Jika menyebut tentang Negeri Sembilan, ibu negerinya adalah Seremban. Bagi anak muda, bandar Seremban ini sangat top untuk membeli belah kerana terdapat pelbagai kemudahan disediakan.

Januari tahun lalu, Seremban telah dinaik taraf sebagai sebuah bandaraya. Ia telah diisytiharkan oleh Yang di-Pertuan Besar Negeri Sembilan, Tuanku Muhriz Tuanku Munawir selaib merasmikan Wisma Majlis Bandaraya Seremban (MBS) di Forest Heights.

Dalam pada itu, ramai berteka teki tentang asal usul Bandaraya Seremban di mana pada zaman dahulu dikenali sebagai Serembang.

Jom kongsi info bersama fb Visit Negeri Sembilan mengenai satu dari sembilan daerah yang membentuk Negeri Sembilan.

Asal Usul Nama Bandaraya Seremban, Dahulu Dikenali Sebagai Serembang

Asal Usul Nama Bandaraya Seremban, Dahulu Dikenali Sebagai Serembang

Asal Usul Nama Bandaraya Seremban, Dahulu Dikenali Sebagai Serembang

Menurut Pengerusi Persatuan Sejaran Negeri Sembilan, Dato Hj Sudin Kamari berkata terdapat beberapa cerita berkaitan asal nama Seremban diantaranya ialah:-

IKLAN

Pada era pemerintahan Inggeris terdapat seorang Pegawai Tertinggi Bernama Mr Remburn yang mengawal selia pemerintahan sekitar Sg Ujong pada masa itu.

Dahulu Sg Ujong terkenal dengan aktiviti pertanian tanaman kopi dan tanaman pokok. Oleh demikian, beliau mempunyai ramai pekerja-pekerja bagi menguruskan ladang-ladang tersebut.

Pada setiap pagi, para pekerjanya akan menyapa beliau dengan memanggil ' Hi Sir Remburn'. Demikian setiap hari beliau disapa oleh pekerjanya dengan Sir Remburn.

Oleh disebabkan Sg Ujong adalah jajahan sangat besar sehingga ke Kuala Linggi, lokasi tempat tinggal dan ladang yang diuruskannya tiada nama khas tempat tersebut. Oleh itu, kawasan tersebut dinamakan nama Seremban (Sirremburn) di atas nama beliau. Begitulah salah satu cerita yang dikongsikan oleh Dato' Hj Sudin Kamari di dalam Bengkel Asal-Usul Nama Seremban.

IKLAN

Asal Usul Nama Bandaraya Seremban, Dahulu Dikenali Sebagai Serembang

Asal Usul Nama Bandaraya Seremban, Dahulu Dikenali Sebagai Serembang

NAMA SEREMBAN ADALAH SEREMBANG

Namun demikian, didalam bengkel dilaksanakan baru-baru ini bersetuju bahawa nama Seremban adalah berasal nama Kg orang asal yang terdapat di Taman Tasik Seremban.

IKLAN

Menurut Kurator Galeri Di Raja, Mohd Khairil Hisham berkata – Hal ini dibuktikan didalam penulisan Isabella Birds yang merupakan ‘travel writers’ terkenal British yang mencatakan nama tempat SEREMBANG didalam pengembaraan beliau pada 24 Jan, 1 pm, 87 .Beliau sempat singgah ke Serembang/Sg Ujong selama 4 hari dan berjumpa dengan Captain Murray sebelum beliau ke Singapura.

Didalam catatan beliau, beliau sangat teruja datang ke Serembang kerana tempat yang indah dan berbeza dari tempat yang beliau pernah jelajahi.

Ahli bengkel juga menyakini bahawa nama Serembang adalah dar ipada nama pokok yang tumbuh banyak disekitar taman tasik semasa itu. Terdapat juga catatan peta yang tercatat nama Serembang yang mengukuhkan bahawa Seremban berasal dari nama Serembang.

Selain itu, disebabkan pihak British mempunyai slang english apabila berbahasa Melayu maka nama Serembang disebut menjadi Seremban. Bukti-bukti mengukuhkan bahawa Seremban bukanlah dari nama Batu Seremban yang sering diwar-warkan di dalam blog atau catatan yang lain.

Sumber :
1. Bengkel Asal Usul Nama Seremban 3-4 Mac 2021
2.http://digital.library.upenn.edu/…/chersonese.html…
3.https://www.serembanonline.com/was-isabella-bird-the…/
4. Arkib Negara Malaysia

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI