Sebut sahaja pasal bercuti di Sabah atau Sarawak, pasti kebanyakkan kita akan cadangkan percutian di kawasan pulau, kan? Ada banyak pulau yang viral di Sabah & Sarawak  malah ada diantaranya yang mendapat tempat dalam ranking antarabangsa.

Pertengahan tahun 2019 ini apa perancangan anda untuk bercuti di Sabah & Sarawak? Dah ada merancang ke mana-mana? Kalau belum, saya ingin kongsikan kepada anda 5 lokasi percutian menarik di Sabah & Sarawak untuk anda yang sukakan cabaran dan keunikkan tersendiri.

Pulau Manukan, Sabah

5 Lokasi Cuti Menarik Di Sabah & Sarawak Yang Perlu Anda Terjah Tengah Tahun 2019 Ni!

Pulau Manukan adalah pulau kedua terbesar di Taman Negara Tunku Abdul Rahman dan yang pertama digazetkan sebagai Taman Laut di negara ini. Terletak di bahagian timur Sabah, Pulau Manukan ini juga antara yang terkenal dengan keindahan yang tersedia kepada pengunjung yang datang.

Selain daripada aktiviti sukan air yang boleh dilakukan di permukaan laut seperti snorkeling, Pulau Manukan juga antara lokasi terbaik untuk aktiviti selam skuba kerana keindahan batu karang dan habitat laut semulajadinya yang memukau pandangan mata.

Antara nilai tambah yang ada di Pulau Manukan ini kepada pengunjung adalah penyediaan kemudahan awam dan kemudahan jeti untuk pengangkutan kepada pengunjung yang ingin bercuti ke Pulau Manukan ini.

Hutan Simpan Semanggoh

5 Lokasi Cuti Menarik Di Sabah & Sarawak Yang Perlu Anda Terjah Tengah Tahun 2019 Ni!

IKLAN

Hutan Simpan Semanggoh, Sarawak adalah lokasi yang popular dengan habitat Orang Utan yang mendiami hutan di sini. Malah, di sini juga menyediakan pusat konservasi kepada Orang Utan yang kematian induk atau yang diselamatkan daripada ancaman pemburuan haram.

Disebabkan terdapatnya pusat konversasi kepada Orang Utan tersebut, sekeliling kawasan Hutan Simpan Semanggoh ini dihuni oleh binatang istimewa tersebut, malah ada diantara kawanan Orang Utan itu hidup liar di sekitar hutan simpan ini.

Antara tarikan lain yang selalu menjadi kegemaran kepada pengunjung untuk datang ke sini adalah untuk melihat spesis burung yang juga menghuni Hutan Simpan Semanggoh.

Anda pernah tengok keindahan yang ada pada burung Kenyalang? Di Hutan Simpan Semanggoh ini lah lokasinya untuk anda melihat sendiri burung tersebut dari habitat semulajadinya berbanding di zoo.

Kereta Api Utara Borneo

5 Lokasi Cuti Menarik Di Sabah & Sarawak Yang Perlu Anda Terjah Tengah Tahun 2019 Ni!

IKLAN

Bila kali terakhir anda naik kereta api? Atau soalan yang lebih tepat, bila kali pertama anda pernah naik kereta api wap? Kalau tak pernah, anda kena ke Sabah untuk cuba dan rasai sendiri perjalanan daripada Tanjung Aru ke Papar menaiki kereta api wap yang bergerak menggunakan arang batu.

Kereta api lama ini masih dikekalkan keasliannya dan masih mampu untuk meneruskan khidmat membawa penumpang sejauh lebih kurang 135 kilometer bersebelahan Sungai Padas.

Taman Negara Bako, Sarawak

5 Lokasi Cuti Menarik Di Sabah & Sarawak Yang Perlu Anda Terjah Tengah Tahun 2019 Ni!

Taman Negara bako ini juga terletak di Sarawak. Walaupun ianya adalah taman negara yang terkecil di Asia Tenggara namun, ia adalah yang tertua – membuatkan Taman Negara Bako ini menyimpan spesis flora dan fauna yang paling banyak berbanding taman negara lain.

IKLAN

Antara spesis haiwan unik yang tinggal di hutan simpan ini adalah Monyet Belanda atau Monyet Probiscis. Monyet ini monyet yang berhidung besar – jarang untuk kita lihat di tempat-tempat lain selain daripada di Sarawak.

Bukan itu sahaja tarikan yang ada di sini, tahukah anda, bahawa Taman Negara Bako ini juga taman negara yang mempunyai semua elemen unsur alam dalam satu kawasan iaitu laut, pantai, bukit, air terjun, dan paya!

Pusat Rehabilitasi Sepilok, Sabah

5 Lokasi Cuti Menarik Di Sabah & Sarawak Yang Perlu Anda Terjah Tengah Tahun 2019 Ni!

Pusat Rehabilitasi Orang Utan Sepilok ini juga sama seperti apa yang terdapat di Hutan Simpan Semanggoh, cuma Sepilok ini terletak di kawasan Semporna, Sabah.

Pusat rehabilitasi ini dibuka pada tahun 1964 dan menjadi tempat perlindungan kepada spesis Orang Utan yang terancam akibat daripada pembalakan, pembukaan ladang dan, pemburuan haram si Sabah.

Pusat rehabilitasi Sepilok ini juga antara tarikan pelancongan yang popular kepada pengunjung yang datang bercuti di negeri di bawah bayu itu.