Argh! Kadang-kadang terasa semak dengan kehidupan di hutan batu. Sesak dengan kesibukan jalanraya setiap hari umpama tak ada hari esok. Sesak dengan hiruk-pikuk kota yang membejatkan ditambah lagi dengan pemanasan global yang tak menentu, membuatkan hari-hari di ‘hutan batu’ ni terasa panas.

Nak pindah tak? Jom pindah. Baru-baru ni naik satu cerita dari Locana, Itali di mana Datuk Bandar Locana, Giovanni Bruno Mattiet mengalu-alukan kedatangan sesiapa sahaja yang ingin menetap di kawasan yang terletak di wilayah Piedmont – satu wilayah yang kini menghadapi situasi ‘kepupusan manusia’.

Bosan Dengan Kehidupan Di Bandar? Locana, Itali Menunggu Penghuni Baharu Dengan Habuan AS$10,000!

AS$10,000 menunggu penetap baharu di Locana

Tapi bukan setakat itu sahaja tau, Giovanni turut membayar anda sehingga AS$10,000 untuk menetap dan memulakan kehidupan berkeluarga di kawasan yang mempunyai pemandangan pergunungan yang indah itu.

Sebelum ini, Giovanni pernah menawarkan imbuhan yang sama kepada orang awam tetapi tidak mendapat sambutan dan kini sekali lagi beliau menawarkan perkara yang sama dan berharap inisiatif itu dapat mengelakkan kawasan Locana daripada ‘mati’ dan tidak mendapat sambutan.

IKLAN

Bosan Dengan Kehidupan Di Bandar? Locana, Itali Menunggu Penghuni Baharu Dengan Habuan AS$10,000!

Selayang pandang Locana yang indah dengan alam semulajadi

Selayang pandang mengenai Locana, kawasan ini berkeluasan 132 kilometer persegi termasuk kawasan pergunungan salji – Gran Paradiso. Gran Paradiso bukan sahaja mempunyai udara yang segar malah menawarkan pelbagai aktiviti menarik seperti luncur salji, memancing, trekking dan rock climbing.

IKLAN

Kawasan ini juga dihiasi dengan rumah-rumah yang mempunyai seni bina tradisional diperbuat daripada batu dan kayu berserta atap genting dengan dinding ‘fresco’ yang dihiasi bunga-bungaan.

Buat pengetahuan anda, masalah ‘kepupusan manusia’ di Locana ini berlaku sejurus penduduknya meninggalkan bandar dan pada masa sama bilangan pasangan muda dan kanak-kanak semakil mengecil menyebabkan banyak kedai, restoran dan kemudahan awam terpaksa menghentikan perkhidmatan. Turut terjejas adalah sekolah-sekolah yang ada di sana ekoran daripada kejadian tersebut.

Bosan Dengan Kehidupan Di Bandar? Locana, Itali Menunggu Penghuni Baharu Dengan Habuan AS$10,000!

IKLAN

Apa punca mereka pindah beramai-ramai?

Penduduk bandar ini pindah kerana peluang pekerjaan di kilang-kilang besar di Turin dan disebabkan itulah penduduk di Locana semakin berkurangan hingga menyebabkan sosioekonomi Locana terganggu seterusnya memaksa banyak perkhidmatan ditutup.

Kini terdapat berpuluh-puluh kedai, bar, restoran dan butik yang menunggu pemilik baharu untuk memulakan perniagaan. Antara tarikan lain yang ada di sini adalah kelazatan masakan masyarakat tempatan dan pesta rakyat yang diadakab sepanjang tahun.

Bosan Dengan Kehidupan Di Bandar? Locana, Itali Menunggu Penghuni Baharu Dengan Habuan AS$10,000!

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI