Tiada siaran langsung solat tarawih dari tanah Arab boleh dilihat di kaca televisyen seperti kebiasaan pada bulan puasa di negara kita.

Arab Saudi Tak Benarkan Solat Tarawih Di Masjid, Ramadan Ini

Pasti suasana tersebut dirindui apabila Arab Saudi mengumumkan tiada solat tarawih di masjid pada bulan Ramadan yang akan datang ini. Sebaliknya, rakyat diminta menunaikan tarawih di rumah sahaja.

IKLAN

Sejak 19 Mac lalu, Arab Saudi tidak lagi membenarkan solat lima waktu dan solat Jumaat dilakukan di masjid secara berjemaah, sebagai sebahagian daripada usaha untuk menyekat penyebaran COVID-19.

Arab Saudi Tak Benarkan Solat Tarawih Di Masjid, Ramadan Ini

IKLAN

Arab Saudi, yang melaksanakan perintah berkurung sejak minggu lalu, setakat ini telah mencatat 4,934 kes positif dan 65 kematian. Jumlah itu merupakan yang tertinggi dalam kalangan enam negara anggota Majlis Kerjasama Teluk, yang mencatat lebih 14,000 kes positif dan lebih 100 kematian.

IKLAN

Angka itu dijangka mencecah 200,000 dalam beberapa minggu akan datang, memaksa langkah drastik diambil seperti menghentikan penerbangan antarabangsa dan menggantung ibadat umrah.

“Semoga Allah SWT menerima solat tarawih yang dilakukan tidak kira sama ada di masjid atau rumah, kerana ini adalah untuk kepentingan bersama,” kata Menteri Hal Ehwal Islam, Dr Abdul Latif Al Sheikh.

Sumber: astroawani

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI