Salah satu tarikan pelancongan terkenal di Itali adalah gondola Venice. Tidak lengkap percutian ke Venice jika tidak cuba menyusuri sungai menaiki gondola sambil didendangkan dengan nyanyian pengemudi bot.

Foto: marako85-iStock

Aktivti ini kembali meluncur ke Grand Canal pada minggu lalu selepas negara itu melonggarkan ‘lockdown’ atau perintah berkurung yang dikenakan untuk mengekang penularan COVID-19. Negara Itali merupakan negara yang mempunyai kes COVID-19 dan kematian yang tinggi pada Mac lalu.

Dengan memakai t-shirt berwarna biru dan putih bersama topeng muka dan sarung tangan, pengendali gondola membantu penumpan menaiki kapal di mana pita turut digunakan untuk menanda tempat duduk bagi mematuhi penjarakkan sosial.

IKLAN
Photo by ANDREA PATTARO / AFP)
Foto: AFP via Getty Image

“Ini adalah berita baik. Ia menunjukkan keinginan semua orang untuk kembali menjalani kehidupan normal secepat mungkin tanpa mengabaikan langkah berjaga-jaga,” kata Giovanni Giusto, pegawai perbandaran untuk Perlindungan Tradisi.

IKLAN

Gondola lebih kecil yang sering dihiasi secara tradisional dan digunakan untuk membawa pelancong di sekitar bandar utara Itali dijangka kembali ke perairan pada 3 Jun 2020 depan selepas penduduk dari Kesatuan Eropah (EU) dibenarkan masuk ke Itali.

IKLAN

Sumber: Dailymail | Sinar Harian