tiket, namun hanya 32 penumpang 'bertuah' yang menaiki penerbangan pada hari tersebut.

IKLAN

Sumber: Bernama

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI